Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Hotet gav kommunen O365

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

– Vi inför Office 365 som mejlsystem, för gemensam lagring och inklusive säkerhetslösningar som spamfilter, antivirus och kryptering. Det här egentligen en fortsättning på det arbetet vi har gjort tidigare med en säker identitetshantering, säger Stefan Johansson, it-arkitekt på Landskrona kommun.

Vad kommer det innebära för användaren och för er på it?

– För användaren kommer det innebära att de får mejl i molnet, det vill säga mejl som de kommer åt överallt. De får sin gemensamma lagring med all sin information, som också kommer att vara nåbar oavsett var man befinner sig och kunna ha resfria möten. För oss på it-sidan ger det oss möjligheten att konsolidera vår it-miljö och vi får ett verktyg. Det blir tydligt var och hur vi hanterar säkerhet, exempelvis. Det är en möjlighet för oss att öka vårt skydd av informationen.

Det låter som det kan göra det effektivare för er?

– Precis, först kommer identiteten per automatik med din anställning, och du får all den behörighet och de verktyg du ska ha. Det behöver inte it arbeta med längre utan det kommer automatiskt. Och för dem som arbetar med säkerhet blir det effektivare eftersom man i stort sett har ett verktyg som man kan jobba mycket effektivare med. Allt som allt kommer vi att spara in mycket tid.

Hur landade ni i den här satsningen?

– Det var egentligen de ökade säkerhetshoten. Det kom allt mer krypteringsattacker och phishingmejl och då började vi titta på vår it-säkerhet. Samtidigt utvecklade Microsoft sina skydd mer och mer och då tyckte vi att vi hade rätt mycket vinster att göra.

– Därefter dök det upp behov från verksamheterna om att de behövde skicka viss säkerhetsskyddad information, och då behövde vi kryptering. De behövde kunna klassa sin information och de följer också med i det här Microsoftpaketet och det gör att vi kan följa dataskyddsförordningen och vår informationssäkerhetspolicy. Och så kan vi dessutom äga informationen hela vägen och veta vem som har tillgång till information vid varje givet tillfälle.

Vad är utmaningarna när ni lanserar i höst?

– Regelverket är den ena. Microsoft har ett koncept som säger att det ska vara lätt att göra rätt och för att det ska bli så måste regelverket vara helt glasklart, det vill säga användare måste få väldigt tydliga instruktioner och man ska bara förstå.

– Det ska inte behövas massa förklaringar eller krångliga instruktioner. Det är förstås en jätteutmaning att nå alla användare så att de verkligen har detta med sig. Sedan finns det naturligtvis tekniska bitar om hur allt ska sitta ihop, men det är ett mindre problem. Användaren är det som kommer behöva mest fokus. Att få dem att förstå vad som händer och hur allt används.

Och vad är nästa steg?

– Nu har vi valt det vi kallar nivå ett eftersom vi måste avgränsa oss. Om vi skulle slå på alla verktyg direkt tror vi inte att det kommer användas lika bra. Nästa steg är att börja använda de verktyg vi slår på, på ett smartare sätt. Näst steg blir alltså förändringsledning, per automatik.

16 september 2019 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.