Blockkedjor i garderoben

csr-blockkedja.jpg

Spårning av kläderna vi köper är ett krav för etik och hållbarhet. Dagens spårbarhetssystem med QR-koder och RFID-chip har stora nackdelar och nu testar forskare möjligheterna med blockkedjeteknik.

– Konsumenter vill i allt större utsträckning veta var kläderna de köper kommer ifrån, vad de är tillverkade av för material och om de är etiskt producerade. Samtidigt vill producenterna kunna visa att deras produkter håller utlovad kvalitet och kunna skydda sig mot förfalskningar, säger Tarun Kumar Agrawal, doktorand inom textil management på Textilhögskolan i Borås och en av dem som jobbar med att  utveckla ett nytt spårbarhetssystem.

Allt fler vill veta var kläderna vi köper är etiskt producerade. De QR-koder och RFID-chip som används idag är lätta att läsa av, kopiera och förfalska. 

Taggad t-shirt

Tarun Kumar Agrawal har undersökt spårbarheten på informations- och produktnivå, och vad som bör göras för att informationen som passerar systemet verkligen är tillförlitlig. Han har också utvecklat en unik tagg som trycks på det färdiga plagget.

– Taggen innehåller små, små partiklar, som slumpmässigt bildar ett unikt mönster. Genom bildavläsning går det att identifiera dessa mönster, precis som man gör med fingeravtryck. I det nya spårbarhetssystemet kopplas sedan data till taggen.

Taggen har utvecklats och testats i labbskala och visar på lovande resultat när det gäller hållbarhet, vid exempelvis tvätt och nötning. Det går också att härleda vilket material textilien är tillverkad av, viktig information när det är dags för återvinning.

Full transparens

Spårbarhetssystemet har utvecklats för att vara helt transparent genom hela försörjningskedjan från produktion av råvara till färdigt plagg och vidare ut till kund.

– Systemet saknar central styrning, det är alltså inte en enskild part som äger och verifierar informationsöverföringen. Istället använder vi så kallad ”block chain”-teknologi, det är samma teknologi som används vid transaktioner med virtuell valuta, till exempel bitcoin, för att göra informationsöverföringen säker.

Det minskar risken för att informationen manipuleras av en enskild part eller om det uppstår något fel i systemet. Eftersom systemet är öppet för alla intressenter, inte minst konsumenterna, kan de följa produktionsprocessen hela vägen.

Spårbarhetssystemet är mycket lovande och nästa steg blir att skala upp det och förbättra den algoritm som används.

Projektet har genomförts inom EU:s ramverk Erasmus Mundus joint Doctorate Programme Sustainable Management and Design for Textile, SMDTex, i samarbete med ENSAIT/University of Lille, Frankrike, Soochow University, Kina och Högskolan i Borås.

Källa: Högskolan i Borås

30 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng