Superkraft med joner

elektron-i-rorelse.jpg

En nyutvecklad polymer som kan användas för stora ytor kan vara framtiden för alltifrån sårläkning och elektronisk hud till temperaturväxlingen i smarta byggnader. Den böjbara superkänsliga värmesensorn är utvecklad av forskare vid Linköpings universitet.

– Materialet är transparent, mjukt och böjligt och kan användas i en superkänslig produkt som kan tryckas och därmed användas för stora ytor. Applikationer finns inom sårläkning, i ett förband som visar hur läkningsprocessen framskrider, eller för elektronisk hud, säger Dan Zhao, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet.

Kompletterande polymergeler

Med hjälp av tidigare resultat från forskningen kring elektrolyter för tryckt elektronik har forskarna nu fått fram världens första tryckta jonledande termoelektriska modul.

Modulen består av sammankopplade n- och p-ben och där antalet anslutningar, ben, avgör hur stark signalen blir. Med screentryck har forskarna tillverkat en ultrakänslig värmesensor som baseras på de olika och kompletterande polymergelerna.

Värmesensorn har förmågan att omvandla en liten temperaturskillnad till en stark signal – med 36 sammankopplade ben ger en temperaturskillnad på 1 K en spänning på 0,333 volt.

Större effekt med joner

Den superkänsliga värmesensorn bygger på det faktum att vissa material är termoelektriska. Det betyder att en temperaturskillnad mellan två sidor av materialet får elektroner att röra sig från den kalla sidan mot den varma och en spänning uppstår. Men i det här fallet har forskarna fått fram ett termoelektriskt material som leder joner istället för elektroner och där effekten är hundrafalt större.

Forskningen är utförd vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Stuttgart Media University och University of Kentucky, och har publicerats i Nature Communications.

4 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng