Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så ska matsvinnet minskas

Med ett digitalt sätt att spåra donerad mat ska Sveriges matsvinn minska. Det är ambitionen i det Vinnovafinansierade projekt som Rise tillsammans med Sveriges Stadsmissioner nu startar.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 11 januari 2019 digit

spagetti med tomatsås på en tallrik.jpg

År 2030 har Sverige satt upp målet att minska matsvinnet med till hälften av vad det är idag, samtidigt som en tredjedel av den mat som produceras idag aldrig används. Ett sätt att undvika att mat slängs i onödan är att donera den till människor i utsatthet.

Därför undersöks nu möjligheten att kunna ta fram ett digitalt registreringssystem för att förbättra spårbarheten för dessa produkter.

– I nuläget finns ingen digital notering av vad som kommer in och hur många människor som nås av donationerna. Om man kan dokumentera detta i ett digitalt system kan företag som donerat exempelvis redovisa resultatet i sin hållbarhetsredovisning och till sina medarbetare. Man vill kunna ha koll på hela kedjan av donerad mat, för att se vilka miljömässiga effekter man får, men även socialt, säger Annelise de Jong, forskare på Rise, i ett pressmeddelande.

Inte bara Excel

De handlar om att få bättre koll på mat från den som donerar, via de organisationer som sprider vidare den, och hur den slutligen når dem som behöver maten. Naturligtvis registreras det nödvändigaste redan idag, men ju bättre vi vill bli på att minska matsvinnet, desto smartare och smidigare system behövs det.

– De system med exempelvis Excel-ark som används idag kommer inte att vara tillräckliga, man behöver kunna exempelvis scanna streckkoder. I framtiden ska flödena av donerad mat öka, och då vill man vara förberedd och tänka framåt, säger Annelise de Jong.

Projektet finansieras av Vinnova och Sveriges Stadsmissioner projektleder. RISE kommer bland annat stå för omvärldsanalyser och databaser över utsläppsdata som behövs för att beräkna miljömässiga effekter.

– Det är viktigt för oss att utveckla lösningar tillsammans med livsmedelsbranschen. Om vi ska se till att en mycket större del av det funktionella matsvinnet når människor i behov, krävs ett nära samarbete mellan ideell sektor och livsmedelsbranschen, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare Sveriges Stadsmissioner.

Källa: Rise

Senaste nytt

GDPR ett år senare

21 maj 2019

Tre av fyra svenskar oroar sig över hur deras personuppgifter används av företag. Och var sjätte medborgare har utnyttjat någon av rättigheterna som kom med GDPR, som bland annat rätten att bli glömd. Det visar Datainspektionens första rikstäckande integritetsrapport.

Smartare cancervård

20 maj 2019

Nu startas ett samarbete mellan läkemedelsindustrin, akademin och sjukvården för att utveckla en plattform för precisionsmedicin. Målet är att läkemedelsbehandling baserad på patienters genetiska profil ska bli mer tillgänglig vid svår cancersjukdom.

Avvaktande till autonomt

20 maj 2019

Svenskarna brukar vara teknikvänliga men när det gäller självkörande bilar är attityden annorlunda. Lite drygt fyra av tio föredrar tekniken inom fem år, men under det närmaste året skulle 15 procent välja en självkörande framför en traditionell bil. Det är under det internationella genomsnittet.

Google ratar Huawei

20 maj 2019

Användare av de kinesiska telefonerna kommer inte kunna nyttja Googles mobiltjänster och Android-uppdateringar framöver. Detta kommer som en följd av Donald Trumps uttalande förra veckan där han utlyste nationellt nödläge för att skydda landet från utländskt spionage.

Smart industri på schemat

17 maj 2019

Våren 2020 startar den största företagsforskarskolan i Sverige inom området smart industri. Initiativet riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft med ny kompetens kopplad till smart industri.

Ny grön flygtaxi

17 maj 2019

Den tyska startupen Lilium har tagit fram en elektrisk jetdriven lufttaxi som får plats med fem personer. Fordonet har precis tagit sin första färd och kan köra i 300 kilometer i timmen.