Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet gav kommunen O365

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 16 september 2019 digit

– Vi inför Office 365 som mejlsystem, för gemensam lagring och inklusive säkerhetslösningar som spamfilter, antivirus och kryptering. Det här egentligen en fortsättning på det arbetet vi har gjort tidigare med en säker identitetshantering, säger Stefan Johansson, it-arkitekt på Landskrona kommun.

Vad kommer det innebära för användaren och för er på it?

– För användaren kommer det innebära att de får mejl i molnet, det vill säga mejl som de kommer åt överallt. De får sin gemensamma lagring med all sin information, som också kommer att vara nåbar oavsett var man befinner sig och kunna ha resfria möten. För oss på it-sidan ger det oss möjligheten att konsolidera vår it-miljö och vi får ett verktyg. Det blir tydligt var och hur vi hanterar säkerhet, exempelvis. Det är en möjlighet för oss att öka vårt skydd av informationen.

Det låter som det kan göra det effektivare för er?

– Precis, först kommer identiteten per automatik med din anställning, och du får all den behörighet och de verktyg du ska ha. Det behöver inte it arbeta med längre utan det kommer automatiskt. Och för dem som arbetar med säkerhet blir det effektivare eftersom man i stort sett har ett verktyg som man kan jobba mycket effektivare med. Allt som allt kommer vi att spara in mycket tid.

Hur landade ni i den här satsningen?

– Det var egentligen de ökade säkerhetshoten. Det kom allt mer krypteringsattacker och phishingmejl och då började vi titta på vår it-säkerhet. Samtidigt utvecklade Microsoft sina skydd mer och mer och då tyckte vi att vi hade rätt mycket vinster att göra.

– Därefter dök det upp behov från verksamheterna om att de behövde skicka viss säkerhetsskyddad information, och då behövde vi kryptering. De behövde kunna klassa sin information och de följer också med i det här Microsoftpaketet och det gör att vi kan följa dataskyddsförordningen och vår informationssäkerhetspolicy. Och så kan vi dessutom äga informationen hela vägen och veta vem som har tillgång till information vid varje givet tillfälle.

Vad är utmaningarna när ni lanserar i höst?

– Regelverket är den ena. Microsoft har ett koncept som säger att det ska vara lätt att göra rätt och för att det ska bli så måste regelverket vara helt glasklart, det vill säga användare måste få väldigt tydliga instruktioner och man ska bara förstå.

– Det ska inte behövas massa förklaringar eller krångliga instruktioner. Det är förstås en jätteutmaning att nå alla användare så att de verkligen har detta med sig. Sedan finns det naturligtvis tekniska bitar om hur allt ska sitta ihop, men det är ett mindre problem. Användaren är det som kommer behöva mest fokus. Att få dem att förstå vad som händer och hur allt används.

Och vad är nästa steg?

– Nu har vi valt det vi kallar nivå ett eftersom vi måste avgränsa oss. Om vi skulle slå på alla verktyg direkt tror vi inte att det kommer användas lika bra. Nästa steg är att börja använda de verktyg vi slår på, på ett smartare sätt. Näst steg blir alltså förändringsledning, per automatik.

Rekommenderad läsning

kiruna.jpg
video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

tre kossor på en äng tittar in i kameran på nära håll.jpg
video

Vinster med samlad it

26 jun 2018 digit

Göliska IT ansvarar för it i sex kommuner i Västergötland och på samma sätt hanterar skånska Unikom it för Höör, Hörby och Östra Göinge. Enligt Anders Thörn, vd Göliska, har samarbetet lyft it i regionen och nu hoppas Cecilia Alvesson, vd Unikom, på en liknande effekt.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

varsadd-med-traktor.jpg

Sveriges smartaste by

21 mar 2019 digit

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

sydnarke-skola-vård.jpg

Sydnärkes smarta samarbete

29 okt 2019 digit

Via Sydnärkes it-förvaltning arbetar fyra kommuner tillsammans med att utveckla it. Tillsammans har de nyligen digitaliserat hela anställningsprocessen och börjat arbeta i en gemensam plattform för bland annat drift, förvaltning och klient- och serverlager. Det innebär en halvering av antalet ärenden till servicedesk.