Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så funkar Wifi 6 med 5G

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 25 september 2019 digit

– 5G debatteras i artiklar och i media dagligen och ofta kanske är det en lite onyanserad bild vi får. Att 5G är en teknik som tar över all liknande mobil tillgänglighetsteknik, men med introduktionen av 4G såg vi att så enkelt är det inte. Vi tror därför på att Wifi 6 och 5G kommer att komplettera varandra, för optimal mobil tillgänglighet för rätt ändamål. Det är vår ambition, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt Cisco Sverige.

Vad innebär Ciscos Wifi 6?

– Det är en ny generation av den trådlösa LAN-standarden från Institute of Electrical and Electronical Engineers. Det är precis som 5G ett massivt kliv upp i prestanda från anslutna användare. Vi kommer kunna köra upp till 10 gigabit i våra accesspunkter och det gör att de applikationer vi är vana att använda idag med strömmad media kommer att ladda snabbare och fungera på samma sätt som de gör idag, men för fler användare per basstation och accesspunkt.

Är det något som kunder kommer att rusa till?

– Kanske inte rusa men jag tycker att om man ska byta och uppgradera sitt nät för om man till exempel har sju år gamla accesspunkter vore det nästan dumt att missa den här nya generationen även om det finns få Wifi 6-klienter idag.

Upptrappningen kommer att ske under 2020.

– Vi hörde Apple lansera sina nya Iphones nyligen och de stödjer Wifi 6. Upptrappningen kommer att ske under 2020 och snabbt därefter och det är egentligen först när man kommer upp i att 30 procent av klienterna i våra nät har Wifi 6-stöd som man verkligen kommer se de stora prestandaförbättringarna.

Hur ser 5G och Wifi 6-kombinationen ut?

– Jag skulle säga att det som verkligen förenar dem är open roaming. Med hjälp av det kan man bjuda in så kallade identitetsaktörer som gör att jag enkelt kan koppla in en abonnent från en teleoperatör till ett Wifi 6-nät helt automatiskt utan att användaren behöver göra något ingripande. Om jag som användare kommer in i en livsmedelsaffär eller varuhus blir jag automatiskt ansluten och kan fortfarande ta emot samtal. 

Hur ser säkerheten ut?

– Säkerheten ligger hos identitetstillhandahållaren. Den har mig som abonnent och det är teleoperatören som autentiserar mig trots att jag är ansluten till ett nät i en butik.

Kan kostnaden sjunka för kunder?

– Det kan den absolut göra. Accesspunktskostnaden är ungefär den samma och med den nya standarden får du mycket mer kapacitet och framtidssäkerhet. Jag tycker därför att det är ett bra val att gå till Wifi 6 idag. Vi har accesspunkter framme som vi har sålt sedan i våras.

Vilka har varit tidiga att investera i Wifi 6?

– Vi har några stora företag i Stockholm som byter ut sina accesspunkter på sina huvudkontor och vi har flera regioner och kommuner som nu väljer den här nya tekniken när de byter ut sina nät.

Rekommenderad läsning

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

cisco-people-960640.jpg
video

När mjukvaran driver affären

19 sep 2018 digit

I en tid när kunder vill vara maximalt flexibla ökar fokuset på mjukvarulösningar. Cisco följer kundernas beteende och ökar leveransen av nya lösningar som kan flyttas mellan enheter. Det säger Vinay Nichani, vicepresident Worldwide Software Sales på Cisco.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.