ML säkrar haven

stor färja utanför hamn.jpg

Målet för Prepare Ships är att med hjälp av maskininlärning, ML, skapa en positioneringslösning för smarta och uppkopplade navigeringsapplikationer. Forskningsprojektet leds av Rise och finansieras av GSA, EU:s organ för satellitnavigering.

– Vi är mycket glada att kunna samla hela sjöfartens värdekedja i det här projektet som använder avancerad maskininlärning, säger John Rune Nielsen, forsknings- och affärsutvecklingsdirektör på Rise.

Fartyg i närheten

En av de viktigaste orsakerna till fartygskollisioner idag är bristande medvetenhet om andra fartygs position. Genom att med hög positionsnoggrannhet och maskininlärning kunna förutsäga framtida positioner för omgivande fartyg och utbyta dessa dynamiska förutsägelser med fartygen i närheten kan smartare beslut fattas.

Detta ger förutom minskad risk för kollisioner en mer energieffektiv manövrering av fartygen, vilket kan minska sjöfartens miljöpåverkan.

Internationellt samarbete

Forskningsprojektet Prepare Ships är ett konsortium med svenska, norska och tyska aktörer som nu fått klartecken för sitt forsknings- och innovationsprojekt som ska öka säkerheten och effektiviteten inom sjöfarten.

I projektet deltar förutom Rise också Telko, SAAB, ANAVS, Lantmäteriet och Stena Line. Projektet löper över 26 månader och startar i december 2019.

 Källa: Rise

25 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng