Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Veritas och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Sveaskog rensar upp med Veritas

björnunge står på en död tall på marken i solen.jpg

Ett effektivt GDPR-arbete och mindre backup- och lagringskostnader. Det blev resultatet när Sveaskog satsade på Veritas Data Insight och Enterprise Vault. Nu har Sveaskog tagit bort drygt en tredjedel av tidigare sparad data. 

Sveaskog är Sveriges största skogsägare och ett av staten helägt aktiebolag. Storleken på verksamheten innebär också en hel del data, vilket innebär att lagrings- och backupkostnaderna har stigit i och med att information aldrig försvunnit utan bara fortsatt lagras. Det ville Sveaskog få en ändring på och därför investerade de i början av 2018 i Veritas Data Insight och Enterprise Vault.

– Data Insight gör den första genomlysningen och klassificeringen av datat. Den scannar genom filservrarna, åldersklassificerar den och tillsammans med Enterprise Vault får vi en livscykelhantering på vår data, säger Fredrik Lind, förändringsledare på Sveaskog.

Principen som använts är enkel, om en fil inte har ändrats de senaste tre åren så arkiveras den och ligger därefter orörd i det sökbara arkivet i ytterligare två år innan den permanent tas bort. Som en engångsinsats genomfördes också en rensning som innebar att filer som varit orörda i mer än fem år flyttades till arkivet och där sparades i två månader för att sedan raderas.

Sparat 35 procent av utrymmet

I samband med förändringen så informerade de också användarna om vad som kommer att ske, så att alla skulle hinna komma åt sina filer i tid ifall de saknade något.

– Genom detta så har vi fått snurr på vår data, inget ligger och skräpar för evigt. Redan har 35 procent av vårt diskutrymme antingen hamnat i arkivet eller försvunnit helt, vilket på sikt självklart kommer leda till minskade kostnader för lagring och backup.

I och med GDPR:s inträde i somras kom också kravet på att man måste ha koll på sin ostrukturerade data och om det finns några personuppgifter. Sveaskog hjälp av Enterprise Vault, vilket är ett verktyg som går ännu mer på djupet än Data Insight. Enterprise Vault scannade igenom alla filer och taggade dem enligt tre olika nivåer beroende på hur mycket personuppgifter de innehöll. 

– Den informationen sattes sedan i händerna på juridikavdelningen som fick titta igenom ifall vi hade personuppgifter på fel ställe. Det arbetet är klart nu och vårt GDPR-arbete har förenklats väldigt mycket genom Veritas verktyg. 

Funkar även i molnet

Men än är det förmodligen inte slut på arbetet. Veritas har lösningar som ger möjlighet att granska filer i molnet och inte bara i lokala filservrar. 

– Vi har i nuläget valt att inte gå vidare med det, utan avvaktar utvecklingen inom området ett tag. Men vi får se, någon gång kanske vi även låter Veritas scanna våra Sharepoint och Onedrive-miljöer, avslutar Fredrik Lind.

3 september 2018 Uppdaterad 10 januari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Eu Ladyjustice Schrems
Voister förklarar

Schrems II-domen

22 feb 2021 säkerhet

Schrems II-domen från juli 2020 innebär att det är betydligt svårare att använda amerikanska molntjänster. Men vad betyder domen för dig, hur kom den till och varför heter den Schrems II? Voister förklarar det du behöver veta.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.

slar-in-fina-julklappar.jpg

GDPR utmanar e-handeln

15 nov 2018 säkerhet

Nordiska konsumenter blir alltmer tveksamma till hur näthandelsföretag använder persondata. Två av tre konsumenter tror att företagen delar kunduppgifterna med en tredje part och är mycket, eller ganska oroliga över hur uppgifterna används.

lakare-med-patient.jpg

Ris och ros i GDPR-granskning

24 okt 2018 säkerhet

För första gången sedan GDPR infördes den 25 maj i år har Datainspektionen sett över hur den viktiga artikel 37 efterlevs bland svenska företag och myndigheter. Resultaten visar att det finns en del att jobba på, inte minst bland teleoperatörerna.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.