Vinnova stödjer AI-centrum

ai-centrum-i-goteborg.jpg

I november invigs Data & Factory Arena, en nationell samverkansplattform för artificiell intelligens, på Lindholmen i Göteborg. Målet är att erbjuda aktörer från industrin, akademin samt offentlig förvaltning och sjukvård en arena för att accelerera AI-relaterad forskning och innovation i Sverige och utomlands.

En av förstudierna till centret kommer att ledas av SAFER som har drygt tio års erfarenhet av insamling, analys och hantering av mycket stora mängder trafikdata.

– Det är utan tvekan ett prestigefyllt projekt vi nu fått möjlighet att driva. Jag tror och hoppas våra kunskaper inom området kommer väl till pass och vi ser fram emot att vara med och utforma AI-centret, som kan bli en viktig hörnsten i Sveriges trafiksäkerhetsutveckling, säger Magnus Granström, SAFERs föreståndare, i ett pressmeddelande.

5 miljoner km data

Automatiserade och uppkopplade fordon kan bidra till att göra trafikmiljön säkrare. Kan man dessutom skapa teknik som är intelligent och självlärande kan utvecklingen skyndas på ytterligare. En av utmaningarna med den nya tekniken och kunskapen är tillgången till stora mängder data och metoder kring hur man ska hantera den. Här har SAFER en stor erfarenhet som kan bidra till utvecklingen.

– SAFER har i dag över 5 miljoner kilometer insamlad data från verklig körning från i princip hela världen. Rätt använd skulle den här informationen kunna användas för virtuell provning där framtida teknik, till exempel en självkörande bil, kan träna på verkliga trafiksituationer, berättar Magnus Granström.

Vinnova finansierar det nya AI-centret med 50 miljoner kronor per år i tio år.

6 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng