Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så funkar Wifi 6 med 5G

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 25 september 2019 digit

– 5G debatteras i artiklar och i media dagligen och ofta kanske är det en lite onyanserad bild vi får. Att 5G är en teknik som tar över all liknande mobil tillgänglighetsteknik, men med introduktionen av 4G såg vi att så enkelt är det inte. Vi tror därför på att Wifi 6 och 5G kommer att komplettera varandra, för optimal mobil tillgänglighet för rätt ändamål. Det är vår ambition, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt Cisco Sverige.

Vad innebär Ciscos Wifi 6?

– Det är en ny generation av den trådlösa LAN-standarden från Institute of Electrical and Electronical Engineers. Det är precis som 5G ett massivt kliv upp i prestanda från anslutna användare. Vi kommer kunna köra upp till 10 gigabit i våra accesspunkter och det gör att de applikationer vi är vana att använda idag med strömmad media kommer att ladda snabbare och fungera på samma sätt som de gör idag, men för fler användare per basstation och accesspunkt.

Är det något som kunder kommer att rusa till?

– Kanske inte rusa men jag tycker att om man ska byta och uppgradera sitt nät för om man till exempel har sju år gamla accesspunkter vore det nästan dumt att missa den här nya generationen även om det finns få Wifi 6-klienter idag.

Upptrappningen kommer att ske under 2020.

– Vi hörde Apple lansera sina nya Iphones nyligen och de stödjer Wifi 6. Upptrappningen kommer att ske under 2020 och snabbt därefter och det är egentligen först när man kommer upp i att 30 procent av klienterna i våra nät har Wifi 6-stöd som man verkligen kommer se de stora prestandaförbättringarna.

Hur ser 5G och Wifi 6-kombinationen ut?

– Jag skulle säga att det som verkligen förenar dem är open roaming. Med hjälp av det kan man bjuda in så kallade identitetsaktörer som gör att jag enkelt kan koppla in en abonnent från en teleoperatör till ett Wifi 6-nät helt automatiskt utan att användaren behöver göra något ingripande. Om jag som användare kommer in i en livsmedelsaffär eller varuhus blir jag automatiskt ansluten och kan fortfarande ta emot samtal. 

Hur ser säkerheten ut?

– Säkerheten ligger hos identitetstillhandahållaren. Den har mig som abonnent och det är teleoperatören som autentiserar mig trots att jag är ansluten till ett nät i en butik.

Kan kostnaden sjunka för kunder?

– Det kan den absolut göra. Accesspunktskostnaden är ungefär den samma och med den nya standarden får du mycket mer kapacitet och framtidssäkerhet. Jag tycker därför att det är ett bra val att gå till Wifi 6 idag. Vi har accesspunkter framme som vi har sålt sedan i våras.

Vilka har varit tidiga att investera i Wifi 6?

– Vi har några stora företag i Stockholm som byter ut sina accesspunkter på sina huvudkontor och vi har flera regioner och kommuner som nu väljer den här nya tekniken när de byter ut sina nät.

Läs även

Håll koll på ditt nätverk

Rekommenderad läsning

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg
video

Snabb och flexibel med Cisco

20 sep 2018 digit

För Cisco är hybrid it-drift det som gäller, eftersom det tillämpar både en hög säkerhet och snabbhet. Men det finns också utmaningar, en av dem största är själva införandet, menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige.

cisco-people-960640.jpg
video

När mjukvaran driver affären

19 sep 2018 digit

I en tid när kunder vill vara maximalt flexibla ökar fokuset på mjukvarulösningar. Cisco följer kundernas beteende och ökar leveransen av nya lösningar som kan flyttas mellan enheter. Det säger Vinay Nichani, vicepresident Worldwide Software Sales på Cisco.

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

AdobeStock_117847444.jpg

Frihet för studenter med nytt wifi i Linköping

19 mar 2017 Digit

Med wifi på studentboendet Campi i Linköping skapade ByggVesta ett område som sjuder av liv. ByggVesta har valt en molnbaserad lösning och leasar hårdvara i form av routrar och accesspunkter.