Smärtlindring med AI

rod-dartpil-pa-vitt.jpg

Vinnova stödjer ett projekt med målet att ta fram en algoritm som gör det möjligt att skräddarsy doseringen av smärtstillande läkemedel för varje patient. Fördelarna är bland annat mindre risk för beroende och bättre utnyttjande av vårdens resurser.

– Vi ska studera möjligheten att i realtid mäta fysiologiska reaktioner på smärta och jämföra de resultaten med subjektiv upplevd smärta. Med hjälp av denna kunskap ska vi sedan utveckla en algoritm för att i framtiden individanpassa dosering av smärtstillande läkemedel, säger Mevludin Memedi, forskare i informatik vid Örebro universitet.

Risk för missbruk

I dag är behandling med opiater som heroin, morfin och kodein, baserad på en genomsnittlig smärtnivå hos patienter, förväntad effekt och varaktighet. En sådan behandling tar inte hänsyn till den individuella variationen hos personer, som subjektiva upplevelsen av smärta, hur läkemedels effekter avtar och individens känslighet för ett visst läkemedel.

Hos de flesta resulterar behandling med opioder i så kallad toleransutveckling efter en tids användning. Det innebär att man behöver allt högre doser för att få samma effekt som tidigare. I dag har också användningen av opiater i hemmiljö ökat, vilket har resulterat i att tillvänjning och missbruk av dessa läkemedel ökat dramatiskt.  

Samverkansprojekt

Projektet har fått ekonomiskt stöd från Vinnovas utlysning Innovationsprojekt i företag och är ett samarbete mellan läkemedelsbolaget Sensidose AB, Centre for Empirical Research on Information Systems, Ceris, vid Örebro universitet och Rehabilitering och smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Källa: Örebro universitet

10 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng