Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för tryggare Malmö

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Mostphotos 9 september 2019 digit

– Vi har ett spännande projekt tillsammans med Telia och AI Sustainability Center där vi tittar på om hur vi kan mäta hur folk rör sig i staden, för att sedan använda datan för att öka tryggheten. Då kan vi också se vad det får för effekter om vi gör insatser i olika områden för att öka rörligheten, säger Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef på Malmö stad.

Hur ser arbetet ut just nu?

– Vi har startat partnerskapet med Telia som har informationen. Vi börjar nu titta på hur den ser ut och vad vi kan utläsa.

Hur balanserar man vad man får och inte får göra med data om människors rörlighet?

– Jag tror att vår etiska diskussion i Malmö stad måste vara ständigt pågående. Vi måste fundera på vad vi gör och varför, och vi måste ha en ambition av vad det är vi vill uppnå, så att inte datan styr oss. Då tror jag att vi hamnar rätt. Det är ju medborgaren som står i centrum för oss. Vi vill skapa en stad där alla medborgare känner sig trygga.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma?

– Bättre stadsplanering framöver så att vi vet vilken typ av områden som folk upplever som otrygga och hur vi kan arbeta för att bygga bort det. Just nu finns det dock inga konkreta exempel.

Hur ser arbetet med AI ut just nu?

– När vi började AI-resan har vi sett till att säkra data och med att försöka få igång en diskussion i staden. Vad är AI och vad kan det göra för oss? Sedan har vi börjat introducera algoritmer på vissa ställen och använder de AI-verktyg som finns så att vi kan se vad de ger för effekt. Det finns ett jättebra AI-verktyg där man tidigt kan avläsa läs- och skrivsvårigheter för barn exempelvis och det är fantastiskt eftersom barn får hjälp tidigt och vi frigör resurser. Där har vi fått en första antydan på vad vi kan åstadkomma, men det gäller hela tiden att ha de etiska frågorna i åtanke så att vi inte förstärker tidigare beteenden som inte är bra.

Hur har Malmö utvecklats till 2030?

– Jag tror att Malmö 2030 är en stad där vi använder digitalisering och AI på ett sådant sätt att vi kan skapa en riktigt bra stad som levererar den service som medborgarna vill ha och behöver. Det är både på samhälls- och på individnivå. Det här ger möjligheter till individualisering på ett sätt som vi kanske inte har sett tidigare.

Rekommenderad läsning

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

skogsbrand.jpg

AI förutser skogsbränder

18 jul 2019 digit

Framöver kan AI göra att vi undviker stora skogsbränder. Det nya verktyget Smart Wildfire Sensor räknar ihop väderdata och sensordata för att se var brandriskerna är som störst och har redan nått en korrekthet på 90 procent. 

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.