Säkrare i Karlstad

oppet-hanglas-med-nyckel.jpg

Det finns många frågor om säkerhet och personlig integritet kopplade till smarta enheter, till exempel möjligheter att spåra personer och kartlägga deras aktiviteter. Det femåriga projektet Surprise, Secure and Private Connectivity in Smart Environment, ska kartlägga problemen för att höja nästa generations säkerhet.

– När man använder smarta enheter behöver man ange en rad personliga uppgifter. Men, varför behöver min belysningsapp veta mitt namn, adress och e-post för att fungera? Ofta behöver vi ange onödigt mycket information. Genom det här projektet hoppas vi kunna ta fram en prototyp för olika komponenter som kan säkra den personliga integriteten. På så sätt kan vi visa att det faktiskt går att göra det på ett integritetsvänligt sätt, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

Interagera i sekretessläge

Projektet Surprise ska pågå i fem år och finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning. Arbetets huvudsakliga mål är att höja säkerheten för användaren med hjälp av den senaste tekniken i identitetshanteringssystem.

I detta ingår till exempel att ge användaren möjlighet att interagera i ett sekretessvänligt läge, till och med anonymt, och samtidigt kunna identifiera falska identiteter som man kommer i kontakt med.

– Projektet ska resultera i pålitliga smarta miljöer som ger människor kontroll och överblick över sina enheter. Vi kommer att se över hur smarta enheter hanteras. Hur kopplas de upp mot nätverk, hur identifieras de och hur kan man göra detta på ett mer effektivt och integritetsvänligt sätt?

I projektet ingår förutom forskare från Karlstads universitet även forskare från Lunds universitet, Linköpings universitet och KTH. 

 

4 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng