Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Vattenfall hållbart

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

Text Tim Leffler 25 april 2019 digit

tre öringar hoppar i vatten.jpg

– Tack vare mognande teknik kan vi inspektera våra nät och fjärrövervaka och styra många av våra kraftstationer. Nu tar vi nya kliv med alltifrån drönare till sensorer för att driva våra anläggningar ännu mer hållbart, smart och säkert, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

På alla stora anläggningar som Vattenfall driver krävs det emellanåt att delar byts ut. I det arbetet har sensorer kommit att spela en betydande roll.

– Med sensorer kan vi känna av och beräkna när komponenter behöver bytas ut istället för att vi byter ut dem efter visst antal driftstimmar. Här blir AI-utvecklingen fortsatt viktigt för att ge oss ännu bättre koll på olika komponenters livscykler. Det gör att vi kan använda alla komponenter fullt ut och inte byta ut något i onödan. Planeringen och optimeringen blir mer flexibel, och därmed mer hållbar, säger Annika Ramsköld.

Drönare är ett annat verktyg i Vattenfalls tekniska verktygslåda. Istället för att åka ut i helikopter i syfte att övervaka kraftverk och elnät, vilket både är ohållbart, dyrt och förenat med risker, kan istället drönare samla in lägesrapporter.

Mjuk utveckling

Utöver sina satsningar på drönare och sensorer, finns det också ett fokus på att utveckla sitt arbete med 3D och datasimuleringar. Det är inte minst användbart när större ingrepp i anläggningar och kraftverk ska göras, för att vara så säkra som möjligt på att man bygger och beställer rätt saker för installationen.

Men det används också för att hjälpa fiskarna i Östersjön.

– På vår anläggning i Älvkarleby norr om Gävle har vi något vi kallar för Laxeleratorn. Det är en testanläggning för att simulera olika miljöer med strömmande vatten och hur fiskar beter sig. Baserat på dessa tester kan sedan av datorsimuleringar genomföras på fiskens vandring till och från havet, och vi drar också lärdomar som kan användas vid andra vattenkraftverk, säger Annika Ramsköld.

Klimatavtrycksapp

För att söka minska utsläppen för sina anställda har Vattenfall arbetat mycket med att öka möjligheten till videomöten, där Microsoft Teams har blivit en viktig del.

Med appen Onetonnefuture kan också vem som helst undersöka hur han eller hon ligger till när det kommer till sitt personliga klimatavtryck. Appen, som lanserades skarpt under Almedalen år 2018, är en vidareutveckling från ett projekt när Vattenfall tillsammans med Volvo och A-Hus följde en familj som bodde i ett klimatsmart hus. Syftet var att man ville se hur familjen med hjälp av den senaste tekniken och ökad kunskap kunde minska sitt avtryck från över sju ton per person och år ned till två ton.

– Om vi ska nå 1,5 gradersmålet är det viktigt att det finns verktyg så att var och en av oss har möjlighet att ta det ansvar vi kan. Onetonnefuture är ett sådant verktyg, och det har blivit väldigt uppskattat. Nu tittar vi på att lansera den i andra länder där vi är verksamma, säger Annika Ramsköld.

En framtid med AI

När Annika Ramsköld spekulerar om framtiden ser hon den tekniska utvecklingen som den kanske mest avgörande för att upprätthålla en hållbar utveckling.

Det handlar till exempel om att kunna skapa bättre 3D-moduleringar, där Vattenfall redan nu har projekt som syftar till att optimera var vindkraftverk ska byggas och hur vindkraftsparkerna ska utformas för att få bästa effekt.

– Vi använder oss också av data analytics för att lära oss mer om när och till vad el används. Vi vet att morgon och kväll är tider på dygnet när medborgare konsumerar mer el. Kan vi med hjälp av AI skapa system som kan styra om laster och konsumtion från höglasttimmar till låglasttimmarkan vi använda vår producerade el på ett mer effektivt sätt. Här kommer naturligtvis bättre batterier också spela en avgörande roll, säger Annika Ramsköld.

Rekommenderad läsning

Fortum_960x640_KristinaSahlen.jpg

Digitaliseringen gör Fortum Värme mer hållbart

16 feb 2017 digit

En stor del av Stockholms invånare köper sin värme av Fortum Värme. Därför är digitaliseringen viktig för att kunna nå målet att bli en ännu mer hållbar leverantör.

magnussallbring_960x640.jpg

”Där politiken sviker kan företagen kliva in”

1 jun 2017 ledarskap

It-branschen måste ta sitt ansvar för att bli mer hållbar. Därför skapar Atea nu initiativet Atea Sustainability Focus som enligt marknadsdirektören Magnus Sallbring har potential att lägga ribban för branschen globalt.

Louise Koch 960640.jpg

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu.