Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tips från tunga banbrytare

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 10 juli 2019 Ledarskap

ishtar och tuva.jpg

Ishtar Touailat och Tuva Palm.

– Jag ser mig själv som en banbrytare, även om jag kanske inte förstod det när jag började min karriär. Jag tillhörde inte normen och på så sätt kunde jag bidra till ett kreativt klimat, vilket ledde till bättre produkter. Det säger Tuva Palm, entreprenör, styrelseproffs och investerare, under en diskussion om vad som definierar en banbrytare under Almedalsveckan.

Alla har ansvar

Tuva Palm började sin karriär som kompilatorutvecklare. Då var hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, och hon beskriver hur igenkänd hon blev på alla stora it-mässor hon besökte. Därefter har en karriär följt som CTO på Nordnet, Director för Consuming & Issuing på Klarna och nu sitter hon, bland annat i styrelsen för Leo Vegas.

För att ha tillräckligt på fötter för att kunna titulera sig banbrytare måste man våga driva förändring, menar Tuva Palm.

– I början av min karriär var jag säker på att jag kom med ett glädjebudskap om jag sa att vi kunde göra något på fem minuter som tidigare tagit fyra timmar. Men det kan i själva verket få medarbetarna i den organisation vars arbetsuppgifter man vill förändra att känna sig dåliga eftersom de kan känna att de borde ha tänkt på det tidigare. Här måste vi våga vara mer accepterande. Jag är själv en följare ibland, men samtidigt måste vi bli bättre på att tänka att alla i organisationen har ett ansvar.

Influensers och hockeyfrillor

På scen finns även Ishtar Touailat, affärsutvecklingschef på Techbuddy och tidigare innovationschef på Tieto, som bland annat har haft uppdrag av Näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet, med syfte att kommersialisera forskning.

Ishtar Touailat blev i år utsedd till en av Sverige supertalanger av tidningen Veckans affärer för sitt arbete med jämställdhet inom it-branschen.

– För mig är en banbrytare någon som bryter rådande strukturer. Det handlar om att stå upp för och inte tumma på sina värderingar och att man är autentisk och vågar visa sig sårbar. Jag åt lunch med Alexander Bard häromveckan som sa att 2015 influensers är 2020 hockeyfrilla. Det är inte äkta och man måste vara äkta om man vill inspirera och förändra.

Ishtar Touailat upplever att det i startup-kulturen många gånger finns ledare som inte står upp för sina anställda. Precis som Tuva Palm vidhåller Ishtar Touailat att det i det nya företagsklimatet är viktigt att var och en tar ansvar i sin organisation, oavsett roll, men det betyder inte att ledaren inte backar sina anställda när det blåser hårt.

– Vi har genom åren pratat mycket om IQ och EQ men den nya termen är XQ, det vill säga att kunna exekvera och ha förmågan att ta ansvar när man misslyckas och att ledare ställer sig bakom sina anställda, säger Ishtar Touailat.

– Jag vet ett antal startups som har en kultur där chefen inte backar upp och det är inte ett bra företagsklimat, säger Tuva Palm.

Förändring inifrån

Tuva Palm pratar berättar också om hur hon ofta använder sig av Sokrates förlossningsteknik, det vill säga att hjälpa medarbetare att vara en del av en lösning, även om det är ledaren som föreslår det.

– Låt medarbetarna få tid på sig att komma på så mycket av lösningen som möjligt. Det hjälper dem att känna att de äger frågan och att förändring kommer inifrån. Och börja med förändringar där det går snabbt att se resultat. Det här förstås tillsammans med att man har styrelsen med på tåget.

– Du måste ha en extremt solid idé som adderar värde och du måste vara konkret och oerhört disciplinerad när det handlar om innovation. När jag arbetade på Tieto med införandet av AI på sjukhus bad jag medarbetarna att skriva på avtal att de skulle allokera ett visst antal timmar per anställd inom en utsatt tidsperiod. På så sätt försäkrar man sig om att projektet driver framåt, säger Ishtar Touailat.

Rekommenderad läsning

peniche-960640.jpg

Silicon Valley för havstech

17 jan 2019 ledarskap

Robin Teigland vill göra Peniche i Portugal till Europas digitala mecka med hjälp av den nya teknikhubben Ocean Tech Hub. Första projektet heter Peniche Ocean Watch och ska skapa en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering.

ung-kvinna-pa-fabrik-i-asien.jpg
video

Sverige som hållbar förebild

9 aug 2018 ledarskap

När RBA och Electronic Watch diskuterar it-branschens hållbarhet är målet en transparent leverantörskedja och tydliga riktlinjer för offentliga upphandlingar. Lagstiftning och medvetenhet är viktiga steg för en tryggare arbetsmiljö på världens fabriksgolv.

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Google Hemmaarbete

Google sponsrar hemarbete

1 jun 2020 digit

Googles anställda får vardera 1 000 dollar för att köpa kontorsutrustning och möbler, för att på bästa sätt kunna jobba hemifrån under pandemin.

Katt Hemmajobb

Twitter hemma för evigt

13 maj 2020 digit

Twitter låter anställda, om de vill, jobba hemifrån för alltid. Uttalandet kommer efter att Google och Facebook har meddelat att sina respektive medarbetare kommer att jobba på distans under hela 2020 på grund av coronapandemin. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.