Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så funkar Wifi 6 med 5G

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

– 5G debatteras i artiklar och i media dagligen och ofta kanske är det en lite onyanserad bild vi får. Att 5G är en teknik som tar över all liknande mobil tillgänglighetsteknik, men med introduktionen av 4G såg vi att så enkelt är det inte. Vi tror därför på att Wifi 6 och 5G kommer att komplettera varandra, för optimal mobil tillgänglighet för rätt ändamål. Det är vår ambition, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt Cisco Sverige.

Vad innebär Ciscos Wifi 6?

– Det är en ny generation av den trådlösa LAN-standarden från Institute of Electrical and Electronical Engineers. Det är precis som 5G ett massivt kliv upp i prestanda från anslutna användare. Vi kommer kunna köra upp till 10 gigabit i våra accesspunkter och det gör att de applikationer vi är vana att använda idag med strömmad media kommer att ladda snabbare och fungera på samma sätt som de gör idag, men för fler användare per basstation och accesspunkt.

Är det något som kunder kommer att rusa till?

– Kanske inte rusa men jag tycker att om man ska byta och uppgradera sitt nät för om man till exempel har sju år gamla accesspunkter vore det nästan dumt att missa den här nya generationen även om det finns få Wifi 6-klienter idag.

Upptrappningen kommer att ske under 2020.

– Vi hörde Apple lansera sina nya Iphones nyligen och de stödjer Wifi 6. Upptrappningen kommer att ske under 2020 och snabbt därefter och det är egentligen först när man kommer upp i att 30 procent av klienterna i våra nät har Wifi 6-stöd som man verkligen kommer se de stora prestandaförbättringarna.

Hur ser 5G och Wifi 6-kombinationen ut?

– Jag skulle säga att det som verkligen förenar dem är open roaming. Med hjälp av det kan man bjuda in så kallade identitetsaktörer som gör att jag enkelt kan koppla in en abonnent från en teleoperatör till ett Wifi 6-nät helt automatiskt utan att användaren behöver göra något ingripande. Om jag som användare kommer in i en livsmedelsaffär eller varuhus blir jag automatiskt ansluten och kan fortfarande ta emot samtal. 

Hur ser säkerheten ut?

– Säkerheten ligger hos identitetstillhandahållaren. Den har mig som abonnent och det är teleoperatören som autentiserar mig trots att jag är ansluten till ett nät i en butik.

Kan kostnaden sjunka för kunder?

– Det kan den absolut göra. Accesspunktskostnaden är ungefär den samma och med den nya standarden får du mycket mer kapacitet och framtidssäkerhet. Jag tycker därför att det är ett bra val att gå till Wifi 6 idag. Vi har accesspunkter framme som vi har sålt sedan i våras.

Vilka har varit tidiga att investera i Wifi 6?

– Vi har några stora företag i Stockholm som byter ut sina accesspunkter på sina huvudkontor och vi har flera regioner och kommuner som nu väljer den här nya tekniken när de byter ut sina nät.

25 september 2019 Uppdaterad 23 december 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.