Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Plastfria Uppsala

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 2 maj 2019 digit

sjukvård.jpg

– Eftersom vi tar hand om våra datorer så noggrant så får de ett bättre andrahandsvärde och kan användas igen av allt fler. Det är en win win-situation då vi kan tjäna stora pengar på det samtidigt som det är bra för miljön, säger Johan Nygren, leverantörskontakt på Region Uppsala.

På Region Uppsala har hållbarhetsarbetet vuxit år för år, och numera genomsyrar miljötänket det mesta. Ett område är deras hårdvara med skrivare, skärmar och datorer, som direkt efter de använts färdigt läggs i ett återvinningsskåp och på sätt minskar miljöpåverkan.

 I början arbetade en del av Region Uppsala med återtag och återvinning av hårdvara, men nu jobbar hela verksamheten med det. Det har blivit en naturlig del av arbetet att få en livscykelhantering på vår it.

Bort med onödigt plast

Även vid upphandlingar så ställs numera allt hårdare krav. Regionen har pratat med sina leverantörer om att skippa onödiga plastpåsar. Vid köp av exempelvis kablar så följde alltid en plastpåse med tidigare men inte nu längre. Andra sorters plast prioriteras också bort.

 Vi har ställt krav på att få bort all frigolit. Det är dåliga plaster för miljön och är mycket mer svårhanterligt än wellpapp, eftersom det inte går att vika ihop och därmed tar så mycket mer plats.

Ett fenomen som Region Uppsala allt oftare stöter på är att arbeta bekvämt också ofta innebär att arbeta miljövänligt.

– Det är inte alltid så att vi bara tänkt på miljön när vi vill handla varor eller bli av med dem på ett smidigt sätt, oavsett om det gäller frigolit eller datorer. Det behöver man inte. Utan lika mycket handlar det om att hitta leverantörer som är miljövänliga och duktiga på att hjälpa, hitta synergier med dem och skapa ekosystem.

En aspekt i att agera hållbart är också att inte vara dumsnål. Att ta det billigaste behöver inte vara det bästa, utan det är viktigt att försöka se över vilka komponenter som kan tänkas hålla lite längre. Här är en viss omvärldsbevakning att föredra, menar Johan Nygren.

 Det är bra att ställa sig frågan: Kommer jag att kunna använda exempelvis den här skärmen om fem år? Titta på olika storlekar, åt vilket håll pekar trenderna och var inte försiktig och snål när du väl investerar.

Tips till företag som vill agera mer hållbart.

  1. Kolla upp vad företag som arbetar med återvinning av elektronik kan hjälpa till med. Du behöver inte uppfinna hjulet själv utan lär av andra och se över vad som går att föra in i din verksamhet. Det finns ekonomiskt värde i hållbarhet som man kanske inte tror ska finnas.
  2. Ställ krav på dina leverantörer. När du beställer en ny skärm får du ofta fyra olika kablar i varsin plastpåse till, samtidigt som du bara ska använda en av kablarna. Så behöver det inte vara. Ju fler som ställer krav, desto större chans att leverantörerna till slut lyssnar.

Rekommenderad läsning

landshövding linköping snip.JPG
video

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

fina-hus-i-gamla-stan.jpg

Underkända e-myndigheter

15 nov 2018 digit

Trafikverket och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som har kommit längst när det gäller den digitala kontakten med medborgarna. Men överlag behöver svenska myndigheter och storstadskommuner göra en kraftansträngning för att öka den digitala mognaden.

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

besviken-kvinna.jpg

Framtiden är missförstådd

11 apr 2019 digit

Tiden är kommen när en ensam 18-åring kan skapa världens största havsrening, när innovationer som tryckpressen kan ske dagligen och när vi vuxna måste bli barn igen. Det menar Kris Östergaard från Singularity University.

brandbil-ostermalm.jpg

It för brandfritt Stockholm

10 apr 2019 digit

Storstockholms brandförsvar använder digitalt kartstöd som hjälp vid utryckningar, är diplomerade enligt Svensk miljöbas och skickar förbrukad elektronik till återanvändning. 

iot-rullstol-gavle-sjukhus-960640.jpg

Så IoT-kopplar Gävle sjukhus

23 aug 2018 digit

För att spara in tid och pengar och göra arbetet smidigare för personalen så satsar Gävle sjukhus på smarta rullstolar. Och innovationsarbetet fortsätter. Framöver kan även sängar, soptunnor och infusionspumpar bli uppkopplade. 

gammalt hus med grusplan och solen lyser igenom taket.jpg
video

Ett rikt Europa med AI

4 apr 2019 digit

Bättre beräkningsmodeller som tar hänsyn till klimatet och en industri som drivs av en god AI. Märtha Rehnberg, politisk ekonom och futurist, deltar i EU-arbetet som har pågått under ett år och som snart ska presenteras.

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.