Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Handscanning i Vellinge

Vellinge kommuns pilot med handscanning för att betala fikat i kommunhusets café har väckt uppmärksamhet hos andra verksamheter. Nu tittar man på möjlighet att införa liknande teknik vid personalingångar och i äldreomsorgen.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 27 augusti 2019 digit

– I Vellinge kommun jobbar vi mycket med processkartläggning, i synnerhet våra HR-processer och vilka delar vi skulle kunna automatisera, säger Susanne Petersson, it-chef, Vellinge kommun.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi tittar på att automatisera behörighetsgrupper och säljlistor för att underlätta för cheferna så att rätt personer har tillgång till rätt information.

Skulle det spara er tid?

– Ja, för cheferna vet ofta inte om vem som ska ha behörighet i de olika mapparna. Men det är också en säkerhetsfråga och att behörighet kopplas till när någon blir anställd och när den personen sen slutar, istället för att ansvaret läggs på att någon ska komma ihåg att ta bort och lägga till behörigheter.

Varför har tittar ni specifikt på detta?

– Därför att det är information som it-avdelningen äger. Det innebär att vi har lättare att genomföra dessa förändringar och visa på nyttan ute i verksamheten, snarare än att vi behöver gå ut i verksamheten och fråga vilka delar som de vill att vi fokuserar på just nu. På så sätt visar vi att det går att automatisera utan att det inkräktar på någons arbete. Det är en ganska stor fråga och många är rädda för att man ska bli ersatt av teknik. Vi försöker egentligen bara ta bort de onödiga uppgifterna.

Tittar ni på någon ny teknik?

– Vi tittar på hur vi kan använda oss av biometrisk data och exempelvis identifiera sig med sina händer. Vi har infört ett litet test i matsalen i kommunhuset där man scannar sin hand när man ska betala sin fika.

Hur kom den idéen?

– Vi var på en mässa där denna lösning presenterades. När vi sedan frågade våra verksamheter om de var intresserade så fanns det inget behov, sade man. Men när vi sen satte upp den i matsalen och bad folk göra det för att det var roligt dök det upp ganska många idéer och att det går att använda annan teknik utöver datorer och telefoner. Många gånger är verksamheten så inne i sina egna arbetssätt och tänker inte på vad man skulle kunna göra annorlunda.

Hur står det sig i förhållande till ansiktsigenkänning?

– Den förklaringen vi har fått är att det är lättare att känna igen och hämta ut ett ansikte från en databas än vad det är med en hand och det är lättare att lagra handavtrycken på så sätt.

Var kan handscanningen mer göra nytta?

– Det är vår tanke. Vi har fått många frågor om vi inte kan sätta upp det vid personalingången där det är väldigt många som står och letar efter sitt kort om mornarna. Även ute i omsorgen skulle det kunna användas för att identifiera att man faktiskt har varit där.

Rekommenderad läsning

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

Gävles it-seger

27 nov 2019 digit

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar.