Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Preem botar flygskam

flygplan960640.jpg

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

– Just nu finns dock regelverk som gör att vi inte får använda mer än 50 procent förnybart bränsle i våra flygplan, utan man måste blanda in 50 procent fossilt. Men på sikt hoppas vi på en ändring där och att vi kan göra alla inrikesflyg hållbara, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör och drivmedelsexpert, Preem.

Preem bygger en ny anläggning i Göteborg som beräknas vara klar till 2023. Den nya anläggningen är en så kallad Green Feed Unit (GFU) och ska producera ungefär en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle (biobränsle) per år. Av detta kan 300 000 gå till flygen, vilket skulle täcka de svenska inrikesflygen med råge då de i dagsläget gör av med 200 000 kubikmeter per år.

Frityrolja och rapsolja

För att lyckas gäller det att hitta rätt råvaror. Preems huvudsakliga råvara är tallolja från pappersmassaindustrin, dessutom söker de resurser från samhället som till exempel använd frityrolja och grödebaserade råvaror såsom rapsolja och restprodukter från slakterier.

 Vi har sagt blankt nej till palmolja och aldrig använt oss av det. Där är hållbarhetsfrågorna inte lösta. Vi ser ett stort värde av att bygga på råvaror som vi har koll på.

Digitaliseringen är en viktig faktor i att nå tidsmålet 2023. Processkemin, teknikutvecklingen och processtekniken är digitala vilket har lett till mer och mer förfinade system på produktionsanläggningarna.

– För 30 år sedan hade det varit svårare att skapa förnybara drivmedel av förnybara råvaror, och att det är lättare nu är på grund av att it-sektorn gått så pass mycket framåt. Allt har blivit kraftfullare. Det har en stor del i att man 2023, och inte senare, kan slippa flygskammen, avslutar Sören Eriksson. 

3 juli 2019 Uppdaterad 19 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Adobestock 403075838

Kvantdator fixar flygrutt

21 jan 2021 digit

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.