Segt Sverige sladdar

jordglob960640.jpg

Sverige ligger långt efter andra länder såsom Kina, Italien och Spanien vad gäller innovationskraft inom våra stora och medelstora företag. Det visar en ny undersökning. 

– Vi är ingenjörer i Sverige och mycket av vårt utvecklingsarbete grundar sig på innovationer som är runt 100 år gamla. Svenska företag måste bli mer radikala och hitta helt nya lösningar – annars kommer vår konkurrenskraft att minska och tillväxten att stagnera, säger Magnus Penker, vd och grundare för Innovation360 Group.

Innovation360 Group har i en ny undersökning tagit data från 5 000 medelstora och stora företag världen över och jämfört deras innovationskraft. Mätningen har skett efter det internationella betygssystemet InnovationIQ, som bedömer hur väl förberedda företag är på att agera nyskapande i sin verksamhet på en skala från 1 till 100.

För bekväma organisationer

Sveriges bolag får ett genomsnitt på 40 och placerar sig därmed på 19:e plats. Kina leder listan på 61, Italien ligger tvåa på 60 och Spanien följer tätt efter på 59. På åttonde plats går det att hitta USA som når siffran 55.

– Det finns ett tydligt mönster i att de länder som toppar listan levt under ett transformationstryck och därmed tvingats till förändring, medan Sverige och Schweiz, som ligger i botten av InnovationIQ-listan haft fred och stabilitet under en lång tid. Vi har blivit alldeles för bekväma, om Sverige vill fortsätta vara ett välfärdsland måste vi ta risker, drömma större och utmana konventioner istället för att lydigt underordna oss dem.

Även Ryssland och Saudiarabien placerar sig före Sverige på plats 12 respektive 14.

– I både Saudiarabien och Ryssland handlar det om ett oerhört transformationstryck och det är inte otänkbart att dessa länders stora företag kan fortsätta att klättra uppåt, säger Magnus Penker.

Källa: Innovation360 Group

8 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng