Sensor säkrar shopping

flicka-med-tomater.jpg

Att veckohandla med barn som vill köra kundvagnen innebär en hel del stress. Nu finns en lösning på detta välbekanta vardagsproblem med ny teknologi som används inom fordonsvärlden för att hjälpa bilförare undvika olyckor.

– Aktiv inbromsning med fotgängaravkänning kan hjälpa förare att undvika olyckor eller mildra effekterna vid en eventuell kollision. Genom att använda liknande teknologi på en kundvagn vill vi visa på hur användbara den här typen av uppfinningar kan vara i trafiken, säger Anthony Ireson, ansvarig för marknadskommunikation på Ford Europa.

Aktiv inbromsning med fotgängaravkänning består av ett system med kamera och radar som skannar av vägen för att spåra bilar, fotgängare och cyklister framför bilen och gör dig uppmärksam på deras närvaro. Om föraren inte reagerar bromsar bilen via automatik.

Bromsar för hinder

Enligt samma koncept har den självbromsande kundvagnen försetts med en sensor som skannar av området framför vagnen, för att sedan bromsa automatiskt när ett potentiellt hinder upptäcks.

Den självbromsande kundvagnen är än så länge en prototyp, och en del av en rad uppfinningar från Ford där teknologi från fordonsindustrin används för att lösa vardagsproblem.

Källa: Ford Motor Company

25 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng