Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Veritas och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Veritas skapar säkra moln

Veritas SaaS Backup skyddar din data i molnet från malware och oavsiktliga dataförluster. Verktyget passar Office 365, G-Suite och Salesforce. Implementeringen tar bara några minuter och ingen hårdvara behövs. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 10 juni 2019 säkerhet

poliskortege.jpg

 Om ditt företag blir utsatt för en hackerattack, en medarbetare slutar eller om någon får ett deaktiverat konto så kan informationen försvinna. När datan väl är borta så går den inte att få tillbaka. Därför behöver man ett tredjepartsverktyg där man kan bestämma själv hur länge informationen ska finnas, säger Jonas Holmgren, Solutions Engineer, Veritas.

När man investerar i en molnlösning är det lätt att tro att backupen man önskar följer med på köpet, men det är inte helt sant. Medan SaaS-leverantörer tar ansvar för infrastrukturen är det kundens eget ansvar att ta hand om informationen. Lösningen för detta är Veritas SaaS Backup. Med verktyget får du en backup på din data så länge du önskar och det fungerar lika bra på plattformarna Office 365, G-Suite och Salesforce.

Allt backas i molnet

I lösningen kan man själv välja hur många personer som ska ha den obegränsade molnbackupen. Implementera går på några minuter, ingen hårdvara behövs och allt backas i molnet, vilket även minskar utgifterna. Administratören loggar in på portalen, bestämmer vad som ska skyddas och sparas och sedan är man klar. Därefter sker en automatisk backup sex gånger per dygn där informationen skickas till Veritas moln.

– Vi har ett separat moln där information sparas på två ställen och som i sin tur replikeras till två ytterligare ställen. Det är ett väldigt gott skydd mot dataförluster. Vi sparar inte datan i exempelvis Azure eller AWS. Inte för att sannolikheten att någon av dessa tjänster ska försvinna är speciellt stor men det känns ändå tryggt att ha sekundärdatan sparad på ett helt annat ställe.

Med Veritas SaaS Backup kan man på nolltid återställa exempelvis hela mejlkorgar eller fullständig information från Teams och Sharepoint. Och när Veritas gör återställningen kan användaren välja från när i tiden man ska återställa.

 Marknaden svänger mot SaaS-lösningar. Alla företag använder idag molnet i någon form. Många har bland annat börjat lägga ut mejlen i Office 365. Detta måste självklart backas upp, säger Jonas Holmgren.

När en person som har varit föräldraledig, kommer tillbaka till jobbet kan det innebära att mejl, dokument och filer är borta.

Retentionstiden 93 dagar

Målgrupp för lösningen är alla som har någon data som de inte vill ska gå förlorad. Retentionstiden på vissa delar av Office 365 är 93 dagar, vilket gör att en backup är lämplig. Det menar Emma Zakrisson, informationssäkerhetskonsult på Atea. 

 Lösningen säkerhetskopierar även användardatan. När en person som har varit föräldraledig kommer tillbaka till jobbet kan det, utan den här lösningen, innebära att mejl, dokument och filer är borta. Den informationen måste kunna gå att få tillbaka och då passar en backuplösning där man kan själv definiera sina lagringstider väldigt bra.

– Ibland tar det längre tid än 93 dagar innan man upptäcker en dataförlust och då går det inte att återställa informationen. Här gäller det att prioritera hur värdefull datan är och vad ett eventuellt driftstopp kan kosta.

Rekommenderad läsning

snip ledesma.JPG
video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

gdpr-960640.jpg

GDPR-skydd i O365

6 feb 2019 säkerhet

En ny tjänst i Microsoft 365 ska göra det lättare att efterfölja alla kraven som dataskyddsförordningen GDPR innebär.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

personal-springer-pa-sjukhus.jpg

SKL litar på molnet

14 nov 2018 säkerhet

SKL står redo att svara på frågor från kommuner och landsting efter eSams rättsliga uttalande i måndags. Sedan affären med Transportstyrelsen har organisationen arbetat med frågan om säkerhetsrisker vid outsourcing av molntjänster i nära samarbete med bland annat MSB.

vantar-pa-tunnelbanan.jpg

GDPR-hot på tuben

7 dec 2018 säkerhet

Datainspektionen ska granska hur SL, Stockholms lokaltrafik, vill använda kroppsburna kameror för biljettkontrollanterna i lokaltrafiken.

3 barn mot vit bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Tre säkra steg med IBM

12 dec 2018 säkerhet

Ett bra it-skydd mot attacker som även följer varje transformation samt GDPR, kan kräva att man anställer minst tio personer. Med Security Operations Center som tjänst kan företag och organisationer avlastas i sitt säkerhetsarbete.

riksdagshuset-i-fint-solljus.jpg

Bottarnas val

13 dec 2018 säkerhet

Inför valet fick Sverigedemokraterna starkt stöd på Twitter. Nu har FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, på uppdrag av MSB analyserat såväl diskussionerna om valets genomförande som hur SD:s genomslag har påverkats av bottar.

ryggen på en liten flicka som håller en äldre man i sjukhussäng i handen.jpg

Dålig koll på NIS

13 feb 2019 säkerhet

NIS-direktivet har trätt i kraft sedan länge men engagemanget varierar beroende på sektor. Än så länge har bara ett fåtal aktörer inom hälsa- och sjukvård anmält att de omfattas av direktivet. Och nu börjar även tillsynsmyndigheterna att tröttna på att så få anmäler sig. 

soldat-ovar-skytte-med-automatvapen.jpg

Hemläxa för FRA-lag

19 dec 2018 säkerhet

En utredning på uppdrag av Försvarsdepartementet har tagit fram förslag till nya lagar och förordningar som ska reglera hur Försvarsmakten och FRA, Försvarets Radioanstalt, får hantera personuppgifter. Nu efterlyser Datainspektionen en mer ingående analys av hur detta påverkar skyddet av den personliga integriteten.