Så ska matsvinnet minskas

spagetti med tomatsås på en tallrik.jpg

Med ett digitalt sätt att spåra donerad mat ska Sveriges matsvinn minska. Det är ambitionen i det Vinnovafinansierade projekt som Rise tillsammans med Sveriges Stadsmissioner nu startar.

År 2030 har Sverige satt upp målet att minska matsvinnet med till hälften av vad det är idag, samtidigt som en tredjedel av den mat som produceras idag aldrig används. Ett sätt att undvika att mat slängs i onödan är att donera den till människor i utsatthet.

Därför undersöks nu möjligheten att kunna ta fram ett digitalt registreringssystem för att förbättra spårbarheten för dessa produkter.

– I nuläget finns ingen digital notering av vad som kommer in och hur många människor som nås av donationerna. Om man kan dokumentera detta i ett digitalt system kan företag som donerat exempelvis redovisa resultatet i sin hållbarhetsredovisning och till sina medarbetare. Man vill kunna ha koll på hela kedjan av donerad mat, för att se vilka miljömässiga effekter man får, men även socialt, säger Annelise de Jong, forskare på Rise, i ett pressmeddelande.

Inte bara Excel

De handlar om att få bättre koll på mat från den som donerar, via de organisationer som sprider vidare den, och hur den slutligen når dem som behöver maten. Naturligtvis registreras det nödvändigaste redan idag, men ju bättre vi vill bli på att minska matsvinnet, desto smartare och smidigare system behövs det.

– De system med exempelvis Excel-ark som används idag kommer inte att vara tillräckliga, man behöver kunna exempelvis scanna streckkoder. I framtiden ska flödena av donerad mat öka, och då vill man vara förberedd och tänka framåt, säger Annelise de Jong.

Projektet finansieras av Vinnova och Sveriges Stadsmissioner projektleder. RISE kommer bland annat stå för omvärldsanalyser och databaser över utsläppsdata som behövs för att beräkna miljömässiga effekter.

– Det är viktigt för oss att utveckla lösningar tillsammans med livsmedelsbranschen. Om vi ska se till att en mycket större del av det funktionella matsvinnet når människor i behov, krävs ett nära samarbete mellan ideell sektor och livsmedelsbranschen, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare Sveriges Stadsmissioner.

Källa: Rise

11 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng