Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tips från tunga banbrytare

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 10 juli 2019 Ledarskap

ishtar och tuva.jpg

Ishtar Touailat och Tuva Palm.

– Jag ser mig själv som en banbrytare, även om jag kanske inte förstod det när jag började min karriär. Jag tillhörde inte normen och på så sätt kunde jag bidra till ett kreativt klimat, vilket ledde till bättre produkter. Det säger Tuva Palm, entreprenör, styrelseproffs och investerare, under en diskussion om vad som definierar en banbrytare under Almedalsveckan.

Alla har ansvar

Tuva Palm började sin karriär som kompilatorutvecklare. Då var hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, och hon beskriver hur igenkänd hon blev på alla stora it-mässor hon besökte. Därefter har en karriär följt som CTO på Nordnet, Director för Consuming & Issuing på Klarna och nu sitter hon, bland annat i styrelsen för Leo Vegas.

För att ha tillräckligt på fötter för att kunna titulera sig banbrytare måste man våga driva förändring, menar Tuva Palm.

– I början av min karriär var jag säker på att jag kom med ett glädjebudskap om jag sa att vi kunde göra något på fem minuter som tidigare tagit fyra timmar. Men det kan i själva verket få medarbetarna i den organisation vars arbetsuppgifter man vill förändra att känna sig dåliga eftersom de kan känna att de borde ha tänkt på det tidigare. Här måste vi våga vara mer accepterande. Jag är själv en följare ibland, men samtidigt måste vi bli bättre på att tänka att alla i organisationen har ett ansvar.

Influensers och hockeyfrillor

På scen finns även Ishtar Touailat, affärsutvecklingschef på Techbuddy och tidigare innovationschef på Tieto, som bland annat har haft uppdrag av Näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet, med syfte att kommersialisera forskning.

Ishtar Touailat blev i år utsedd till en av Sverige supertalanger av tidningen Veckans affärer för sitt arbete med jämställdhet inom it-branschen.

– För mig är en banbrytare någon som bryter rådande strukturer. Det handlar om att stå upp för och inte tumma på sina värderingar och att man är autentisk och vågar visa sig sårbar. Jag åt lunch med Alexander Bard häromveckan som sa att 2015 influensers är 2020 hockeyfrilla. Det är inte äkta och man måste vara äkta om man vill inspirera och förändra.

Ishtar Touailat upplever att det i startup-kulturen många gånger finns ledare som inte står upp för sina anställda. Precis som Tuva Palm vidhåller Ishtar Touailat att det i det nya företagsklimatet är viktigt att var och en tar ansvar i sin organisation, oavsett roll, men det betyder inte att ledaren inte backar sina anställda när det blåser hårt.

– Vi har genom åren pratat mycket om IQ och EQ men den nya termen är XQ, det vill säga att kunna exekvera och ha förmågan att ta ansvar när man misslyckas och att ledare ställer sig bakom sina anställda, säger Ishtar Touailat.

– Jag vet ett antal startups som har en kultur där chefen inte backar upp och det är inte ett bra företagsklimat, säger Tuva Palm.

Förändring inifrån

Tuva Palm pratar berättar också om hur hon ofta använder sig av Sokrates förlossningsteknik, det vill säga att hjälpa medarbetare att vara en del av en lösning, även om det är ledaren som föreslår det.

– Låt medarbetarna få tid på sig att komma på så mycket av lösningen som möjligt. Det hjälper dem att känna att de äger frågan och att förändring kommer inifrån. Och börja med förändringar där det går snabbt att se resultat. Det här förstås tillsammans med att man har styrelsen med på tåget.

– Du måste ha en extremt solid idé som adderar värde och du måste vara konkret och oerhört disciplinerad när det handlar om innovation. När jag arbetade på Tieto med införandet av AI på sjukhus bad jag medarbetarna att skriva på avtal att de skulle allokera ett visst antal timmar per anställd inom en utsatt tidsperiod. På så sätt försäkrar man sig om att projektet driver framåt, säger Ishtar Touailat.

Rekommenderad läsning

peniche-960640.jpg

Silicon Valley för havstech

17 jan 2019 ledarskap

Robin Teigland vill göra Peniche i Portugal till Europas digitala mecka med hjälp av den nya teknikhubben Ocean Tech Hub. Första projektet heter Peniche Ocean Watch och ska skapa en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering.

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

adsverige-utvecklar-sjalva.jpg

AD Sverige mekar helst själva

19 jul 2018 ledarskap

Med butiker och märkesverkstäder i hela Sverige och en heterogen målgrupp har AD Sverige valt bort färdiga lösningar. Här sker drifttagningen av affärskritiska plattformar för lager och logistik med ett stort engagemang och egna utvecklare.

rapport-om-industri-4-fran-regeringen.jpg

Bäddat för Industri 4.0

5 sep 2018 ledarskap

När samverkansgruppen för Uppkopplad industri och nya material presenterar sin slutrapport ligger fokus på testbäddar för smart tillverkning, cybersäkerhet och AI som strategiskt viktiga områden. Efter två års arbete finns också en rad goda exempel från verkligheten att peka på för samarbetsparterna från näringsliv, akademi och fack.

kinta-ai-960640.jpg

AI för bättre fabriker

12 sep 2018 digit

Startupföretaget Kinta AI vill göra fabriker smartare och mer effektiva kring hur utrustning och maskiner används. Enligt Kinta AI beror 45 procent av sena tillverkningsordrar på fel i schemaläggningen, vilket det snart ska finnas en lösning för.

batar-vid-sodermalm.jpg
video

Söders digitala höjder

30 okt 2018 ledarskap

Efter en omfattande inventering ser Södermalms stadsdelsförvaltning konturerna av en allt mer digitaliserad verksamhet med lika fokus på medborgare och medarbetare. Nu börjar det strategiska arbetet för att bli en organisation i framkant.

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

anders borg på cio2-scenen2.jpg

Borgs bästa spaningar

4 dec 2018 ledarskap

När världen förändras snabbare för varje dag och Kina flyttar fram sina positioner gäller det att Europa är med på tåget för att inte bli irrelevant. Sverige klarar sig bra i dagsläget, men för att inte bli omsprungna krävs det att företagsledningar förstår kraften i den senaste tekniken.