Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för tryggare Malmö

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

– Vi har ett spännande projekt tillsammans med Telia och AI Sustainability Center där vi tittar på om hur vi kan mäta hur folk rör sig i staden, för att sedan använda datan för att öka tryggheten. Då kan vi också se vad det får för effekter om vi gör insatser i olika områden för att öka rörligheten, säger Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef på Malmö stad.

Hur ser arbetet ut just nu?

– Vi har startat partnerskapet med Telia som har informationen. Vi börjar nu titta på hur den ser ut och vad vi kan utläsa.

Hur balanserar man vad man får och inte får göra med data om människors rörlighet?

– Jag tror att vår etiska diskussion i Malmö stad måste vara ständigt pågående. Vi måste fundera på vad vi gör och varför, och vi måste ha en ambition av vad det är vi vill uppnå, så att inte datan styr oss. Då tror jag att vi hamnar rätt. Det är ju medborgaren som står i centrum för oss. Vi vill skapa en stad där alla medborgare känner sig trygga.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma?

– Bättre stadsplanering framöver så att vi vet vilken typ av områden som folk upplever som otrygga och hur vi kan arbeta för att bygga bort det. Just nu finns det dock inga konkreta exempel.

Hur ser arbetet med AI ut just nu?

– När vi började AI-resan har vi sett till att säkra data och med att försöka få igång en diskussion i staden. Vad är AI och vad kan det göra för oss? Sedan har vi börjat introducera algoritmer på vissa ställen och använder de AI-verktyg som finns så att vi kan se vad de ger för effekt. Det finns ett jättebra AI-verktyg där man tidigt kan avläsa läs- och skrivsvårigheter för barn exempelvis och det är fantastiskt eftersom barn får hjälp tidigt och vi frigör resurser. Där har vi fått en första antydan på vad vi kan åstadkomma, men det gäller hela tiden att ha de etiska frågorna i åtanke så att vi inte förstärker tidigare beteenden som inte är bra.

Hur har Malmö utvecklats till 2030?

– Jag tror att Malmö 2030 är en stad där vi använder digitalisering och AI på ett sådant sätt att vi kan skapa en riktigt bra stad som levererar den service som medborgarna vill ha och behöver. Det är både på samhälls- och på individnivå. Det här ger möjligheter till individualisering på ett sätt som vi kanske inte har sett tidigare.

9 september 2019 Uppdaterad 11 mars 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Mostphotos

Rekommenderad läsning

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.