Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Konsten att välja rätt

Vid valet av nya tekniska lösningar är det de organisationer som är mest villiga att förändra sig som oftast väljer rätt. Det menar digitaliseringsexperten Gustav Martner.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 15 augusti 2019 digit

– När man delar upp de här två i olika delar, teknikförändring å ena sidan och den kulturella förändringen å andra sidan, upplever jag att det är mycket lättare att driva förändring i organisationen. Ofta blir det en kulturell förändring som en konsekvens av de tekniska förändringarna, säger Gustav Martner, digitaliseringsexpert och entreprenör. 

Det efterfrågas inte teknik, utan den kommer och organisationer får anpassa sig?

– ja, min upplevelse är inte att organisationer eller samhället i stort efterfrågar teknik utan teknik kommer i allmänhet i form av ett erbjudande som du kan välja att ta eller inte. Antingen reagerar du på ett sätt som gynnar dig, eller inte. Då menar jag ofta att de organisationer och de strukturer där det finns ett stort förhandlingsutrymme kring kultur och anpassning brukar reagera klokare på de erbjudande som kommer, och kan sålla bland dem. Det är sällan jag kommer till någon som letat runt med ljus och lykta efter något, utan det är snarare svar på erbjudanden som dyker upp.

Hur vet man vad man bör välja?

– Där är mitt tips att man ska räkna och studera teknikens konsekvenser i första hand, snarare än att gå in och försöka predicera kulturella dimensioner eller ägna sig för mycket åt det organisatoriska. Organisationen i sig ändrar inget, utan den anpassar sig blott till ny teknik. Det går inte att omorganisera om man inte i första hand förändrar vilken teknik man har, eller budgeterar om eller liknande. Det är bara att flytta om stolar.

Vad står vi inför för ny teknik?

– I det korta perspektivet ser jag hur vi har fått in många tjänster i molnet. Vi har fått in mycket av distribution och delvis produktion av innehåll dit. Men hela produktionskedjan ligger inte där än. En del av produktionen görs fortfarande på den enskilda datorn eller kanske till och med på papper, och först när man kommer till en viss produkt, ett original, en bild, en låt, då skickar man upp den i molnet.

– Det som sker nu är att fler och fler delar går upp i molnet och till sist kommer hela kedjan, från start till distribution, att vara i realtid och i molnet. Under tiden du gör musik kan din produkt i realtid få uppdateringar i form av maskininlärning och det är när hela kedjan ligger i molnet som det verkligen kommer bli en stor skillnad på framförallt produktionssidan.

Rekommenderad läsning

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

pojke sitter med handen mot pannan och skriver svårt prov.jpg

SKL:s molnbeslut

15 apr 2019 digit

Att sluta använda molntjänster skulle bromsa upp digitaliseringen i offentlig sektor. Därför har SKL:s styrelse fattat ett beslut om att kommuner och landsting måste få tydliga riktlinjer för hur de ska använda internationella molntjänster. 

två personer spelar cello.jpg
video
ett samarbete mellan Arrow och Voister

Orkestrera med Oracle

21 maj 2019 digit

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

dollar-sedlar.jpg

Danske Bank pluggar AI

24 maj 2019 digit

Danske Bank ska genomföra utbildningar inom AI för alla Sveriges medarbetare under 2019. Förhoppningen är att tekniken bland annat ska kunna hjälpa till mot finansiell brottslighet. 

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

flyg-bosch.jpg

Bosch billiga lufttaxi

23 maj 2019 digit

Med hjälp av sensorer från Bosch kan vi snart se flygande taxibilar. Flygtester inleds 2020 och autonoma flygtaxis kan bli realitet i våra städer till 2025. 

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

byggkranar och blå himmel.jpg

It som förändrar världen

24 maj 2019 ledarskap

Solceller, butiken Mjukvaruhuset och RPA i Trelleborg har ett ord gemensamt: Mod. Det har aldrig varit viktigare att våga och förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre än nu. Det menar Peter Falk, chef innovation och affärsutveckling på Atea.