Norrlands första 5G-nät

järnväg i skog.jpg

När Telia och Mittuniversitetet inviger Norrlands första 5G-nät kan forskare och studenter tillsammans med storföretag och entreprenörer utveckla framtidens trådlösa kommunikation för industrin och skogsbruket.

– Det här är två viktiga milstolpar både för oss på Mittuniversitetet och regionen. Det ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position inom forskning av AI och Internet of Things för ett smartare samhälle och industri. 5G-nätet i kombination med Rise etableringen stärker våra forskningsprogram inom industriell IoT och inom system för miljömätningar, säger Mattias O’Nils, professor och ledare på forskningscentret STC, Sensible Things that Communicate.

Milstolpe

Nätet på Mittuniversitetet är en permanent installation och utgör en viktig byggsten för att utveckla 5G-tekniken inom ramen för Telias 5G-partnerprogram.

– Det här är en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT tillsammans med Mittuniversitetet. Genom att skapa nya applikationer i en dynamisk testmiljö kan storföretag, entreprenörer, forskare och studenter i samarbete bidra till att Sverige ligger i framkant när 5G rullas ut kommersiellt, säger Mats Lundbäck, Teknisk chef på Telia Sverige.

Nytt kontor för Rise

Programmet tillhandahåller en innovationsmiljö där partners ges möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G. På så vis vill Telia bidra till att tekniken tas tillvara på bästa sätt när 5G lanseras kommersiellt i Sverige under 2020.

I samband med att Telia och Mittuniversitetet lanserar Sveriges tredje 5G-nät lanserar Rise ICT ett nytt kontor i Sundsvall.

Källa: Telia

11 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng