Nu granskas Spotify

spotify-datainspektionen.jpg

Datainspektionen ska se över hur Spotify behandlar rätten till registerutdrag. Granskningen ska ske då myndigheten blivit varse om att brister kan finnas i detta arbete.

Spotifys brister ska bland annat ligga i att deras utdrag inte är kompletta och att informationen som finns inte är tydlig nog. Företaget måste nu svara på ett antal frågor kring hur de arbetar med sina utdrag.

– Eftersom Spotify hanterar en stor mängd uppgifter om ett mycket stort antal användare är det viktigt att användarnas begäran om registerutdrag hanteras korrekt, säger Karin Ekström, jurist på Datainspektionen.

Granskningen kommer som en följd av GDPR:s inträde förra året som på olika sätt ökar enskilda personers rättigheter, där en av dem är just rätten till registerutdrag.

Att kunna ta del av sina personuppgifter är centralt för att kunna nyttja andra rättigheter som kom med dataskyddsförordningen, som exempelvis begäran om att uppgifter ska rättas eller tas bort.

– Du har rätt att vända dig till ett företag eller myndighet som behandlar dina personuppgifter och genom ett registerutdrag få veta vilka uppgifterna är. Du ska också få information om hur uppgifterna används beskrivet med ett tydligt och enkelt språk, säger Karin Ekström.

Källa: Datainspektionen

12 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng