Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Liv, död och triathlon

shahrzad-springer.jpg

Shahrzad Kiavash drabbades 2012 av en allvarlig blodförgiftning och svävade länge mellan liv och död. Shahrzad överlevde men fick amputera båda benen. Tre år senare gick hon i mål i Stockholm triathlon, som den första dubbelamputerade deltagaren någonsin. 

I mars 2012, nyutexaminerad från KTH och på sitt helt nya ingenjörsjobb, kände sig den då 28-åriga Shahrzad Kiavash förkyld. Hon fick sedan en ovanligt stark värk i magen. En värk som utvecklade sig till bröstsmärtor och hjärtklappning under kvällen. Shahrzad ringde till SOS Alarm, som anade att Shahrzad hade fått en panikattack, ett tillstånd hon inte hade någon anledning att ha. Shahrzads lillebror kom för att hålla koll på henne och mitt i natten, på väg för att hämta vatten, kollapsade hon på golvet. Nu fick hennes bror ringa till SOS Alarm. 

Shahrzad hade drabbats av en aggressiv och ovanlig blodförgiftning, en så kallad sepsis. Hennes släkt åkte direkt till sjukhuset, eftersom läkare befarade att hon inte skulle klara sig över natten. Shahrzad svävade mellan liv och död i 13 dagar och överlevde mirakulöst, men på grund av en cirkulationskollaps fick hon amputera båda benen från knäna och nedåt. 

– Det svåraste för mig var att acceptera vad som skett och hitta livsgnistan igen. Jag hade inte utsatt mig för något speciellt utan det som drabbade mig var bara ett pärlband av otur, så pass mycket otur att jag fick ligga på sjukhuset i sju månader och förlorade alltså två kroppsdelar. 

– Bakterien var luftburen så det kan ha varit så enkelt att någon hostat på tunnelbanan och sedan har bakterien trängt sig in i mitt immunförsvar och vandrat igenom mitt blod. Här hoppas jag att teknikutvecklingen och forskningen på området leder till att vi framöver kan diagnostisera och sätta in rätt åtgärder och medicin betydligt tidigare. I så fall hade jag kanske inte behövt amputera båda mina ben. Det var tankar jag ägnade mycket tid åt i början och blev väldigt deppig. Jag hade svårt att finna mig i den nya situationen, eftersom jag inte tyckte att jag hade gjort något fel. 

Gymmet en räddning 

Men livsgnistan kom tillbaka. Efter otaliga träningspass med sjukgymnaster och sina nya benproteser, som var mycket smärtsammare än hon anat, så började hon istället att gå till gymmet, där hon kunde göra sina övningar själv. Där kom hon också i kontakt med den personliga tränaren Kajsa och de två började träna ihop.

Jag hade inga simkunskaper, kunde inte cykla och hatade att springa, men kände ändå “varför inte?” av någon anledning.

– Efter en tid när hon såg att jag blivit starkare så frågade hon om jag ville delta i ett triathlon. Jag hade inga simkunskaper, kunde inte cykla och hatade att springa, men kände ändå varför inte. Kajsa anmälde mig och vi förberedde oss sedan i elva månader. Vi investerade i proteser för alla tre delmoment och tränade stenhårt. I augusti 2015 gick jag i mål på Stockholm Triathlon som den första dubbelamputerade deltagaren någonsin. 

Vilka var de största anledningarna till att du orkade ta dig igenom allt?

– Jag hade superbra vänner, släkt och familj som peppade mig. Även om mitt egna liv inte just då kändes värt att leva så kunde jag leva för andra människor i min närhet. Att jag sedan träffade Kajsa var ren tur. För mig var det viktigt att hitta någon som hjälpte mig att börja drömma igen. Triathlon blev en anledning att gå upp ur sängen, då jag hela tiden hade ett mål.

– Jag fick chansen att plocka fram mina superkrafter och nu, fyra år senare, mår jag bättre än någonsin och har mitt mantra I am my own superhero tatuerat på ena armen. 

Under Atea IT-arena i höst kommer Shahrzad Kiavash att berätta mer om sin psykiska och fysiska resa från ingenjörslivet till sjukhussängen och vidare ända in i målfållan.

29 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Patrik Johäll

Rekommenderad läsning

batar-vid-sodermalm.jpg
video

Söders digitala höjder

30 okt 2018 ledarskap

Efter en omfattande inventering ser Södermalms stadsdelsförvaltning konturerna av en allt mer digitaliserad verksamhet med lika fokus på medborgare och medarbetare. Nu börjar det strategiska arbetet för att bli en organisation i framkant.

ashkan tedx 960640.jpg

Ashkan Fardost: Digitala stammarna driver utvecklingen

17 aug 2017 digit

Ashkan Fardost är forskare, debattör och en frekvent föreläsare om teknologi och digitalisering. Med digitalisering syftar Ashkan bland annat på hur internet förändrar folks beteenden, hur han som 18-åring kunde bli en världskänd musikproducent och varför bankvärlden just nu darrar.

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Uppfinn dig nio gånger

30 mar 2021 digit

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.