Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Konsten att välja rätt

Vid valet av nya tekniska lösningar är det de organisationer som är mest villiga att förändra sig som oftast väljer rätt. Det menar digitaliseringsexperten Gustav Martner.

– När man delar upp de här två i olika delar, teknikförändring å ena sidan och den kulturella förändringen å andra sidan, upplever jag att det är mycket lättare att driva förändring i organisationen. Ofta blir det en kulturell förändring som en konsekvens av de tekniska förändringarna, säger Gustav Martner, digitaliseringsexpert och entreprenör. 

Det efterfrågas inte teknik, utan den kommer och organisationer får anpassa sig?

– ja, min upplevelse är inte att organisationer eller samhället i stort efterfrågar teknik utan teknik kommer i allmänhet i form av ett erbjudande som du kan välja att ta eller inte. Antingen reagerar du på ett sätt som gynnar dig, eller inte. Då menar jag ofta att de organisationer och de strukturer där det finns ett stort förhandlingsutrymme kring kultur och anpassning brukar reagera klokare på de erbjudande som kommer, och kan sålla bland dem. Det är sällan jag kommer till någon som letat runt med ljus och lykta efter något, utan det är snarare svar på erbjudanden som dyker upp.

Hur vet man vad man bör välja?

– Där är mitt tips att man ska räkna och studera teknikens konsekvenser i första hand, snarare än att gå in och försöka predicera kulturella dimensioner eller ägna sig för mycket åt det organisatoriska. Organisationen i sig ändrar inget, utan den anpassar sig blott till ny teknik. Det går inte att omorganisera om man inte i första hand förändrar vilken teknik man har, eller budgeterar om eller liknande. Det är bara att flytta om stolar.

Vad står vi inför för ny teknik?

– I det korta perspektivet ser jag hur vi har fått in många tjänster i molnet. Vi har fått in mycket av distribution och delvis produktion av innehåll dit. Men hela produktionskedjan ligger inte där än. En del av produktionen görs fortfarande på den enskilda datorn eller kanske till och med på papper, och först när man kommer till en viss produkt, ett original, en bild, en låt, då skickar man upp den i molnet.

– Det som sker nu är att fler och fler delar går upp i molnet och till sist kommer hela kedjan, från start till distribution, att vara i realtid och i molnet. Under tiden du gör musik kan din produkt i realtid få uppdateringar i form av maskininlärning och det är när hela kedjan ligger i molnet som det verkligen kommer bli en stor skillnad på framförallt produktionssidan.

15 augusti 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

många händer i luften som vinkar.jpg

Hejdå Office

7 apr 2020 digit

Office 365 ändras till Microsoft 365 för de flesta av Microsofts abonnemang. Anledningen är att Office-paketet idag omfattar mycket mer än de traditionella programmen Word, Excel och Powerpoint, som Office-namnet ofta förknippas med.

skalet på en apelsin i en snurra.jpg

Skala smidigt med IBM

1 apr 2020 digit

Ett smidigt sätt att skala upp och tillgång till en kraftfull AI. IBM:s senaste lagringslösning är anpassad till multicloud och passar alla, oavsett verksamhet och storlek.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

morätter skurna och upplagt i ett mönster.jpg

Så kom ST in i matchen

27 jan 2020 digit

På bara några år har fackförbundet ST vänt utvecklingen från digital ökenvandring till att vara en förebild för andra. Med visionen om it som tjänst följde också en bunt morötter i form av verktyg som Outlook och Onenote.