Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Preem botar flygskam

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 juli 2019 digit

flygplan960640.jpg

– Just nu finns dock regelverk som gör att vi inte får använda mer än 50 procent förnybart bränsle i våra flygplan, utan man måste blanda in 50 procent fossilt. Men på sikt hoppas vi på en ändring där och att vi kan göra alla inrikesflyg hållbara, säger Sören Eriksson, utvecklingsingenjör och drivmedelsexpert, Preem.

Preem bygger en ny anläggning i Göteborg som beräknas vara klar till 2023. Den nya anläggningen är en så kallad Green Feed Unit (GFU) och ska producera ungefär en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle (biobränsle) per år. Av detta kan 300 000 gå till flygen, vilket skulle täcka de svenska inrikesflygen med råge då de i dagsläget gör av med 200 000 kubikmeter per år.

Frityrolja och rapsolja

För att lyckas gäller det att hitta rätt råvaror. Preems huvudsakliga råvara är tallolja från pappersmassaindustrin, dessutom söker de resurser från samhället som till exempel använd frityrolja och grödebaserade råvaror såsom rapsolja och restprodukter från slakterier.

 Vi har sagt blankt nej till palmolja och aldrig använt oss av det. Där är hållbarhetsfrågorna inte lösta. Vi ser ett stort värde av att bygga på råvaror som vi har koll på.

Digitaliseringen är en viktig faktor i att nå tidsmålet 2023. Processkemin, teknikutvecklingen och processtekniken är digitala vilket har lett till mer och mer förfinade system på produktionsanläggningarna.

– För 30 år sedan hade det varit svårare att skapa förnybara drivmedel av förnybara råvaror, och att det är lättare nu är på grund av att it-sektorn gått så pass mycket framåt. Allt har blivit kraftfullare. Det har en stor del i att man 2023, och inte senare, kan slippa flygskammen, avslutar Sören Eriksson. 

Rekommenderad läsning

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

bläck i olika färger i vattenlösning.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP skriver hållbart

14 jan 2020 digit

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

valar-i-kallt-landskap.jpg

Checklista för miljön

10 mar 2020 digit

Naturskyddsföreningen har listat tio åtgärder som Sveriges arbetsgivare kan vidta för att bli mer hållbara. Resa klimatsmart, miljövänliga gåvor och utbildning är tre av punkterna. 

glad tjej streamar något och äter popcorn.jpg

Osund streaming

29 nov 2019 digit

Datacenter som drivs på el från brunkol är en miljöbov i nivå med flygindustrin. All streaming och besök på internetbanken bidrar till utvecklingen. Nu vill sju av tio svenskar införa en klimatmärkning av digitala tjänster.

trafiklyse.jpg

Klimat-IoT i Härnösand

8 jan 2020 digit

Bilresorna för medarbetarna i Härnösand kommun motsvarar flera varv runt jorden. Nu ska ett IoT-projekt minska antalet resor och därmed även kommunens klimatpåverkan.

massa skrotade bilar på hög.jpg
video

Inga fler krockar

27 feb 2020 digit

Forskare kan vara ett steg närmare att lösa problemet med hur stora flottor av självkörande bilar inte ska krocka med varandra eller orsaka trafikstockningar. Nyckeln är decentraliserade algoritmer.

luft-kvävedioxid-europa.jpg

Bättre luft i Europa

25 mar 2020 digit

Europeiska rymdorganisationen, ESA, kan nu påvisa att mängden kvävedioxid i luften har sjunkit kraftigt i Europa under de senaste månaderna. Allra störst skillnader går att se i norra Italien, vilket kan förklaras av att landet befinner sig i karantän.

tre skorstenar på kolkraftverk.jpg

AI för klimatmål

14 jan 2020 digit

AI kommer att spela en relativt positiv roll för att uppnå FN:s 17 klimatmål. Det visar en ny forskningsrapport från KTH.

färglada tshirtar på hög.jpg

Blippa med tröjan

21 apr 2020 digit

Återbruk och ny teknik får en ny dimension när eleverna på Recycle Design-programmet på Eskilstuna folkhögskola skapar mode med betalchip.