Plastfria Uppsala

sjukvård.jpg

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

– Eftersom vi tar hand om våra datorer så noggrant så får de ett bättre andrahandsvärde och kan användas igen av allt fler. Det är en win win-situation då vi kan tjäna stora pengar på det samtidigt som det är bra för miljön, säger Johan Nygren, leverantörskontakt på Region Uppsala.

På Region Uppsala har hållbarhetsarbetet vuxit år för år, och numera genomsyrar miljötänket det mesta. Ett område är deras hårdvara med skrivare, skärmar och datorer, som direkt efter de använts färdigt läggs i ett återvinningsskåp och på sätt minskar miljöpåverkan.

 I början arbetade en del av Region Uppsala med återtag och återvinning av hårdvara, men nu jobbar hela verksamheten med det. Det har blivit en naturlig del av arbetet att få en livscykelhantering på vår it.

Bort med onödigt plast

Även vid upphandlingar så ställs numera allt hårdare krav. Regionen har pratat med sina leverantörer om att skippa onödiga plastpåsar. Vid köp av exempelvis kablar så följde alltid en plastpåse med tidigare men inte nu längre. Andra sorters plast prioriteras också bort.

 Vi har ställt krav på att få bort all frigolit. Det är dåliga plaster för miljön och är mycket mer svårhanterligt än wellpapp, eftersom det inte går att vika ihop och därmed tar så mycket mer plats.

Ett fenomen som Region Uppsala allt oftare stöter på är att arbeta bekvämt också ofta innebär att arbeta miljövänligt.

– Det är inte alltid så att vi bara tänkt på miljön när vi vill handla varor eller bli av med dem på ett smidigt sätt, oavsett om det gäller frigolit eller datorer. Det behöver man inte. Utan lika mycket handlar det om att hitta leverantörer som är miljövänliga och duktiga på att hjälpa, hitta synergier med dem och skapa ekosystem.

En aspekt i att agera hållbart är också att inte vara dumsnål. Att ta det billigaste behöver inte vara det bästa, utan det är viktigt att försöka se över vilka komponenter som kan tänkas hålla lite längre. Här är en viss omvärldsbevakning att föredra, menar Johan Nygren.

 Det är bra att ställa sig frågan: Kommer jag att kunna använda exempelvis den här skärmen om fem år? Titta på olika storlekar, åt vilket håll pekar trenderna och var inte försiktig och snål när du väl investerar.

Tips till företag som vill agera mer hållbart.

  1. Kolla upp vad företag som arbetar med återvinning av elektronik kan hjälpa till med. Du behöver inte uppfinna hjulet själv utan lär av andra och se över vad som går att föra in i din verksamhet. Det finns ekonomiskt värde i hållbarhet som man kanske inte tror ska finnas.
  2. Ställ krav på dina leverantörer. När du beställer en ny skärm får du ofta fyra olika kablar i varsin plastpåse till, samtidigt som du bara ska använda en av kablarna. Så behöver det inte vara. Ju fler som ställer krav, desto större chans att leverantörerna till slut lyssnar.

2 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng