Säkert stöd vid upphandling

militarhjalm.jpg

Upphandlingsmyndigheten har kommit ut med nytt stöd kring hur säkerhetsskydd kan användas i upphandlingar. Hjälpen kommer till följd av den nya säkerhetsskyddslagen som trädde i kraft i april 2019.

– Den nya säkerhetsskydds­lagstiftningen innehåller en hel del nyheter. I vårt stöd ger vi en teoretisk bakgrund till säkerhets­skyddad upphandling och ger svar på vanligt förekommande frågor inom området, säger Ann-Sofie Lillberg, chef för affärs­enheten på Upphandlingsmyndigheten.

När det handlar om säkerhetsskyddade upphandlingar så utförs förebyggande åtgärder för att försvara Sverige mot brott som påverkar landets säkerhet. Nu har Upphandlingsmyndigheten tagit fram ett nytt stöd som kan hjälpa till vid dessa upphandlingar.

Stödet har att göra med den nya säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen som trädde i kraft 1 april i år. Det riktar sig till alla som som kommer i kontakt med säkerhetsskyddade upphandlingar, vilket exempelvis kan vara jurister, upphandlare, chefer, säkerhetsansvariga och leverantörer. 

Den nya lagen berör alla som till någon del sysslar med verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet. Det kan handla om både upphandlande myndigheter eller enheter och enskilda verksamhets­utövare. Exempel på aktörer som berörs är de som är verksamma inom totalförsvaret, rättsväsendet, energi- eller vattenförsörjningen, telekommunikationer och transportsektorn. 

– Säkerhetsskydd kan till exempel bli aktuellt när varor och tjänster upphandlas för vatten­reningsverk, it-anläggningar, hälso- och sjukvård, bevakning av viktiga byggnader med mera, säger Ann-Sofie Lillberg.

Källa: Upphandlingsmyndigheten, Säkerhetspolisen 

9 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng