Sveriges smartaste by

varsadd-med-traktor.jpg

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

Veberöd, öster om Lund, deltar i ett nytt projekt som utgår från EU:s agenda 2030.

– Landsbygden utgör 90 procent av Sveriges landyta och de boende på landsbygden i vårt område, det vill säga i de östra kommundelarna, utgör 25 procent av befolkningen i Lund. Det räcker inte att bara utveckla städerna, vi måste fokusera på hela samhällen, säger Jan Malmgren på Byutveckling, som bland annat driver en testbädd för digitalisering som utvecklar landsbygden.

Några exempel på smarta lösningar kan vara hur man arbetar med belysning för att skapa en tryggare närmiljö och samtidigt minska energianvändningen. Det kan även handla om att effektivisera bevattningssystem i parker, eller att med magnetsensorer säkerställa att säkerhetsutrustning som hjärtstartare, brandvarnare och livbojar finns på plats.

App för medborgardialog

Det finns även en stor potential i att använda olika datakällor och digitala verktyg för att skapa en närmare dialog mellan beslutsfattare och medborgare. I Veberöd har man till exempel en by-app där invånarna kan uttrycka sina åsikter i olika frågor.

För att utveckla förståelsen kring framtidens behov är Veberöds skolor och ungomar engagerade i projektet.  

Källa: Byutveckling

21 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng