Plan för Sveriges data

riksdagshuset.jpg

Regeringen ger DIGG i uppdrag att lägga upp en plan för hur Sveriges offentliga förvaltningar bättre kan använda öppna data och AI.

– Vi har stora mängder högkvalitativa data i Sverige. Genom att öppna upp tillgången till datan, skapar vi nya möjligheter för till exempel minskad energianvändning, bättre behandlingsmetoder och kortade handläggningstider, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, ska bland annat öka den offentliga förvaltningens förmåga att bedriva öppen och datadriven innovation, och särskilt fokus ska ligga på säkerhet och sekretess. En handlingsplan för detta ska vara färdig 31 mars år 2020.

Vi behöver kraftsamla kring artificiell intelligens och öppna data.

Vidare ska man söka främja den offentliga förvaltningens förmåga att använda artificiell intelligens, och detta underlag ska vara klart senast den 31 december i år 2019.

Även Lantmäteriet får ett uppdrag och ska ta reda på vilka aktörer som påverkas av PSI-direktivet (Public Sector Information) och vilken nytta de data som kan komma att göras tillgängliga har för samhället.

PSI-direktivet

PSI-direktivet från EU-kommissionen syftar till att göra offentlig information mer tillgänglig. Det innebär bland annat att olika aktörer i samhället ska kunna använda offentlig information för att skapa nya produkter och tjänster. PSI-direktivet har gett upphov till den svenska PSI-lagen.

– Vi behöver kraftsamla kring artificiell intelligens och öppna data. Därför satsar regeringen på självlärande system och data för att lösa våra samhällsutmaningar, säger Anders Ygeman.

Källa: Regeringskansliet

3 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng