Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Veritas skapar säkra moln

Veritas SaaS Backup skyddar din data i molnet från malware och oavsiktliga dataförluster. Verktyget passar Office 365, G-Suite och Salesforce. Implementeringen tar bara några minuter och ingen hårdvara behövs. 

 Om ditt företag blir utsatt för en hackerattack, en medarbetare slutar eller om någon får ett deaktiverat konto så kan informationen försvinna. När datan väl är borta så går den inte att få tillbaka. Därför behöver man ett tredjepartsverktyg där man kan bestämma själv hur länge informationen ska finnas, säger Jonas Holmgren, Solutions Engineer, Veritas.

När man investerar i en molnlösning är det lätt att tro att backupen man önskar följer med på köpet, men det är inte helt sant. Medan SaaS-leverantörer tar ansvar för infrastrukturen är det kundens eget ansvar att ta hand om informationen. Lösningen för detta är Veritas SaaS Backup. Med verktyget får du en backup på din data så länge du önskar och det fungerar lika bra på plattformarna Office 365, G-Suite och Salesforce.

Allt backas i molnet

I lösningen kan man själv välja hur många personer som ska ha den obegränsade molnbackupen. Implementera går på några minuter, ingen hårdvara behövs och allt backas i molnet, vilket även minskar utgifterna. Administratören loggar in på portalen, bestämmer vad som ska skyddas och sparas och sedan är man klar. Därefter sker en automatisk backup sex gånger per dygn där informationen skickas till Veritas moln.

– Vi har ett separat moln där information sparas på två ställen och som i sin tur replikeras till två ytterligare ställen. Det är ett väldigt gott skydd mot dataförluster. Vi sparar inte datan i exempelvis Azure eller AWS. Inte för att sannolikheten att någon av dessa tjänster ska försvinna är speciellt stor men det känns ändå tryggt att ha sekundärdatan sparad på ett helt annat ställe.

Med Veritas SaaS Backup kan man på nolltid återställa exempelvis hela mejlkorgar eller fullständig information från Teams och Sharepoint. Och när Veritas gör återställningen kan användaren välja från när i tiden man ska återställa.

 Marknaden svänger mot SaaS-lösningar. Alla företag använder idag molnet i någon form. Många har bland annat börjat lägga ut mejlen i Office 365. Detta måste självklart backas upp, säger Jonas Holmgren.

När en person som har varit föräldraledig, kommer tillbaka till jobbet kan det innebära att mejl, dokument och filer är borta.

Retentionstiden 93 dagar

Målgrupp för lösningen är alla som har någon data som de inte vill ska gå förlorad. Retentionstiden på vissa delar av Office 365 är 93 dagar, vilket gör att en backup är lämplig. Det menar Emma Zakrisson, informationssäkerhetskonsult på Atea. 

 Lösningen säkerhetskopierar även användardatan. När en person som har varit föräldraledig kommer tillbaka till jobbet kan det, utan den här lösningen, innebära att mejl, dokument och filer är borta. Den informationen måste kunna gå att få tillbaka och då passar en backuplösning där man kan själv definiera sina lagringstider väldigt bra.

– Ibland tar det längre tid än 93 dagar innan man upptäcker en dataförlust och då går det inte att återställa informationen. Här gäller det att prioritera hur värdefull datan är och vad ett eventuellt driftstopp kan kosta.

10 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng