Skellefteå överklagar

kameralins2.jpg

Skellefteå överklagar Datainspektionens beslut om sanktionsavgift på 200 000 kronor, som myndigheten utfärdade med anledningen av kommunens pilot med ansiktsigenkänning.

– Både utifrån det sätt som projektet genomförts, där vi känner oss trygga, och det faktum att frågan har nationellt intresse och kan påverka hur skolan kan dra nytta av ny teknik i framtiden tycker vi att det är viktigt att överklaga beslutet, säger Felicia Lundmark (S), gymnasienämndens ordförande i Skellefteå.

Datainspektionens sanktionsavgift har sin grund i att Anderstorpsgymnasiet under tre veckor 2018 genomförde en pilot av ansiktsigenkänning för att att registrera närvaro av elever. Syftet med ansiktsigenkänning var att frigöra tid för lärarna.

Fråga om samtycke

Enligt Tommy Lindmark, it-strateg på gymnasiekontoret och en av personerna bakom piloten, fanns den biometriska datan i säkert förvar under testet och har sedan dess tagits bort. Ungdomarna som deltog i testet anmälde sig frivilligt, och för dem som var var under 18 år med målmans godkännande.

Motiveringen till sanktionsavgiften kommer av att Datainspektionens ansåg att medgivandet från eleverna underminerades eftersom de stod i beroendeställning till skolan.

Skellefteå kommun anser att samtycket från eleverna var frivilligt och och ett otvetydigt godkännande.

Källa: Skellefteå kommun

6 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng