Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan atea skola och voister

En smartare it-nyhetssajt

När AR kom till skolan

För många barn och ungdomar innebär AR i undervisningen ett bättre sätt att ta till sig ny kunskap. På Stenkulaskolan i Malmö har lärarna och skolledningen valt att metodiskt väva in AR på lektionerna och de ser många konkreta fördelar. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 3 juli 2019 it i skolan

Vill du veta mer om hur AR kan stödja din undervisning? Klicka nedan.

– Om jag tar fram en app som heter HP Reveal och sedan håller den över en av tavlorna här i korridoren så kommer jag in till Google Earth. Där zoomas man in på New York i det här fallet och visar upp fem sevärdheter som jag kan läsa om, säger Martin Bieber, biträdande rektor på Stenkulaskolan i Rosengård i Malmö, som visar hur AR fungerar i en av skolans korridorer.

Det är inte bara på väggarna som de närmare 600 eleverna i Stenkulaskolan kan uppleva en förstärkt verklighet. Även i undervisningen används AR. Det enda som behövs är en mobil eller en platta och appen HP Reveal. Och det finns många fördelar med att både undervisa och även kunna redovisa med hjälp av AR.

Belmina Omerhodzic är en lärarna på Stenkulaskolan, som använder AR i undervisningen.

belmina 45.png

Belmina Omerhodzic, lärare Stenkulaskolan

Hur är det att undervisa med AR?

– Det är mycket roligare och mycket mer kreativt än att enbart ha traditionell undervisning, det är det verkligen. Det hjälper eleverna och det ger dem mindre stress. När de ska redovisa framför tavlan är det lätt att de blir stressade och tappar bort sig och glömmer det de har skrivit ner. Det blir inte lika roligt. Men på det här sättet kan de fokusera och fundera på vad de vill säga och även andra som inte är i klassrummet kan ta del av vad de har att berätta, säger Belmina Omerhodzic.

Även rektor Tomas Strand ser många fördelar med att använda AR.  

tomas.PNG (1)

Tomas Strand, rektor, Stenkulaskolan

– Den stora nyttan är att man kan göra detta på ett helt annat sätt än tidigare och barn som konkret behöver kunna se ett hjärta framför sig, till exempel, och hur man kan komma in i hjärtat och öppna upp det, skapar möjligheter för ett lärande som var omöjligt att göra tidigare. Det tilltalar många barn som behöver mer konkret material. De mest marginaliserade barnen är de som kan ha mest nytta av det, men detta kan förstås gynna alla barn, säger Tomas Strand.

Vad kan man använda AR till?

– Egentligen till vad som helst. Jag har använt det till SO-undervisningen där de har undersökt en vara, och sedan fått redovisa hur det ser ut från råvara till produktion. Men jag har också använt det när sjuor har redovisat om klimatzoner. I NO-ämnet vet jag att det har använts för att redovisa om planeter. Fantasin får flöda, säger Belmina Omerhodzic.

martin 45.png

Martin Bieber, biträdande rektor, Stenkulaskolan

Om du jämför detta med vanlig undervisning, vad är skillnaden?

– När man står framför hela klassen brukar man oftast tappa bort sig eller skämmas, men nu på det här sättet kan man berätta utan att man skäms eller att man blir störd, säger Ayisha Abu, elev på Stenkulaskolan.  

Vad har du för tips till andra skolor?

– Att inventera all personals kompetens och att kunna titta på vilka personer som är drivande, för de finns på alla skolor. Och att sedan skapa förutsättningar för de personerna att kunna driva arbetet på skolan med att skapa en innovativ miljö där man vågar misslyckas. Misslyckande är det som driver allt lärande, oavsett om det är barn eller vuxna det handlar om, säger Tomas Strand.

Rekommenderad läsning

litet förvnånat barn tittar in i kameran.jpg

Skolåret 2018

3 jan 2019 it i skolan

Införandet av GDPR, utökad fjärrundervisning och tillgång till big data är några av förändringarna för skolan under 2018. Samtidigt är bristen på lärare och skolledare stor och under 2019 finns det många frågor att ta tag i.

flicka ligger och tittar i platta.jpg
video

Skolan som vände trenden

8 aug 2019 it i skolan

Skolan Te Akau Ki Papamoa på Nya Zeeland hade tidigare stora utmaningar och många underkända elever. Genom hängivna lärare som stegvis introducerade plattor och digitala verktyg i klassrummen har eleverna engagerats och nu presterar mer än hälften av eleverna likvärdigt eller bättre jämfört med kraven i läroplanen.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

tre-barn-som-skrattar-tillsammans.jpg

Appar glömmer barnen

13 nov 2018 it i skolan

Lärare i förskolan använder ofta plattor och appar som ersättning för traditionella aktiviteter. Men barnen lär sig i första hand att spela och tar inte till sig det pedagogiska innehållet, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

smörgåsbord.jpg

Jönköping utvecklar IKT

23 jan 2019 it i skolan

Med utgångsläget stora behov och många bra idéer har Jönköping utvecklat tre skräddarsydda utbildningsspår för cirka 5 000 skolledare och lärare. Tack vare It för bättre lärande är den digitala pedagogiken här för att stanna i kommunens klassrum.

skola-ungar-dator.jpg

Så utbildas källkritiker

24 jan 2018 it i skolan

Ungdomars förmåga att kritiskt granska text blir allt viktigare i en tid av aldrig sinande information. För lärarna innebär den nya verkligheten utmaningar men framför allt möjligheter visar två studier från Göteborgs universitet.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.