Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vattenfall satsar på AI

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

– Vi tittar på möjligheten att göra förutsägelser i vårt underhållsarbete och vi tittar på kundprocesser som dels handlar om möjligheten att sköta våra kundprocesser digitalt, dels att utveckla nya produkter med digitala funktioner. Men vi har också en stor tradingverksamhet i Vattenfall och tittar på hur vi kan använda AI för att göra algoritmisk trading, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Kan du utveckla det som handlar om AI och handel?

– Idag har vi traders som gör sina bedömningar av marknaden. Det vi nu arbetar med är att vi ska kunna analysera data i stora mängder så att algoritmer ska kunna ta besluten. Och också automatisera back office-funktionen. Vi börjar med back office och sedan ska vi titta på tradingen i ett nästa steg.

Vi fick precis höra att Vattenfall har tappat 49 000 kunder. Hur ska digitalisering hjälpa er att växa?

– Digitalisering förenklar servicen för våra kunder på olika sätt. De kan hitta information hos oss och vi kan ge dem besked om saker enklare i digitala kanaler. Jag vill också säga att vi har tappat kunder framförallt för att vi inte använder oss av så kallade jämförelsesajter. Det är inte att vi har haft dålig service, utan den här typen av kunder omsätter mycket och försvinner också. Men vi har valt att inte köpa tillbaka alla kunder, helt enkelt.

Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Hur jobbar ni med digitalisering och hållbarhet?

– Jag tror att alla de här processerna hänger ihop. Om du tittar på tillgänglighet i alla våra anläggningar och förutsägbart underhåll kan man säga att ju högre effekt desto bättre hållbarhet. Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

2 juli 2019 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.