Vattenfall satsar på AI

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

– Vi tittar på möjligheten att göra förutsägelser i vårt underhållsarbete och vi tittar på kundprocesser som dels handlar om möjligheten att sköta våra kundprocesser digitalt, dels att utveckla nya produkter med digitala funktioner. Men vi har också en stor tradingverksamhet i Vattenfall och tittar på hur vi kan använda AI för att göra algoritmisk trading, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Kan du utveckla det som handlar om AI och handel?

– Idag har vi traders som gör sina bedömningar av marknaden. Det vi nu arbetar med är att vi ska kunna analysera data i stora mängder så att algoritmer ska kunna ta besluten. Och också automatisera back office-funktionen. Vi börjar med back office och sedan ska vi titta på tradingen i ett nästa steg.

Vi fick precis höra att Vattenfall har tappat 49 000 kunder. Hur ska digitalisering hjälpa er att växa?

– Digitalisering förenklar servicen för våra kunder på olika sätt. De kan hitta information hos oss och vi kan ge dem besked om saker enklare i digitala kanaler. Jag vill också säga att vi har tappat kunder framförallt för att vi inte använder oss av så kallade jämförelsesajter. Det är inte att vi har haft dålig service, utan den här typen av kunder omsätter mycket och försvinner också. Men vi har valt att inte köpa tillbaka alla kunder, helt enkelt.

Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Hur jobbar ni med digitalisering och hållbarhet?

– Jag tror att alla de här processerna hänger ihop. Om du tittar på tillgänglighet i alla våra anläggningar och förutsägbart underhåll kan man säga att ju högre effekt desto bättre hållbarhet. Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

2 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng