Första bilen med solceller

bil-960640.jpg

Lagom till midsommar lanseras världens första solcellsdrivna passagerarbil. Batteriet har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer beroende på användning. Det holländska företaget Lightyear lovar att detta är lösningen på räckvidd och laddning, två av de största utmaningarna för elbilar.

Lightyear har tagit vara på flera innovationer för att skapa ett fordon som kan åka överallt. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel.

Optimerad aerodynamik

Bilen laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer.

Konstruktionen hos Lightyear One stödjer också energieffektiviteten. Bland annat genom att fyra lätta och av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som möjligt.

World Solar Challenge

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning med noll utsläpp under resans gång.

80 förväntasfulla

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Hittills har drygt 80 personer bokat sin Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Källa: Lightyear

16 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng