Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Konsten att välja rätt

Vid valet av nya tekniska lösningar är det de organisationer som är mest villiga att förändra sig som oftast väljer rätt. Det menar digitaliseringsexperten Gustav Martner.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 15 augusti 2019 digit

– När man delar upp de här två i olika delar, teknikförändring å ena sidan och den kulturella förändringen å andra sidan, upplever jag att det är mycket lättare att driva förändring i organisationen. Ofta blir det en kulturell förändring som en konsekvens av de tekniska förändringarna, säger Gustav Martner, digitaliseringsexpert och entreprenör. 

Det efterfrågas inte teknik, utan den kommer och organisationer får anpassa sig?

– ja, min upplevelse är inte att organisationer eller samhället i stort efterfrågar teknik utan teknik kommer i allmänhet i form av ett erbjudande som du kan välja att ta eller inte. Antingen reagerar du på ett sätt som gynnar dig, eller inte. Då menar jag ofta att de organisationer och de strukturer där det finns ett stort förhandlingsutrymme kring kultur och anpassning brukar reagera klokare på de erbjudande som kommer, och kan sålla bland dem. Det är sällan jag kommer till någon som letat runt med ljus och lykta efter något, utan det är snarare svar på erbjudanden som dyker upp.

Hur vet man vad man bör välja?

– Där är mitt tips att man ska räkna och studera teknikens konsekvenser i första hand, snarare än att gå in och försöka predicera kulturella dimensioner eller ägna sig för mycket åt det organisatoriska. Organisationen i sig ändrar inget, utan den anpassar sig blott till ny teknik. Det går inte att omorganisera om man inte i första hand förändrar vilken teknik man har, eller budgeterar om eller liknande. Det är bara att flytta om stolar.

Vad står vi inför för ny teknik?

– I det korta perspektivet ser jag hur vi har fått in många tjänster i molnet. Vi har fått in mycket av distribution och delvis produktion av innehåll dit. Men hela produktionskedjan ligger inte där än. En del av produktionen görs fortfarande på den enskilda datorn eller kanske till och med på papper, och först när man kommer till en viss produkt, ett original, en bild, en låt, då skickar man upp den i molnet.

– Det som sker nu är att fler och fler delar går upp i molnet och till sist kommer hela kedjan, från start till distribution, att vara i realtid och i molnet. Under tiden du gör musik kan din produkt i realtid få uppdateringar i form av maskininlärning och det är när hela kedjan ligger i molnet som det verkligen kommer bli en stor skillnad på framförallt produktionssidan.

Rekommenderad läsning

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

20160615_Atea-26.jpg

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.

alarikssonWEBB.jpg

”De snabba äter de långsamma”

20 okt 2017 ledarskap

Med kunden i fokus och ett hungrigt driv att erövra ännu mer av digitaliseringen öppnade Stefan Alariksson och John Clifford Dell EMC Forum i Stockholm.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild.