Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När banken blir coffice

valvet-eskilstuna-coffice.jpg

Affärsänglar, ny teknik och en inbjudande samarbetsyta för olika typer av kompetenser. Valvet i Eskilstuna är Sparbanken Rekarnes bidrag att driva digitalisering och nyföretagande på ett effektivt sätt.

– Det viktiga är inte att tjäna pengar på Valvet utan att skapa ett bra värde för Eskilstuna. Vi, som många andra sparbanker, vill bidra till det lokala näringslivet, säger Johanna Tömmervik, verksamhetschef för Valvet. 

Sparbanken Rekarne har öppnat Valvet, en mötesplats för coworking och samskapande mellan bland annat entreprenörer, kreatörer och affärsänglar. Banken hade en önskan av att gynna näringslivet i den allt mer digitala världen och frågade vad medborgare och företag i Eskilstuna ville ha och en projektgrupp på ett 20-tal personer satte sig ned och skapade Valvet.

I Valvet finns ny teknik överallt. I en del av lokalerna kan man testa VR-teknik och i studion som finns kan man skapa film, musik, poddar och så vidare.

 Här finns både hård- och mjukvara som många inte har tillgång till hemma, exempelvis Adobe Creative Cloud, drönare, kameror, stora skärmar för möten och information samt sprillans nya Mac-datorer. Vi har ny teknik som egentligen ska kunna möta allas behov. Kommer det fler önskemål så införskaffar vi oss nya produkter. 

Valvets egna app

Medlemmarna använder Valvet på olika sätt. En del ser det som sitt primära kontor, andra dyker upp ibland och anledningarna till att vara där varierar. Därför finns också ett antal mötesrum där man kan träffas och prata om saker av lite mer känslig karaktär. 

Bokningarna sker via Valvets egenutvecklade app. I appen kan man även registrera sina kompetenser, boka in event, se vilka personer som är på plats, starta chattgrupper och beställa mat.

– Via appen försöker vi föra människor närmare varandra. Personer med olika digitala kompetenser, som en programmerare och en webbutvecklare, ser vad andra är kunniga inom och kan sedan mötas och dra nytta av varandra. Det kan även vara så att du ser att en affärsängel är på plats och du vill diskutera kapital till en idé. 

– Vi försöker göra Valvet både fysiskt och digitalt då vi tror att fysiska möten är viktiga för att lösa komplexa utmaningar. Det är så vi bygger relationer på riktigt och här ska Valvet och appen vara det sömlösa gränssnittet. 

johanna-tommervik.jpg

Johanna Tömmervik, verksamhetschef för Valvet.

Vad är på gång härnäst?

– Framöver tänker vi oss olika program där ungdomar bland annat kan få lära sig producera musik och gå i poddskola under loven. Vi har medlemmar som har växt upp i utsatta områden och som vill ge tillbaka till ungdomar som inte har det så lätt. Valvet ska inte vara för en inre klick utan vi ska verka för mångfald. Sedan har vi också ett antal föreläsningar bokade som är gratis för alla.

– Utöver det så har andra aktörer inom co-working hört sig för och vill köpa appen som vi har producerat. Det är bra om fler får möjligheten att använda den.

Om tre år, vad tror du Valvet har bidragit med inom digitalisering?

– Det är svårt att säga eftersom vi aldrig kommer bli klara med Valvet, utan utvecklingen är konstant och flytande. Men jag hoppas att Valvet-konceptet kommer exporteras till flera städer. Människor ska inte alltid behöva komma till oss utan vi kan komma till dem. Det behövs mötesplatser för att främja digitalisering och innovation överallt, så att inte allt sker i Stockholm.

30 juli 2019 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Dator Kaffe Och Telefon Mot Orange Bakgrund

Samsung i Windows 10

26 aug 2020 digit

I nya Windows 10 kommer de som har en Samsungtelefon att kunna öppna sina appar på datorn. Det är ett steg mot att kunna spegla appar på datorn, något som Microsoft vill arbeta för.

coronaviruset.jpg

App hittar corona

10 mar 2020 digit

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar. 

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

tjej-traning-960640.jpg

Torka aldrig svett

8 maj 2019 digit

Att hålla vätskebalansen i skick är inte alltid det lättaste under sommarmånaderna. En ny mätteknik som det forskas kring på KTH ska nu kunna upptäcka ett antal olika tillstånd i kroppen, bland annat njursvikt och vätskebrist.

rod-och-svart-kaviar.jpg

App för finsmakare

28 jan 2019 digit

Vid Örebro universitet utvecklas en app som ska hjälpa forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen att bedöma egenskaper som smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

app-gamification-960640.jpg

Gamification-app mot arbetslöshet

19 okt 2018 digit

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken, och på så sätt minska arbetslösheten.