En kickstart av Bootcamp

Med tydliga tips hur man leder ett lag till finalspel sätter förbundskaptenen Janne Andersson igång årets it-toppmöte. Integration på riktigt och mängder av konkreta exempel på digitalisering hos svenska it-avdelningar fyllde tre dagar i Tylösand. Kalle Hultenheim och Lisa Nore summerar årets Bootcamp.

– Genomgående är jag otroligt glad för jag tycker att vi vågar visa mod och ta upp frågor som är svåra och som man måste diskutera. Men jag är framförallt glad att se alla våra deltagare och hur de sänker garden och vågar gå utanför sin komfortzon och utmana sig själva och varandra i många utav de svåra frågorna som kommer som ett brev på posten när it-infrastrukturen förändras, säger Kalle Hultenheim, vd för Atea Sverige.

Och vi hade en stor fotbollsstjärna som inledde Bootcamp?

– Ja, det hade vi. Just på temat modigt ledarskap och en person som har en roll som alla tycker mycket om. Men vilken stjärna han är, Janne Andersson.

Vad tar du med dig av hans tips?

– För det första är han naturlig och sig själv. Han vågar gå vidare och lämna saker och inte bry sig så mycket om vad andra tycker, utan han vågar hålla sin linje. Det tycker jag är det grundläggande. Han är givetvis också väldigt duktig och kunnig på det han gör men just att han vågar vara sig själv och samtidigt ställa krav på sin omgivning.

Atea gjorde också en integrationslansering, vad innebär det?

– Ja. Jag känner så här: vilket bolag vill man arbeta i och med? Jo, det bolaget som verkligen tar ansvar, och tar ett ansvar som är större än det som förväntas av en. Om man tar Atea integration är det klart att vi behöver en dynamik i vårt bolag med mångfald för att lyckas och det har egentligen ingenting med ansvar att göra. Men det vi vill göra är att bygga ett nav där vi tar bort barriärerna för att kunna komma in i it-branschen. Där tror vi att vi tillsammans med våra kunder kommer att bli vinnare när vi hjälper denna grupp med människor som har ett sådant driv och kunskap, men som har så svårt att komma in i det svenska samhället och framförallt in i näringslivet.

Där idrottare har ett tak i form av vad de rent fysiskt kan åstadkomma så kan vi i it-branschen fortsätta.

– Vi har fantastiska exempel redan inom vårt bolag, och när man intervjuar dem så vittnar dem om hur svårt det är att få en fot in. Nu går vi i bräschen och garanterar provanställningar in i vårt bolag om man klarar utbildningen. Både arbetsförmedlingen och andra partners vi arbetar med säger att detta är ett unikt sätt att arbeta. I vanliga fall startar man en utbildning och sen söker man praktikplats och annat, men vi tror så mycket på detta och vågar ha modet. Klarar man sig igenom detta får man chansen hos oss.

Voister får ju möjlighet att intervjua it-chefer under Bootcamp. Region Kalmar har till exempel berättat om sin lösning där de skickar röntgenbilder till Australien för att slippa ha personal som arbetar med det under natten.

– Det förvånar mig inte att det händer i Kalmar, som ju är Sveriges egentliga huvudstad. Skämt åsido, du har rätt. Det är därför det är viktigt att träffas på en sådan här mötesplats. Bara att andra får höra det Johan Hallenborg och hans team har gjort i Kalmar och vad andra har gjort, så får man sig ofta en ögonöppnare. Ibland undrar man varför man inte har tänkt på det innan och så är det ju. Men när man börjar använda den här teknologin och informationen på rätt sätt förändrar det våra beteenden och vi blir smarta.

– Dell:s huvudtalare sa från scen att vi är så rädda för robotar men i praktiken så har vi gjort deras jobb i väntan på att de ska bli smarta. Vi ska inte hålla på med repetitiva jobb utan vi ska göra saker som gör skillnad.

Vi har ju också lanserat Voister Trend, en undersökning där vi frågar personer i ledande ställning på it-avdelningar vad som är aktuellt just hos dem. Många nämner hur de vill skapa mer tid för utveckling och ger konkreta exempel. Dessutom är det intressant att läsa vad de inspireras av. Självklart kommer bolag som Tesla i topp men också svenska myndigheter som Skatteverket och Polismyndigheten. 

– Det förvånar mig inte. Många tror att allting händer i den privata sektorn men mycket av den digitala transformationsresan sker i offentlig sektor. Man är delvis tvingad att göra det, givetvis, men man har också ett väldigt bra engagemang i dessa frågor och man har mod att göra det. Jag blir glad av att höra det.

– Vi jämför oss gärna med idrottare, men där idrottare har ett tak i form av vad de rent fysiskt kan åstadkomma, så kan vi i it-branschen fortsätta, eftersom allt som krävs är nyfikenhet och att vilja fortsätta att utvecklas. Därför är jag otroligt glad för det här sorlet som vi hör här. Alla vill dela med sig.

27 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoreledarskapFoto Fredrik Kron, Dino Soldin/Atea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng