Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Borgs bästa spaningar

När världen förändras snabbare för varje dag och Kina flyttar fram sina positioner gäller det att Europa är med på tåget för att inte bli irrelevant. Sverige klarar sig bra i dagsläget, men för att inte bli omsprungna krävs det att företagsledningar förstår kraften i den senaste tekniken.

Text Tim Leffler Foto John Resborn 4 december 2018 ledarskap

anders borg på cio2-scenen2.jpg

– Vi står inför den största teknologiska förändringen genom tiderna som dessutom drivs av att världen är global och ihopkopplad som aldrig tidigare. Då blir det särskilt viktigt att efter några goda ekonomiska år som nu, se över sitt hus och komma underfund med hur ens egen verksamhet ska ställa sig inför dessa förändringar, säger Anders Borg, Sveriges finansminister år 2006-2014, som numera bland arbetar arbetar som rådgivare åt bolag som det amerikanska teknikföretaget IP Soft och Asian Infrastructure Investement Bank.

Det är farligt att stå utan regering.

Anders Borg

Jägare och bönder

Anders Borg gästade årets upplaga av CIO2, en konferens där it-chefer från den offentliga och privata sektorn möts för att samtala om hur dagens digitala möjligheter och utmaningar. Och inga branscher går säkra. Den digitala transformationen påverkar likaväl transport som försäkring, banker som retail.

Anders Borg jämför dagens utveckling med teknikutvecklingen när jakt med hund började ta fart, eller när jordbruket började sätta sig i dåvarande Mesopotamien. Då kunde det gå 10-20 generationer innan nya redskap började användas, eller innan hundarna var tillräckligt dresserade för att lyda oss människor i jakt.

Jämför det med idag, och framförallt med internet: det tog ungefär 6 år, från december 1995 till mitten av år 2001, att nå 500 miljoner användare av internet. Det tog 35 dagar för spelet Angry Birds att nå lika många.

Tre frågor från Anders Borg

1. Hur kan man förankra ledarskap i innovation i hela företaget? Hur säkrar man att CIO/CDO/CTO har fullt mandat att genomföra förändringar?
2. Har de goda tiderna försenat genomförandet av nya tekniska lösningar? Kommer lite tuffare tider påskynda kostnadsbesparingar som drivkraft för förändring?
3. Kan Sverige klara av att möta utmaningen när USA:s entreprenörer och Kinas giganter tar ledarskapet?

En av de största förtjänsterna med en så pass uppkopplad och ihopkopplad värld är ökningen och tillgängligheten av kunskap, enligt Anders Borg.

– Vi har aldrig levt i en värld med så mycket kunskap, och den måste vi våga sprida uppåt. Ledningar idag har inte lika bra koll på vilka möjligheter som finns, eftersom många av dessa möjligheter är tekniska, och det är CIO:er som sitter på den yttersta kunskapen om det. Som exempel finns det modehus som har teknisk kunnig personal från topp till botten: dem går det väldigt bra för. Det finns andra modehus som i första hand har tidigare försäljningschefer som en röd tråd genom hela sin organisation: dem går det inte lika bra för, säger Anders Borg.

Oändligt med kopior

En av de största förändringar med digitala varor och tjänster är att värdet inte förändras när de kopieras. I de flesta fall är kopiorna en perfekt variant av sitt ursprung. Detta gör att det blir möjligt att skala sin verksamhet både exponentiellt och snabbt, där fler användare ofta leder till en bättre produkt.

– Den här utvecklingen ställer många av de traditionella ekonomiska modellerna om tillgång och efterfrågan på ända, och marknaden och länders alla centralbanker vet inte riktigt hur man ska hantera detta skifte, säger Anders Borg.

Kina tar täten

Tidigare har västvärlden varit ledande i utvecklingen av nya produktionsmedel och verktyg, men där går nu Kina i bräschen på i kort sagt alla områden.

– 5G, AI, big data, med mera. På alla dessa områden är Kina på väg att bli störst, om de inte redan är det. Inte minst tack vare att de algoritmer de använder kan träna på all samlad data som finns om medborgarna. Asien i stort tar över stafettpinnen och leder den tekniska utvecklingen, och kommer utmana hela Europa inom en snar framtid. Där måste vi fråga oss vilket samhälle vill ha, när de stora jättarna, både från USA och från Kina, tar över marknaden mer och mer, säger Anders Borg.

Som ekonom blir det förstås naturligt att Anders Borg håller ett extra öga på alla förändringar inom finansvärlden, och även här går Kina fort fram. Som exempel nämner han Alipay, en kinesisk transaktionstjänst som även vinner mark i Indien och delar av Afrika, och som idag har 1,5 miljarder användare.

– Alipay tillsammans med kinesiska centralbanken har en oerhört stor mängd detaljrik information om sina kunder. Idag görs hela 690 000 transaktioner på Alipay varje sekund. Detta gör förstås att man kan ta reda på huruvida folk är kreditvärdiga eller inte, till exempel. Vi får acceptera att världen idag styrs utifrån andra premisser. Integritet är trevligt, om man har råd med det, men i de banorna tänker inte kineserna, än i alla fall, säger Anders Borg.

Sverige säkert på kort sikt

Rent innovations- och sysselsättningsmässigt ligger Sverige bra till, enligt Anders Borg. Stockholm rankades som en av de städer med absolut mest handelskraft när det kommer till det tekniska och kreativa näringslivet, och underhållnings- och spelbranschen, när Handelskammaren nyligen rankade nästan 300 europeiska städer.

Inom framförallt techsidan finns en fundamental kvalitet med många bolag och mycket kompetens som varit med på många och långa resor, som exempelvis Spotify, Izettle, King, och Klarna, enligt Anders Borg.

– De närmaste tre-fyra åren ser det fortsatt bra ut för Sverige. Men tittar vi lite längre fram måste vi exempelvis ta tag i bostadsbristen, inte minst om vi ska kunna locka duktig utländsk kompetens till våra framåtlutande universitet och företag. Och storföretag som Atlas och SKF måste få möjlighet att förbättra sina positioner. Det är farligt att som Sverige då stå utan regering eftersom det krävs att vi är handlingskraftiga och gör de förändringarna som krävs för att skapa bättre förutsättningar för att Sverige ska kunna ligga i framkant även på lång sikt, säger Anders Borg.

Tre tips från Anders Borg

1. Skapa en insikt i hela organisationen om att tekniken är här för att stanna, och att anpassning till det är oundvikligt.
2. Att vi inte skrämmer upp varandra. Ta inte domedagsprofetiorna om AI på för stort allvar. Se istället möjligheterna.
3. Våga vara experimentella och testa idéer. Arbeta agilt och leta inte efter en generell lösning på alla problem.

Rekommenderad läsning

sveriges smartaste stol.png

Sveriges smartaste stol

16 jan 2019 it i vården

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

brutit-benet-pa-semestern.jpg

AI-revisorer försäkrar

8 jan 2019 digit

Länsförsäkringar har startat ett tvåårigt forskningsprojekt för att effektivisera sin revision med hjälp av AI. Målet är dels att frigöra arbetstid för medarbetarna, dels att erbjuda försäkringstagarna bättre handläggning.

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

havre-i-vackert-ljus.jpg
video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.