Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tips från tunga banbrytare

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 10 juli 2019 Ledarskap

ishtar och tuva.jpg

Ishtar Touailat och Tuva Palm.

– Jag ser mig själv som en banbrytare, även om jag kanske inte förstod det när jag började min karriär. Jag tillhörde inte normen och på så sätt kunde jag bidra till ett kreativt klimat, vilket ledde till bättre produkter. Det säger Tuva Palm, entreprenör, styrelseproffs och investerare, under en diskussion om vad som definierar en banbrytare under Almedalsveckan.

Alla har ansvar

Tuva Palm började sin karriär som kompilatorutvecklare. Då var hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, och hon beskriver hur igenkänd hon blev på alla stora it-mässor hon besökte. Därefter har en karriär följt som CTO på Nordnet, Director för Consuming & Issuing på Klarna och nu sitter hon, bland annat i styrelsen för Leo Vegas.

För att ha tillräckligt på fötter för att kunna titulera sig banbrytare måste man våga driva förändring, menar Tuva Palm.

– I början av min karriär var jag säker på att jag kom med ett glädjebudskap om jag sa att vi kunde göra något på fem minuter som tidigare tagit fyra timmar. Men det kan i själva verket få medarbetarna i den organisation vars arbetsuppgifter man vill förändra att känna sig dåliga eftersom de kan känna att de borde ha tänkt på det tidigare. Här måste vi våga vara mer accepterande. Jag är själv en följare ibland, men samtidigt måste vi bli bättre på att tänka att alla i organisationen har ett ansvar.

Influensers och hockeyfrillor

På scen finns även Ishtar Touailat, affärsutvecklingschef på Techbuddy och tidigare innovationschef på Tieto, som bland annat har haft uppdrag av Näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet, med syfte att kommersialisera forskning.

Ishtar Touailat blev i år utsedd till en av Sverige supertalanger av tidningen Veckans affärer för sitt arbete med jämställdhet inom it-branschen.

– För mig är en banbrytare någon som bryter rådande strukturer. Det handlar om att stå upp för och inte tumma på sina värderingar och att man är autentisk och vågar visa sig sårbar. Jag åt lunch med Alexander Bard häromveckan som sa att 2015 influensers är 2020 hockeyfrilla. Det är inte äkta och man måste vara äkta om man vill inspirera och förändra.

Ishtar Touailat upplever att det i startup-kulturen många gånger finns ledare som inte står upp för sina anställda. Precis som Tuva Palm vidhåller Ishtar Touailat att det i det nya företagsklimatet är viktigt att var och en tar ansvar i sin organisation, oavsett roll, men det betyder inte att ledaren inte backar sina anställda när det blåser hårt.

– Vi har genom åren pratat mycket om IQ och EQ men den nya termen är XQ, det vill säga att kunna exekvera och ha förmågan att ta ansvar när man misslyckas och att ledare ställer sig bakom sina anställda, säger Ishtar Touailat.

– Jag vet ett antal startups som har en kultur där chefen inte backar upp och det är inte ett bra företagsklimat, säger Tuva Palm.

Förändring inifrån

Tuva Palm pratar berättar också om hur hon ofta använder sig av Sokrates förlossningsteknik, det vill säga att hjälpa medarbetare att vara en del av en lösning, även om det är ledaren som föreslår det.

– Låt medarbetarna få tid på sig att komma på så mycket av lösningen som möjligt. Det hjälper dem att känna att de äger frågan och att förändring kommer inifrån. Och börja med förändringar där det går snabbt att se resultat. Det här förstås tillsammans med att man har styrelsen med på tåget.

– Du måste ha en extremt solid idé som adderar värde och du måste vara konkret och oerhört disciplinerad när det handlar om innovation. När jag arbetade på Tieto med införandet av AI på sjukhus bad jag medarbetarna att skriva på avtal att de skulle allokera ett visst antal timmar per anställd inom en utsatt tidsperiod. På så sätt försäkrar man sig om att projektet driver framåt, säger Ishtar Touailat.

Rekommenderad läsning

peniche-960640.jpg

Silicon Valley för havstech

17 jan 2019 ledarskap

Robin Teigland vill göra Peniche i Portugal till Europas digitala mecka med hjälp av den nya teknikhubben Ocean Tech Hub. Första projektet heter Peniche Ocean Watch och ska skapa en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering.

sex barn på rad som tittar i sina mobiler.jpg

I jättarnas järngrepp

24 jan 2019 digt

Sedan internets födelse badar vi i information och de stora internetbolagen är i ständig kamp om att fånga just dig och din uppmärksamhet. Därför styr deras algoritmer oss till det extrema, menar tekniksociologen Zeynep Tufekci.

ikea-designklassiker-klippan.jpg
video

Ikeas digitala ledarskap

7 feb 2019 ledarskap

Drygt 75 år efter starten är Ikea piggare och mer innovativt än någonsin tidigare. Förklaringen är en företagskultur som uppmuntrar initiativ, delegerar ansvar och ständigt söker efter smarta lösningar för ökad kundnytta och lönsamhet.

kungakrona-i-guld.jpg

Ny roll för it-chef

14 feb 2019 ledarskap

Den traditionella it-chefen med en självklar plats i ledningsgruppen utmanas av nya yrkesroller i och med företagens och de offentliga verksamheternas satsning på digitalisering. Ett nytt fokus på digital omställning och affärsverksamhet leder till en stadig marginalisering av yrkesrollen.

snygg sminkad kvinna mot peachfärgad bakgrund.jpg

Därför lyckas Lyko

11 feb 2019 ledarskap

Från en frisörsalong i en by i Dalarna till närmare 500 sysselsatta och en omsättning på nästan 800 miljoner kronor har Lyko tagit e-handelsvärlden med storm. Ständig kundkontakt, rätt trafik och kombon med butiker och nätet är några av nycklarna till framgången.

man-i-kostymer.jpg

Bli rik på jämställdhet

14 feb 2019 ledarskap

Företag som har minst 30 procent kvinnor i ledningsgruppen når upp till 6 procent högre vinst än de som helt saknar kvinnliga chefer. Förutom alla andra vinster finns det alltså pengar att tjäna för bolag som aktivt arbetar med jämställdhet. Det menar Helena Tronner på Knowit.

kalmar slott en fin dag.jpg

Stark start för CDO

11 mar 2019 ledarskap

Med digitaliseringsstrategin på plats jobbar Kalmar intensivt med innovation och IoT. Utmaningen är inte tekniken utan att skapa en förändring som drivs av medarbetarna.

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.

vinranka-960640.jpg

Så blir Systembolaget hållbart

26 mar 2019 ledarskap

Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även med att följa upp uppförandekoden 200 gånger om året. Allt sker för en ökad hållbarhet.