NEC:s flygande bil

orange flygande bil i 3d.jpg

Framtidens kommande bilar kan komma att se ut ungefär så här.

Nu satsar Japan på flygande bilar och hoppas på en massproduktion redan 2026. Det är ett samarbete mellan NEC och startupen Cartivator som står för initiativet och som bland annat ska bli en avlastning på vägarna. 

– Japan är ett befolkningstätt land och flygande bilar skulle kunna lätta upp den vanliga biltrafiken ordentligt. Vi positionerar oss som en möjliggörare för luftburen trafik och bygger en infrastruktur med positionsdata och kommunikationsmöjligheter mellan byggnader, säger Kouji Okada, en av ledarna i den grupp på NEC som utvecklar den flygande bilen.

I linje med den japanska regeringens visioner för landet om att bli världledande med lufburna bilar, kommer startuppföretaget Cartivator att börja massproducera flygande bilar 2026.

Tillsammans med NEC har de byggt den 150 kilo tunga nuvarande testmodellen, med en höjd på knappt en och en halv meter, och en längd och bredd på närmare fyra meter, som flyger tack vare två nedåtriktande propellrar på vardera sida.

Den japanska regeringen vill att landet ska bli ledande i luftburna bilar. I sin planering hoppas man att fraktflygbilar ska vara uppe i luften vid 2023, och runt 2030 hoppas man kunna förflytta mänskliga passagerare i landets städer.

Riskkapitalister har dessutom startat en specialfond, Drone Fund, som är dedikerad för att stödja utvecklingen av autonoma flygfarkoster i allmänhet, och flygande bilar i synnerhet.

Källa: Bloomberg

12 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng