Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kommunens nytta med AI

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 21 februari 2019 digit

student.jpg

– AI är ett viktigt hjälpmedel för att klara våra välfärdsutmaningar framöver. Många säger att AI är framtiden och att det är fantastiskt och att offentlig sektor är i kris, vilket är sant. Sedan säger samma personer att vi ska ge de äldre röststyrda armband och utveckla självkörande bussar men mellan dessa saker finns ett enormt glapp med väldigt många steg. Det är olyckligt, säger Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

Två viktiga steg däremellan är, enligt Markus Bylund, att få till digitala arbetsprocesser och integrerade dataflöden. Bara i Uppsala finns hundratals kärnprocesser utspridda över ungefär 350 olika verksamhetssystem, vissa digitala och vissa analoga, och många ligger i silos som inte pratar med varann.

– Vi skriver ofta avtal på verksamhetssystem som ibland är tio år långa. När vi väl byter ut dessa så är det en jättestor omställning för till exempel de 3 000 anställda i äldreförvaltningen. Det kräver förankring, utbildning och samverkan. Så att säga att AI är lösningen på våra utmaningar är som att hälla glasyr på en möglig muffins, den blir lite bättre, men fokusera på muffinsen istället.

Tre områden för effekt

Istället måste diskussionen börja fokusera på effekt. Tre konkreta områden där AI generellt kan bidra till kommunala verksamheter är avvikelsedetektion, prediktion och subjektiva bedömningar, menar Markus Bylund. När det gäller det förstnämnda så syftar han på att AI kan se avvikelser i stora dataflöden, exempelvis kring reskontra, försörjningsstöd eller omsorgsbehov.

– Då tänker jag inte på processautomation, RPA, som redan används för försörjningsstöd hos vissa kommuner. Istället syftar jag på när något sticker ut och en handläggare behöver titta lite extra. Detta kan AI flagga för. Jag såg häromveckan någon som hade betalat tusentals kronor på plastpåsar, där hade något företag lyckats snika sig in och ta 40 kronor per plastpåse. Där skulle AI kunna se avvikelser och höja kvalitén, dålig kvalité kostar pengar för kommunen och medborgarna.

Vad gäller prediktion så kan bland annat underhåll av infrastruktur såsom gator, parker och fastigheter utvecklas genom proaktivt arbete, menar Markus Bylund. AI ska i tid kunna se var det kan sannolikt kan finnas problem som behövas tas tag i. Men även när det gäller de mjukare värdena så kan prediktion bli nyttigt.

– Insatser inom vård och omsorg kan också bli aktuellt. Om vi ser att någon börjar bli allt sjukare och framöver kan komma i behov av en insats kan vi skapa underlag för detta i tid och på så sätt minska lidande och spara resurser och pengar. Likadant skulle vi i skolan kunna se om en elev har potential att utveckla svårigheter framöver.

AI för subjektiva bedömningar

Sista exemplet ligger lite längre fram i tiden och sticker ut mer än de tidigare, menar Markus Bylund. Det handlar om subjektiva bedömningar som kan bli nyttigt vid exempelvis bygglov.

– Det kan handla om vad som är lantlig miljö och inte, vilket ser väldigt olika ut väster och öster om Uppsala, liksom i Skåne jämfört med i Norrland. Inte någonstans i landet är det så att de som tar besluten har samma känsla som de som bor i kommunen och här kan AI vara ett stöd och visa vad lantlig miljö ska vara för den som söker bygglovet, den som beviljar det och den som eventuellt överklagar det.

– Sammanfattningsvis så finns det stor potential för AI i kommuner men vi måste utgå ifrån effektanalys och prioritering. Men allt detta kräver, som jag nämnde tidigare, digitala arbetsprocesser och integrerade dataflöden.

Rekommenderad läsning

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

vallmo-sadesfalt-960640.jpg

Lantmäteriet utvecklar EU-blockkedja

18 jan 2019 digit

Lantmäteriet är, som många vet, en myndighet som alltid försöker vara i digital framkant. Bland annat arbetar de mycket med AI och blockchain. Nu har arbetet fört Mats Snäll, chef för digital utveckling, in i EU:s projekt European Blockchain Partnership. 

stena_line_960640.jpg (1)

AI styr rutten

29 okt 2018 digit

På Stena Line fortsätter innovationens flitiga lampa att lysa. Bolaget har börjat införa artificiell intelligens i både ruttplanering och prognoser och chattboten Stina är numera en kommunikationsplattform. Nästa steg är hypotesen The end game for digital transformation.

många människor med suddiga ansikten på en gata.jpg
video

Jakten på transparent säkerhet

27 aug 2018 säkerhet

Alla kommuner står inför samma utmaning inom säkerhet. Att hantera balansgången mellan att erbjuda enkla lösningar till sina medborgare, samtidigt som integriteten och säkerheten ska vara hög. Det menar Anders Olsson, CIO i Gävle kommun och Markus Bylund, strategichef för it och digitalisering i Uppsala kommun.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

självkörande-bil.jpg

Säkrare trafik med AI

23 jan 2018 digit

När svenskarna får drömma fritt om vad AI kan hjälpa dem med ligger säkrare trafik i topp. Men många hoppas även på att få en AI-kompis och att AI kan planera pensionen.

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

bygghjälm och pappersrulle.jpg

Jobben som försvinner

3 apr 2019 digit

Hela 80 procent av all den manuella projektledningen som sker idag kommer 2030 att genomföras av artificiell intelligens. Det skriver Gartner i en ny rapport.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen.