Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Borgs bästa spaningar

anders borg på cio2-scenen2.jpg

När världen förändras snabbare för varje dag och Kina flyttar fram sina positioner gäller det att Europa är med på tåget för att inte bli irrelevant. Sverige klarar sig bra i dagsläget, men för att inte bli omsprungna krävs det att företagsledningar förstår kraften i den senaste tekniken.

– Vi står inför den största teknologiska förändringen genom tiderna som dessutom drivs av att världen är global och ihopkopplad som aldrig tidigare. Då blir det särskilt viktigt att efter några goda ekonomiska år som nu, se över sitt hus och komma underfund med hur ens egen verksamhet ska ställa sig inför dessa förändringar, säger Anders Borg, Sveriges finansminister år 2006-2014, som numera bland arbetar arbetar som rådgivare åt bolag som det amerikanska teknikföretaget IP Soft och Asian Infrastructure Investement Bank.

Det är farligt att stå utan regering.

Anders Borg

Jägare och bönder

Anders Borg gästade årets upplaga av CIO2, en konferens där it-chefer från den offentliga och privata sektorn möts för att samtala om hur dagens digitala möjligheter och utmaningar. Och inga branscher går säkra. Den digitala transformationen påverkar likaväl transport som försäkring, banker som retail.

Anders Borg jämför dagens utveckling med teknikutvecklingen när jakt med hund började ta fart, eller när jordbruket började sätta sig i dåvarande Mesopotamien. Då kunde det gå 10-20 generationer innan nya redskap började användas, eller innan hundarna var tillräckligt dresserade för att lyda oss människor i jakt.

Jämför det med idag, och framförallt med internet: det tog ungefär 6 år, från december 1995 till mitten av år 2001, att nå 500 miljoner användare av internet. Det tog 35 dagar för spelet Angry Birds att nå lika många.

Tre frågor från Anders Borg

1. Hur kan man förankra ledarskap i innovation i hela företaget? Hur säkrar man att CIO/CDO/CTO har fullt mandat att genomföra förändringar?
2. Har de goda tiderna försenat genomförandet av nya tekniska lösningar? Kommer lite tuffare tider påskynda kostnadsbesparingar som drivkraft för förändring?
3. Kan Sverige klara av att möta utmaningen när USA:s entreprenörer och Kinas giganter tar ledarskapet?

En av de största förtjänsterna med en så pass uppkopplad och ihopkopplad värld är ökningen och tillgängligheten av kunskap, enligt Anders Borg.

– Vi har aldrig levt i en värld med så mycket kunskap, och den måste vi våga sprida uppåt. Ledningar idag har inte lika bra koll på vilka möjligheter som finns, eftersom många av dessa möjligheter är tekniska, och det är CIO:er som sitter på den yttersta kunskapen om det. Som exempel finns det modehus som har teknisk kunnig personal från topp till botten: dem går det väldigt bra för. Det finns andra modehus som i första hand har tidigare försäljningschefer som en röd tråd genom hela sin organisation: dem går det inte lika bra för, säger Anders Borg.

Oändligt med kopior

En av de största förändringar med digitala varor och tjänster är att värdet inte förändras när de kopieras. I de flesta fall är kopiorna en perfekt variant av sitt ursprung. Detta gör att det blir möjligt att skala sin verksamhet både exponentiellt och snabbt, där fler användare ofta leder till en bättre produkt.

– Den här utvecklingen ställer många av de traditionella ekonomiska modellerna om tillgång och efterfrågan på ända, och marknaden och länders alla centralbanker vet inte riktigt hur man ska hantera detta skifte, säger Anders Borg.

Kina tar täten

Tidigare har västvärlden varit ledande i utvecklingen av nya produktionsmedel och verktyg, men där går nu Kina i bräschen på i kort sagt alla områden.

– 5G, AI, big data, med mera. På alla dessa områden är Kina på väg att bli störst, om de inte redan är det. Inte minst tack vare att de algoritmer de använder kan träna på all samlad data som finns om medborgarna. Asien i stort tar över stafettpinnen och leder den tekniska utvecklingen, och kommer utmana hela Europa inom en snar framtid. Där måste vi fråga oss vilket samhälle vill ha, när de stora jättarna, både från USA och från Kina, tar över marknaden mer och mer, säger Anders Borg.

Som ekonom blir det förstås naturligt att Anders Borg håller ett extra öga på alla förändringar inom finansvärlden, och även här går Kina fort fram. Som exempel nämner han Alipay, en kinesisk transaktionstjänst som även vinner mark i Indien och delar av Afrika, och som idag har 1,5 miljarder användare.

– Alipay tillsammans med kinesiska centralbanken har en oerhört stor mängd detaljrik information om sina kunder. Idag görs hela 690 000 transaktioner på Alipay varje sekund. Detta gör förstås att man kan ta reda på huruvida folk är kreditvärdiga eller inte, till exempel. Vi får acceptera att världen idag styrs utifrån andra premisser. Integritet är trevligt, om man har råd med det, men i de banorna tänker inte kineserna, än i alla fall, säger Anders Borg.

Sverige säkert på kort sikt

Rent innovations- och sysselsättningsmässigt ligger Sverige bra till, enligt Anders Borg. Stockholm rankades som en av de städer med absolut mest handelskraft när det kommer till det tekniska och kreativa näringslivet, och underhållnings- och spelbranschen, när Handelskammaren nyligen rankade nästan 300 europeiska städer.

Inom framförallt techsidan finns en fundamental kvalitet med många bolag och mycket kompetens som varit med på många och långa resor, som exempelvis Spotify, Izettle, King, och Klarna, enligt Anders Borg.

– De närmaste tre-fyra åren ser det fortsatt bra ut för Sverige. Men tittar vi lite längre fram måste vi exempelvis ta tag i bostadsbristen, inte minst om vi ska kunna locka duktig utländsk kompetens till våra framåtlutande universitet och företag. Och storföretag som Atlas och SKF måste få möjlighet att förbättra sina positioner. Det är farligt att som Sverige då stå utan regering eftersom det krävs att vi är handlingskraftiga och gör de förändringarna som krävs för att skapa bättre förutsättningar för att Sverige ska kunna ligga i framkant även på lång sikt, säger Anders Borg.

Tre tips från Anders Borg

1. Skapa en insikt i hela organisationen om att tekniken är här för att stanna, och att anpassning till det är oundvikligt.
2. Att vi inte skrämmer upp varandra. Ta inte domedagsprofetiorna om AI på för stort allvar. Se istället möjligheterna.
3. Våga vara experimentella och testa idéer. Arbeta agilt och leta inte efter en generell lösning på alla problem.

4 december 2018 Uppdaterad 17 december 2019 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto John Resborn

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Golfswing 960640

Bättre sving med AI

24 sep 2020 digit

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

ullared-960640.jpg

VIP-kunder på Gekås

17 dec 2019 ledarskap

Att Gekås hamnade i just Ullared är resultatet från en dejt på 60-talet. Förra året besökte 4,8 miljoner kunder varuhuset och handlade för 5,4 miljarder. Strategin är att sälja allt som behövs i hemmet och får plats i en bil och att alla kunder ska känna sig betydelsefulla.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

nalle-ai-rontgen.jpg

Först med AI-röntgen

23 okt 2019 vård

Efter fem års forskning har nu den första patientens röntgenbilder bedömts med hjälp av AI på Danderyds sjukhus. Nästa steg är att AI:n ska bedöma vilken behandling som är bäst för patienten.