Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

HR-avdelningens silvertejp

Digitaliseringen av HCM, human capital management, handlar om mer än robotar för rekrytering. Idag är robotar en del av vardagen för löner, semestrar, tidredovisning, säkerhet och mycket annat som rör personaladministrationen.   

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 1 augusti 2018 digit

blommor-till-en-ny-medarbetare.jpg

– Det finns egentligen ingen anledning att använda en robot om företaget har en riktigt bra, genomtänkt och användarvänlig plattform för HR, löner, semestrar och andra administrativa och tekniska system som omfattar alla medarbetare. Men i väntan på sådana lösningar används robotar idag inom HCM lite grand som silvertejp. De är en funktionell men tillfällig lösning för att företag och organisationer ska kunna fortsätta digitalisera, säger Carin Strindmark, vd för Knowit HRM, som stöttar HR- och löneavdelningar med digitala verktyg och it-kompetens.

Carin Strindmark speglar digitaliseringstempot för HCM-området mot sitt eget yrkesliv som konsult.

Carin Strindmark Knowit HRM_2.jpg

Carin Strindmark är vd för Knowit HRM.

– Under de senaste 20 åren har det hänt mycket men också för lite. När jag började pratade alla om att snart skulle vi kunna tidredovisa med mobilen. Nu börjar det bli verklighet. Dels för att tekniken med telefoner och appar utvecklats och dels för att leverantörer av löne- och tidredovisningssystem prioriterat att löneutbetalningarna blir rätt i systemet enligt gällande lagar och regler. Sedan kommer teknik för användarna. Resultatet är att idag har de en stor teknikskuld.

Människor och arbetsgrupper är mer än sina yrkesmässiga färdigheter.

Carin Strindmark

Omfattande avslut

I väntan på synkroniserade, sömlösa och användarvänliga personal- och lönesystem väljer många företag och organisationer att använda sig av robotar. Till exempel för alla de åtgärder som initieras när en medarbetare lämnar företaget.

– Så kallade avslut är en omfattande process eftersom varje anställd finns i många olika system, från lönesystemet till alla säkerhetssystem med olika inloggningar och nu väljer många företag idag att använda robotar för en så snabb, korrekt och heltäckande hantering som möjligt. Robotar är också mycket använda vid nyrekryteringar och den delen handlar både om administration som att skriva och skicka ut avtal, till finlir som att beställa blommor för att hälsa välkommen.

Inte utan magkänslan

Många företag sneglar också på möjligheterna att i allt högre grad använda robotar för objektiva och tidseffektiva rekryteringar. Carin Strindmark förstår intresset men är själv lite tveksam.

– Forskare menar att ju mindre subjektiva bedömningar vid en rekrytering desto bättre, så länge personen kan göra ett bra jobb enligt olika lämplighets- och begåvningstester. Jag har full respekt för det, men själv vill jag ändå lyssna på min magkänsla för att en rekrytering ska bli riktigt bra. Människor och arbetsgrupper är mer än sina yrkesmässiga färdigheter.

Utveckla och förbättra

Robotar har många användningsområden och fördelar men Carin Strindmark vill påminna om hur viktigt det är att inte glömma bort människorna som tekniken ska hjälpa. Hon reflekterar kring olika exempel på organisationer som robotiserat för att frigöra kompetens. De kan ha lika goda avsikter men ändå nå väldigt olika resultat.

– De organisationer som når målet att bättre ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang, till exempel socialsekreterare som ju vill jobba med människor och inte med att beräkna ersättningar, har så att säga satt sig i framsätet för att driva förändring. Här har man på ett tidigt stadium tydligt kommunicerat målen med robotiseringen och organisationen kan ta sig an utvecklingen med öppna ögon, säger hon och fortsätter:

– Sedan ska sägas att det även i sådana fall kan uppstå vissa motreaktioner från medarbetare. I vissa fall för att de trivs med att sitta på sitt rum och sköta rutinarbete, eller för att de vet med sig att de inte har tillräcklig kompetens för nya arbetsuppgifter. Jag vill också betona att robotar inte främst ska ses som ett sätt att spara resurser, utan som en möjlighet att utveckla och förbättra verksamheten, avslutar Carin Strindmark.

Rekommenderad läsning

ai-robot-tng-rekrytering-recruitment-matlda-test_2.jpg

Roligare rekrytering med Matlda

4 maj 2018 digit

Nu kommer rekryteringsroboten Matlda användas i Sverige för första gången. Målet med AI-stödet är att erbjuda jobbsökare en annorlunda och roligare upplevelse när de söker arbete.

larare-leder-grupparbete-med-tre-elever.jpg

Robot rekryterar lärare

3 maj 2018 digit

Kunskapsförbundet Väst tar hjälp av en robot för att rekrytera lärare till sina skolor i Trollhättan och Vänersborg. RIC ska underlätta intresserade lärare att testa på hur det är att arbeta på skolorna och utveckla sin bild av Kunskapsförbundets verksamhet. 

vgr-testar-rpa-med-framgang.jpg

RPA:s framgång i väst

23 jul 2018 digit

Mindre monotont jobb, tusentals sparade arbetstimmar och färre fel. Det är resultatet när Västra Götalandsregionen testar och utvärderar Robotic Process Automation inom ekonomi och HR. Nästa steg är att även utöka till processer inom hälso- och sjukvården.

krona-pa-bron-till-skeppsholmen.jpg

Världens AI-huvudstad

23 jul 2018 digit

Under några heta dagar i juli samlas världens AI-expertis i Stockholm för att bland annat diskutera framtiden för AI i Europa.

tvattmaskin-med-kulortvatt.jpg

Svenskar i innovationstävling

1 aug 2018 digit

Sofie Allert och Isabella Palmgren finns med bland de nominerade när EIT, Europeiska institutet för innovation och teknik, presenterar de nominerade i den prestigefyllda EIT Awards 2018.

svetsning-i-rordragning.jpg

Tufft jobb för AI

23 aug 2018 digit

Termisk sprutning av värmepannor inom värme- och kraftverksindustrin är ett tungt och obekvämt arbete som kräver erfarna operatörer. Nu testas möjligheterna att använda robotar och AI för att skapa bättre arbetsmiljö med bibehållen fjärrkontroll.

skl-vill-andra-kommunallagen.jpg

SKL vill ändra lagen

13 aug 2018 digit

I många kommuner pågår ett viktigt utvecklingsarbete att automatisera rutiner för att kunna lägga mer tid på ett bättre stöd till den enskilde. Men SKL bedömer att dagens kommunallag inte stödjer helt automatiserade beslut. Nu erbjuder man juridiskt stöd till medlemmar kring rättsläget.

glad-delfin-gillar-paspant.jpg

Pant för plastpåsar

14 aug 2018 digit

Nu är Apotekets plastpåsar pantbara via en mobilapp. Satsningen börjar med tre apotek i Stockholm och genomförs i samarbete med PantaPåsen för att minska nedskräpningen och förändra synen på plastpåsar.

digilyftet-hyllas-av-eu.jpg

Digilyftet hyllas av EU

15 aug 2018 digit

Med pilotprojektet Digilyftet introducerades ett framgångsrikt koncept för att stödja små och medelstora företag att anamma digitaliseringens möjligheter. Arbetet har lyfts av EU som ett av tio goda exempel från olika länder. Fortsättningsprojektet Digifuture erbjuder fler företag motsvarande stöd.