Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Preem botar flygskam

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 juli 2019 digit

flygplan960640.jpg

– Just nu finns dock regelverk som gör att vi inte får använda mer än 50 procent förnybart bränsle i våra flygplan, utan man måste blanda in 50 procent fossilt. Men på sikt hoppas vi på en ändring där och att vi kan göra alla inrikesflyg hållbara, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör och drivmedelsexpert, Preem.

Preem bygger en ny anläggning i Göteborg som beräknas vara klar till 2023. Den nya anläggningen är en så kallad Green Feed Unit (GFU) och ska producera ungefär en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle (biobränsle) per år. Av detta kan 300 000 gå till flygen, vilket skulle täcka de svenska inrikesflygen med råge då de i dagsläget gör av med 200 000 kubikmeter per år.

Frityrolja och rapsolja

För att lyckas gäller det att hitta rätt råvaror. Preems huvudsakliga råvara är tallolja från pappersmassaindustrin, dessutom söker de resurser från samhället som till exempel använd frityrolja och grödebaserade råvaror såsom rapsolja och restprodukter från slakterier.

 Vi har sagt blankt nej till palmolja och aldrig använt oss av det. Där är hållbarhetsfrågorna inte lösta. Vi ser ett stort värde av att bygga på råvaror som vi har koll på.

Digitaliseringen är en viktig faktor i att nå tidsmålet 2023. Processkemin, teknikutvecklingen och processtekniken är digitala vilket har lett till mer och mer förfinade system på produktionsanläggningarna.

– För 30 år sedan hade det varit svårare att skapa förnybara drivmedel av förnybara råvaror, och att det är lättare nu är på grund av att it-sektorn gått så pass mycket framåt. Allt har blivit kraftfullare. Det har en stor del i att man 2023, och inte senare, kan slippa flygskammen, avslutar Sören Eriksson. 

Läs även

Smarta möten på myndigheter

Rekommenderad läsning

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

Hydro66_960x640.jpg

Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

12 aug 2016 digit

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

AdobeStock 960640 skog.jpg

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

T2016_0338-Trucks_960x640.jpg

Volvos autonoma fordon banar väg för kunden

11 okt 2016 digit

Volvo testar just nu sin självkörande lastbil i Bolidens gruva i Kristineberg - ett av flera forsknings- och utvecklingsprojekt där företaget undersöker möjligheterna att göra fordonen mer autonoma.

foto atervinning.jpg

Internet of återvinning

11 nov 2016 digit

Återvinningen digitaliseras. Svensk Glasåtervinning har fyra nyheter som ska förenkla återvinningen av glas, en av dem är nivåsensorer i containrarna.
 En transponder och en mätare fästs i taket på behållaren, och via ett simkort får vi information om hur fulla de är. Åkerierna kan då planera sina rutter efter det, säger Sven-Olof Dimander, administrativ chef, Svensk Glasåtervinning. 

miljostation_G5Q9058_960x640.jpg

Låt roboten ta hand om ditt avfall

22 nov 2016 digit

Nu tar roboten hand om ditt farliga avfall. Innovationsföretaget Innoware har på uppdrag av Stockholm Vatten tagit fram en ny, automatiserad miljöstation som nu ska provas på flera platser.

autonom båt.jpg

Skepp ohoj - självkörande båtar i sikte

19 dec 2016 digit

Självkörande bilar är som de flesta vet verkligen på agendan och flera av marknadens giganter leder forskningen. Mer tyst är det kring självkörande båtar - där är Viktoria Swedish ICT en av de forskande organisationerna.
– Fjärrstyrda och autonoma fartyg kommer innebära både säkrare vatten och minskad miljöpåverkan, säger Robert Rylander, researcher på Viktoria.

Kiruna 960640.jpg

Nya Kiruna blir klimatsmart från start

10 apr 2017 ledarskap

Kiruna ska inom de kommande åren flytta hela sin stadskärna. Med hjälp av digitala verktyg försöker de göra den nya staden så hållbar som möjligt.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.