Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Handscanning i Vellinge

Vellinge kommuns pilot med handscanning för att betala fikat i kommunhusets café har väckt uppmärksamhet hos andra verksamheter. Nu tittar man på möjlighet att införa liknande teknik vid personalingångar och i äldreomsorgen.

– I Vellinge kommun jobbar vi mycket med processkartläggning, i synnerhet våra HR-processer och vilka delar vi skulle kunna automatisera, säger Susanne Petersson, it-chef, Vellinge kommun.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi tittar på att automatisera behörighetsgrupper och säljlistor för att underlätta för cheferna så att rätt personer har tillgång till rätt information.

Skulle det spara er tid?

– Ja, för cheferna vet ofta inte om vem som ska ha behörighet i de olika mapparna. Men det är också en säkerhetsfråga och att behörighet kopplas till när någon blir anställd och när den personen sen slutar, istället för att ansvaret läggs på att någon ska komma ihåg att ta bort och lägga till behörigheter.

Varför har tittar ni specifikt på detta?

– Därför att det är information som it-avdelningen äger. Det innebär att vi har lättare att genomföra dessa förändringar och visa på nyttan ute i verksamheten, snarare än att vi behöver gå ut i verksamheten och fråga vilka delar som de vill att vi fokuserar på just nu. På så sätt visar vi att det går att automatisera utan att det inkräktar på någons arbete. Det är en ganska stor fråga och många är rädda för att man ska bli ersatt av teknik. Vi försöker egentligen bara ta bort de onödiga uppgifterna.

Tittar ni på någon ny teknik?

– Vi tittar på hur vi kan använda oss av biometrisk data och exempelvis identifiera sig med sina händer. Vi har infört ett litet test i matsalen i kommunhuset där man scannar sin hand när man ska betala sin fika.

Hur kom den idéen?

– Vi var på en mässa där denna lösning presenterades. När vi sedan frågade våra verksamheter om de var intresserade så fanns det inget behov, sade man. Men när vi sen satte upp den i matsalen och bad folk göra det för att det var roligt dök det upp ganska många idéer och att det går att använda annan teknik utöver datorer och telefoner. Många gånger är verksamheten så inne i sina egna arbetssätt och tänker inte på vad man skulle kunna göra annorlunda.

Hur står det sig i förhållande till ansiktsigenkänning?

– Den förklaringen vi har fått är att det är lättare att känna igen och hämta ut ett ansikte från en databas än vad det är med en hand och det är lättare att lagra handavtrycken på så sätt.

Var kan handscanningen mer göra nytta?

– Det är vår tanke. Vi har fått många frågor om vi inte kan sätta upp det vid personalingången där det är väldigt många som står och letar efter sitt kort om mornarna. Även ute i omsorgen skulle det kunna användas för att identifiera att man faktiskt har varit där.

27 augusti 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

alarm-fsecure-lomma.jpg
video
ett samarbete mellan f-secure och voister

Lommas nya larm

31 mar 2020 säkerhet

För att skydda mot cyberhot använder Lomma kommun en EDR-lösning från F-Secure. Med automatiserade sensorer och machine learning analyserar systemet användare och slår larm vid ovanliga beteenden.