Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vattenfall satsar på AI

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 2 juli 2019 digit

– Vi tittar på möjligheten att göra förutsägelser i vårt underhållsarbete och vi tittar på kundprocesser som dels handlar om möjligheten att sköta våra kundprocesser digitalt, dels att utveckla nya produkter med digitala funktioner. Men vi har också en stor tradingverksamhet i Vattenfall och tittar på hur vi kan använda AI för att göra algoritmisk trading, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Kan du utveckla det som handlar om AI och handel?

– Idag har vi traders som gör sina bedömningar av marknaden. Det vi nu arbetar med är att vi ska kunna analysera data i stora mängder så att algoritmer ska kunna ta besluten. Och också automatisera back office-funktionen. Vi börjar med back office och sedan ska vi titta på tradingen i ett nästa steg.

Vi fick precis höra att Vattenfall har tappat 49 000 kunder. Hur ska digitalisering hjälpa er att växa?

– Digitalisering förenklar servicen för våra kunder på olika sätt. De kan hitta information hos oss och vi kan ge dem besked om saker enklare i digitala kanaler. Jag vill också säga att vi har tappat kunder framförallt för att vi inte använder oss av så kallade jämförelsesajter. Det är inte att vi har haft dålig service, utan den här typen av kunder omsätter mycket och försvinner också. Men vi har valt att inte köpa tillbaka alla kunder, helt enkelt.

Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Hur jobbar ni med digitalisering och hållbarhet?

– Jag tror att alla de här processerna hänger ihop. Om du tittar på tillgänglighet i alla våra anläggningar och förutsägbart underhåll kan man säga att ju högre effekt desto bättre hållbarhet. Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Rekommenderad läsning

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

en solros.jpg

Fossilfritt med Azure

3 dec 2019 digit

Allt fler företag vill ha 100 procent förnybar energi, men för att målet behövs lösningar för att spåra förnybar el på ett tillförlitligt sätt. Med 24/7 Matchning blir grön energiförbrukning helt transparent. Lösningen är ett resultat av Azure IoT Central och samarbetet mellan Microsoft och Vattenfall.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

besviken-kvinna.jpg

Framtiden är missförstådd

11 apr 2019 digit

Tiden är kommen när en ensam 18-åring kan skapa världens största havsrening, när innovationer som tryckpressen kan ske dagligen och när vi vuxna måste bli barn igen. Det menar Kris Östergaard från Singularity University.