Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Liv, död och triathlon

Shahrzad Kiavash drabbades 2012 av en allvarlig blodförgiftning och svävade länge mellan liv och död. Shahrzad överlevde men fick amputera båda benen. Tre år senare gick hon i mål i Stockholm triathlon, som den första dubbelamputerade deltagaren någonsin. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Patrik Johäll 29 augusti 2019 ledarskap

shahrzad-springer.jpg

I mars 2012, nyutexaminerad från KTH och på sitt helt nya ingenjörsjobb, kände sig den då 28-åriga Shahrzad Kiavash förkyld. Hon fick sedan en ovanligt stark värk i magen. En värk som utvecklade sig till bröstsmärtor och hjärtklappning under kvällen. Shahrzad ringde till SOS Alarm, som anade att Shahrzad hade fått en panikattack, ett tillstånd hon inte hade någon anledning att ha. Shahrzads lillebror kom för att hålla koll på henne och mitt i natten, på väg för att hämta vatten, kollapsade hon på golvet. Nu fick hennes bror ringa till SOS Alarm. 

Shahrzad hade drabbats av en aggressiv och ovanlig blodförgiftning, en så kallad sepsis. Hennes släkt åkte direkt till sjukhuset, eftersom läkare befarade att hon inte skulle klara sig över natten. Shahrzad svävade mellan liv och död i 13 dagar och överlevde mirakulöst, men på grund av en cirkulationskollaps fick hon amputera båda benen från knäna och nedåt. 

– Det svåraste för mig var att acceptera vad som skett och hitta livsgnistan igen. Jag hade inte utsatt mig för något speciellt utan det som drabbade mig var bara ett pärlband av otur, så pass mycket otur att jag fick ligga på sjukhuset i sju månader och förlorade alltså två kroppsdelar. 

– Bakterien var luftburen så det kan ha varit så enkelt att någon hostat på tunnelbanan och sedan har bakterien trängt sig in i mitt immunförsvar och vandrat igenom mitt blod. Här hoppas jag att teknikutvecklingen och forskningen på området leder till att vi framöver kan diagnostisera och sätta in rätt åtgärder och medicin betydligt tidigare. I så fall hade jag kanske inte behövt amputera båda mina ben. Det var tankar jag ägnade mycket tid åt i början och blev väldigt deppig. Jag hade svårt att finna mig i den nya situationen, eftersom jag inte tyckte att jag hade gjort något fel. 

Gymmet en räddning 

Men livsgnistan kom tillbaka. Efter otaliga träningspass med sjukgymnaster och sina nya benproteser, som var mycket smärtsammare än hon anat, så började hon istället att gå till gymmet, där hon kunde göra sina övningar själv. Där kom hon också i kontakt med den personliga tränaren Kajsa och de två började träna ihop.

Jag hade inga simkunskaper, kunde inte cykla och hatade att springa, men kände ändå “varför inte?” av någon anledning.

– Efter en tid när hon såg att jag blivit starkare så frågade hon om jag ville delta i ett triathlon. Jag hade inga simkunskaper, kunde inte cykla och hatade att springa, men kände ändå varför inte. Kajsa anmälde mig och vi förberedde oss sedan i elva månader. Vi investerade i proteser för alla tre delmoment och tränade stenhårt. I augusti 2015 gick jag i mål på Stockholm Triathlon som den första dubbelamputerade deltagaren någonsin. 

Vilka var de största anledningarna till att du orkade ta dig igenom allt?

– Jag hade superbra vänner, släkt och familj som peppade mig. Även om mitt egna liv inte just då kändes värt att leva så kunde jag leva för andra människor i min närhet. Att jag sedan träffade Kajsa var ren tur. För mig var det viktigt att hitta någon som hjälpte mig att börja drömma igen. Triathlon blev en anledning att gå upp ur sängen, då jag hela tiden hade ett mål.

– Jag fick chansen att plocka fram mina superkrafter och nu, fyra år senare, mår jag bättre än någonsin och har mitt mantra I am my own superhero tatuerat på ena armen. 

Under Atea IT-arena i höst kommer Shahrzad Kiavash att berätta mer om sin psykiska och fysiska resa från ingenjörslivet till sjukhussängen och vidare ända in i målfållan.

Rekommenderad läsning

ashkan tedx 960640.jpg

Ashkan Fardost: Digitala stammarna driver utvecklingen

17 aug 2017 digit

Ashkan Fardost är forskare, debattör och en frekvent föreläsare om teknologi och digitalisering. Med digitalisering syftar Ashkan bland annat på hur internet förändrar folks beteenden, hur han som 18-åring kunde bli en världskänd musikproducent och varför bankvärlden just nu darrar.

batar-vid-sodermalm.jpg
video

Söders digitala höjder

30 okt 2018 ledarskap

Efter en omfattande inventering ser Södermalms stadsdelsförvaltning konturerna av en allt mer digitaliserad verksamhet med lika fokus på medborgare och medarbetare. Nu börjar det strategiska arbetet för att bli en organisation i framkant.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.