AI för ökad återvinning

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

– Vi har ju en fantastisk roll och hållbarhetsfrågor är något vi brinner för. När man tittar på vad cirkulär ekonomi handlar om så är det sista ledet att optimera vår återvinning. Vi ska se till att vi kan designa produkter på rätt sätt så att de är modulära, kan plockas isär, repareras och är gjorda för att kunna användas länge. Där finns det olika loopar i den cirkulära ekonomin och vi jobbar med många av dem även om vi har ett visst fokus på materialåtervinning, säger Viktoria Fagerfjäll, Head of Digital Innovation, Stena Metall.

Vad är viktigt i designprocessen?

– Kombinerar man många olika material och har många olika processer för att få ihop dem, är det väldigt svårt att plocka isär ett sådant material. När produkten är uttjänt kan du med en modulär konstruktion lättare plocka isär rena material, till exempel olika typer av plast, som är lätta att få tillbaka till flödet.

Nummer ett är att förstå vår data.

Vilka är era viktigaste digitala verktyg?

– Nummer ett är att förstå vår data, ett bra exempel är att ha bättre koll på vår realtidsdata för att se hur våra maskiner mår och kunna jobba med prediktivt underhåll. Men också att titta på AI, kan vi veta exakt vilka maskiner som kommer in, vilken plats de innehåller, hur de är konstruerade och var till exempel motorn sitter, så har vi mycket bättre förutsättningar för att kunna återvinna material på ett bra sätt. Här kan det också vara intressant att identifiera produkter som inte är uttjänta utan kan gå tillbaka till flödet.

Nämn de stora utmaningarna för en komplett cykel?

– Det måste finnas en efterfrågan från konsumenterna. Produkten som är cirkulär, säg att det är en borrmaskin, går först ut en marknad där den fyller en funktion. Den är jättebra på många sätt, men till slut går den vidare till en annan marknad som inte har riktigt samma krav på funktionalitet, kanske för hemmafixare.

– Efter det kan borrmaskinen repareras och man kanske till och med kan ta av batteridelen som funkar och kan gå i ett nytt flöde, men borren var förstörd så den återvinns, avslutar Viktoria Fagerfjäll.

26 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter tim lefflerdigitFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng