S cybersäkrar EU

hund-eu.jpg

Inför Europaparlamentsvalet föreslår Socialdemokraterna ett cybersäkerhetscenter på EU-nivå. Detta skulle kunna göra unionen bättre på att stå upp emot attacker, göra riskbedömningar och hjälpa företag och privatpersoner i hur man kan försvara sig, menar partiet.

 Cyberhoten är en av vår tids stora utmaningar, och där måste vi alltid ligga steget före. I Sverige har vi antagit en nationell strategi för informations- och cybersäkerhet och arbetet med att upprätta ett nationellt center för cybersäkerhet pågår, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Cyberangrepp och desinformationskampanjer blir allt starkare och vanligare. Sammanlagt beräknas cyberattacker kosta den globala ekonomin 400 miljarder euro per år.

EU försöker på många olika sätt att motarbeta detta, men för att göra arbetet mer effektivt så vill Socialdemokraterna se en samsvetsad organisation på området. Ett cybersäkerhetscenter kan göra EU bättre på att bedöma hot och risker, stödja vid attacker samt hjälpa industri och allmänhet i hur man bäst kan skydda sig.

 Vi måste höja ambitionen på EU-nivå. Alla medlemsstater måste ta sitt ansvar, och för att underlätta detta vill vi inrätta ett europeiskt cybersäkerhetscenter, säger Heléne Fritzon, socialdemokraternas förstanamn till Europaparlamentsvalet.

Partiet ser även att AI ska användas mer frekvent i arbetet mot desinformation och cyberattacker. Här kan tekniken nyttjas till att bland annat identifiera botkonton, upptäcka manipulerade videor och foton men också flagga för olika sorters tvivelaktigt innehåll.

Källa: Socialdemokraterna

15 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng