När banken blir coffice

valvet-eskilstuna-coffice.jpg

Affärsänglar, ny teknik och en inbjudande samarbetsyta för olika typer av kompetenser. Valvet i Eskilstuna är Sparbanken Rekarnes bidrag att driva digitalisering och nyföretagande på ett effektivt sätt.

– Det viktiga är inte att tjäna pengar på Valvet utan att skapa ett bra värde för Eskilstuna. Vi, som många andra sparbanker, vill bidra till det lokala näringslivet, säger Johanna Tömmervik, verksamhetschef för Valvet. 

Sparbanken Rekarne har öppnat Valvet, en mötesplats för coworking och samskapande mellan bland annat entreprenörer, kreatörer och affärsänglar. Banken hade en önskan av att gynna näringslivet i den allt mer digitala världen och frågade vad medborgare och företag i Eskilstuna ville ha och en projektgrupp på ett 20-tal personer satte sig ned och skapade Valvet.

I Valvet finns ny teknik överallt. I en del av lokalerna kan man testa VR-teknik och i studion som finns kan man skapa film, musik, poddar och så vidare.

 Här finns både hård- och mjukvara som många inte har tillgång till hemma, exempelvis Adobe Creative Cloud, drönare, kameror, stora skärmar för möten och information samt sprillans nya Mac-datorer. Vi har ny teknik som egentligen ska kunna möta allas behov. Kommer det fler önskemål så införskaffar vi oss nya produkter. 

Valvets egna app

Medlemmarna använder Valvet på olika sätt. En del ser det som sitt primära kontor, andra dyker upp ibland och anledningarna till att vara där varierar. Därför finns också ett antal mötesrum där man kan träffas och prata om saker av lite mer känslig karaktär. 

Bokningarna sker via Valvets egenutvecklade app. I appen kan man även registrera sina kompetenser, boka in event, se vilka personer som är på plats, starta chattgrupper och beställa mat.

– Via appen försöker vi föra människor närmare varandra. Personer med olika digitala kompetenser, som en programmerare och en webbutvecklare, ser vad andra är kunniga inom och kan sedan mötas och dra nytta av varandra. Det kan även vara så att du ser att en affärsängel är på plats och du vill diskutera kapital till en idé. 

– Vi försöker göra Valvet både fysiskt och digitalt då vi tror att fysiska möten är viktiga för att lösa komplexa utmaningar. Det är så vi bygger relationer på riktigt och här ska Valvet och appen vara det sömlösa gränssnittet. 

johanna-tommervik.jpg

Johanna Tömmervik, verksamhetschef för Valvet.

Vad är på gång härnäst?

– Framöver tänker vi oss olika program där ungdomar bland annat kan få lära sig producera musik och gå i poddskola under loven. Vi har medlemmar som har växt upp i utsatta områden och som vill ge tillbaka till ungdomar som inte har det så lätt. Valvet ska inte vara för en inre klick utan vi ska verka för mångfald. Sedan har vi också ett antal föreläsningar bokade som är gratis för alla.

– Utöver det så har andra aktörer inom co-working hört sig för och vill köpa appen som vi har producerat. Det är bra om fler får möjligheten att använda den.

Om tre år, vad tror du Valvet har bidragit med inom digitalisering?

– Det är svårt att säga eftersom vi aldrig kommer bli klara med Valvet, utan utvecklingen är konstant och flytande. Men jag hoppas att Valvet-konceptet kommer exporteras till flera städer. Människor ska inte alltid behöva komma till oss utan vi kan komma till dem. Det behövs mötesplatser för att främja digitalisering och innovation överallt, så att inte allt sker i Stockholm.

30 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng