Regeringens krav på 5G

kinesisk-drake-med-korsbarsblommor.jpg

Regeringen vill kunna stoppa företag som inte uppfyller säkerhetskraven från att delta i uppbyggnaden av de nya svenska 5G-näten. 

– Vårt mål är att de operatörer som ska bjuda på 5G-licenser ska vara medvetna om att de måste hålla en hög säkerhetsstandard i sina nät. De som inte håller en sådan standard riskerar att inte få bygga 5G-nät eller att få sina licenser indragna, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman till TT.

Han vill inte nämna vare sig Huawei eller Kina i det här sammanhanget.

Ytterligare reglering

Utredningen Frekvenser i samhällets tjänst som behandlar den digitala infrastrukturen har redan kommit med förslag som nu ska ut på remiss. Efter den senaste tidens ifrågasättanden av olika telekomleverantörer har regeringen kommit fram till att säkerheten i de kommande 5G-näten måste lagregleras ytterligare.

– Syftet är att kunna utesluta komponenter, leverantörer och operatörer som inte håller tillräckligt hög säkerhetsnivå, och som kan antas vålla fara för Sveriges säkerhet, säger Anders Ygeman vid en pressträff.

Gemensam EU-lösning

Han tycker att det bäste vore om samtliga EU-länder kunde enas om gemensamma regler för 5G-utbyggnaden.

– Det pågår en sådan process inom EU, men säkerhetskraven för Sveriges del kan inte komma på plats efter att vi har auktionerat ut spektrumutrymmet.

Regeringen hoppas att de här säkerhetsfrågorna kan hanteras skyndsamt och oppositionen kommer den närmaste tiden att bjudas in för att ta del av förslagen.

Redan i december ska det auktioneras ut spektrumutrymme för de nya mobilnäten.

 

 

14 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng