Så funkar Wifi 6 med 5G

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

– 5G debatteras i artiklar och i media dagligen och ofta kanske är det en lite onyanserad bild vi får. Att 5G är en teknik som tar över all liknande mobil tillgänglighetsteknik, men med introduktionen av 4G såg vi att så enkelt är det inte. Vi tror därför på att Wifi 6 och 5G kommer att komplettera varandra, för optimal mobil tillgänglighet för rätt ändamål. Det är vår ambition, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt Cisco Sverige.

Vad innebär Ciscos Wifi 6?

– Det är en ny generation av den trådlösa LAN-standarden från Institute of Electrical and Electronical Engineers. Det är precis som 5G ett massivt kliv upp i prestanda från anslutna användare. Vi kommer kunna köra upp till 10 gigabit i våra accesspunkter och det gör att de applikationer vi är vana att använda idag med strömmad media kommer att ladda snabbare och fungera på samma sätt som de gör idag, men för fler användare per basstation och accesspunkt.

Är det något som kunder kommer att rusa till?

– Kanske inte rusa men jag tycker att om man ska byta och uppgradera sitt nät för om man till exempel har sju år gamla accesspunkter vore det nästan dumt att missa den här nya generationen även om det finns få Wifi 6-klienter idag.

Upptrappningen kommer att ske under 2020.

– Vi hörde Apple lansera sina nya Iphones nyligen och de stödjer Wifi 6. Upptrappningen kommer att ske under 2020 och snabbt därefter och det är egentligen först när man kommer upp i att 30 procent av klienterna i våra nät har Wifi 6-stöd som man verkligen kommer se de stora prestandaförbättringarna.

Hur ser 5G och Wifi 6-kombinationen ut?

– Jag skulle säga att det som verkligen förenar dem är open roaming. Med hjälp av det kan man bjuda in så kallade identitetsaktörer som gör att jag enkelt kan koppla in en abonnent från en teleoperatör till ett Wifi 6-nät helt automatiskt utan att användaren behöver göra något ingripande. Om jag som användare kommer in i en livsmedelsaffär eller varuhus blir jag automatiskt ansluten och kan fortfarande ta emot samtal. 

Hur ser säkerheten ut?

– Säkerheten ligger hos identitetstillhandahållaren. Den har mig som abonnent och det är teleoperatören som autentiserar mig trots att jag är ansluten till ett nät i en butik.

Kan kostnaden sjunka för kunder?

– Det kan den absolut göra. Accesspunktskostnaden är ungefär den samma och med den nya standarden får du mycket mer kapacitet och framtidssäkerhet. Jag tycker därför att det är ett bra val att gå till Wifi 6 idag. Vi har accesspunkter framme som vi har sålt sedan i våras.

Vilka har varit tidiga att investera i Wifi 6?

– Vi har några stora företag i Stockholm som byter ut sina accesspunkter på sina huvudkontor och vi har flera regioner och kommuner som nu väljer den här nya tekniken när de byter ut sina nät.

25 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng