Stål bokar service

stal960640.jpg

Nu kan gjutna material säga ifrån innan de går sönder. Forskare vid Rise har tillsammans med industrin tagit fram en ny teknik där sensorer gjuts in i metaller. Detta öppnar upp helt nya möjligheter för gjuteriindustrin 4.0.

– Sensorer har redan tidigare kunnat monteras på och i metall, men det nya är att de nu gjuts in och förenas med den gjutna metallen. Inifrån gjutgodset kan sedan sensorerna berätta om de krafter och spänningar som metallen utsätts för, samtidigt som de skyddas från tuffa miljöers slag, belastningar och slitage, säger Raul Carlsson, forskare och projektledare vid Rise.

Service i hamn

När gjuteriet gjuter in sensorer i metaller kommer industrin att kunna koppla upp gjutgods mot internet. Det innebär att till exempel delarna i en motorsåg eller ett kryssningsfartyg kan skicka signaler om att en slitagedel behöver bytas ut innan komponenten går sönder.

– Vi har strävat efter att bibehålla gjutteknikens kostnadseffektivitet så att extrakostnaden för ett gjutgods med ingjutna sensorer kan bli marginell.

Husqvarna och SKF är två av företagen som deltar i projektet och de ser stora vinningar med den nya teknologin.

Källa: Rise

29 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng