Fritt wifi i EU

wifi-eu-vatten.jpg

Upplands-Bro kommun lanserar, som en del av EU-projektet Wifi4EU, gratis wifi i Bro centrum. I Sverige har 40 kommuner än så länge fått pengar beviljade av EU och i höst finns nya möjligheter att söka bidrag. 

– EU:s målsättning är att alla ska ha tillgång till bra internetuppkoppling. I Upplands-Bro är digitalisering en prioriterad fråga och därför är vi stolta över att vi har blivit utvalda till Wifi4EU-projektet, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Än så länge har 40 svenska kommuner fått bidrag av EU för att utveckla fritt wifi i sin kommun. I höst sker en ny utlysning av pengar att söka och 2020 ska en sista tilldelning genomföras. I hela Europa ska cirka 9 000 kommuner få trådlöst nät via Wifi4EU.

Wifi4EU syftar till att ge invånare och besökare på offentliga platser såsom parker, torg och bibliotek gratis uppkoppling och ska inte konkurrera med andra lokala internetleverantörer. EU-kommissionen delar ut 15 000 euro per kommun för att anlita företag som installerar dessa surfzoner. Efter att en kommun blivit beviljad har den 18 månader på sig att bygga nätet.  

Källa: Upplands-Bro, Wifi4EU

5 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng