Unga vill till it

glad tjej mot rosa bakgrund.jpg

Var femte svensk vill byta yrke och de allra flesta drömmer om en ny karriär inom it-branschen. Det visar en SIFO-undersökning om framtidens arbetsmarknad.

– Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige, som gett SIFO uppdraget att undersöka svenskarnas karriärplaner.

Enligt SIFO-undesökningen planerar var femte svensk att byta arbete under det närmaste året. En majoritet av svenskarna kan också tänka sig att byta karriär och skola om sig till något av de bristyrken som Arbetsförmedlingen har definierat. It, lärare och ingenjör lockar flest.

Intresset för att byta yrke är större bland män, 60 procent, än bland kvinnor, 51 procent. Bland de som kunde tänka sig att skola om sig till ett nytt yrke svarade flest mjukvaru- och systemutvecklare inom it.

De som är mest öppna för att lära sig ett nytt yrke är unga i åldern 18 till 34 år. Av dem är 71 procent öppna för att skola om sig, jämfört med 30 procent i åldern 50 år och uppåt.

Källa: Randstad

19 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng