Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Vattenfall hållbart

tre öringar hoppar i vatten.jpg

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

– Tack vare mognande teknik kan vi inspektera våra nät och fjärrövervaka och styra många av våra kraftstationer. Nu tar vi nya kliv med alltifrån drönare till sensorer för att driva våra anläggningar ännu mer hållbart, smart och säkert, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

På alla stora anläggningar som Vattenfall driver krävs det emellanåt att delar byts ut. I det arbetet har sensorer kommit att spela en betydande roll.

– Med sensorer kan vi känna av och beräkna när komponenter behöver bytas ut istället för att vi byter ut dem efter visst antal driftstimmar. Här blir AI-utvecklingen fortsatt viktigt för att ge oss ännu bättre koll på olika komponenters livscykler. Det gör att vi kan använda alla komponenter fullt ut och inte byta ut något i onödan. Planeringen och optimeringen blir mer flexibel, och därmed mer hållbar, säger Annika Ramsköld.

Drönare är ett annat verktyg i Vattenfalls tekniska verktygslåda. Istället för att åka ut i helikopter i syfte att övervaka kraftverk och elnät, vilket både är ohållbart, dyrt och förenat med risker, kan istället drönare samla in lägesrapporter.

Mjuk utveckling

Utöver sina satsningar på drönare och sensorer, finns det också ett fokus på att utveckla sitt arbete med 3D och datasimuleringar. Det är inte minst användbart när större ingrepp i anläggningar och kraftverk ska göras, för att vara så säkra som möjligt på att man bygger och beställer rätt saker för installationen.

Men det används också för att hjälpa fiskarna i Östersjön.

– På vår anläggning i Älvkarleby norr om Gävle har vi något vi kallar för Laxeleratorn. Det är en testanläggning för att simulera olika miljöer med strömmande vatten och hur fiskar beter sig. Baserat på dessa tester kan sedan av datorsimuleringar genomföras på fiskens vandring till och från havet, och vi drar också lärdomar som kan användas vid andra vattenkraftverk, säger Annika Ramsköld.

Klimatavtrycksapp

För att söka minska utsläppen för sina anställda har Vattenfall arbetat mycket med att öka möjligheten till videomöten, där Microsoft Teams har blivit en viktig del.

Med appen Onetonnefuture kan också vem som helst undersöka hur han eller hon ligger till när det kommer till sitt personliga klimatavtryck. Appen, som lanserades skarpt under Almedalen år 2018, är en vidareutveckling från ett projekt när Vattenfall tillsammans med Volvo och A-Hus följde en familj som bodde i ett klimatsmart hus. Syftet var att man ville se hur familjen med hjälp av den senaste tekniken och ökad kunskap kunde minska sitt avtryck från över sju ton per person och år ned till två ton.

– Om vi ska nå 1,5 gradersmålet är det viktigt att det finns verktyg så att var och en av oss har möjlighet att ta det ansvar vi kan. Onetonnefuture är ett sådant verktyg, och det har blivit väldigt uppskattat. Nu tittar vi på att lansera den i andra länder där vi är verksamma, säger Annika Ramsköld.

En framtid med AI

När Annika Ramsköld spekulerar om framtiden ser hon den tekniska utvecklingen som den kanske mest avgörande för att upprätthålla en hållbar utveckling.

Det handlar till exempel om att kunna skapa bättre 3D-moduleringar, där Vattenfall redan nu har projekt som syftar till att optimera var vindkraftverk ska byggas och hur vindkraftsparkerna ska utformas för att få bästa effekt.

– Vi använder oss också av data analytics för att lära oss mer om när och till vad el används. Vi vet att morgon och kväll är tider på dygnet när medborgare konsumerar mer el. Kan vi med hjälp av AI skapa system som kan styra om laster och konsumtion från höglasttimmar till låglasttimmarkan vi använda vår producerade el på ett mer effektivt sätt. Här kommer naturligtvis bättre batterier också spela en avgörande roll, säger Annika Ramsköld.

25 april 2019 Uppdaterad 9 mars 2020 Reporter Tim Leffler digit

Rekommenderad läsning

Jelly Beans

Kvittot ger klimatavtryck

22 mar 2021 digit

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Sweco Innovation

Sweco tävlar innovativt

15 okt 2020 digit

Konsultbolaget Sweco tävlar i innovation. Senast vann en hållbarhetslösning som gör företag klimatneutrala och ett arbetssätt att med hjälp av drönare och fotogrammetri kunna dokumentera svåråtkomliga områden. Båda används nu av Sweco och deras kunder.

Veganbiff 3D

Rare, medium, 3D

3 sep 2020 digit

Vegankorv har under lång tid varit ett populärt alternativ till animaliskt kött, men nu kommer 3D-printade veganbiffar. Biffarna ser ut som kött, men är gjorda av bönor.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.