Luleå Europas IoT-nav

hjulet på en gruvlastare med blå himmel i bakgrunden.jpg

Luleå tekniska universitet ska koordinera Arrowhead Tools, Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Den nya tekniken ska göras tillgänglig via Arrowhead Framework, en plattform med öppen källkod.

– Arrowhead Tools förväntas sänka kostnaderna för utveckling och införande av flexibla och säkra digitaliserings- och automationslösningar med 25-60 procent. Detta kommer göra Sverige och Europa mer konkurrenskraftigt och skapa nya jobb och affärsmöjligheter, men också minska energiförbrukning och miljöavtryck, säger Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

I det treåriga projektet deltar 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna. Grundplattformen och verktyg ska testas och säkerställas i 22 industriella användarcase.

Utveckling med IoT

Syftet med Arrowhead Tools är att skapa verktyg för nästa generations lösningar inom digitalisering och automation för den europeiska industrin. Dessa verktyg ska bli grunden för en total integration av it och operationell teknologi, alltså hur industrin arbetar med system of systems och att bygga stora system med hjälp av IoT.

Behov av standarder

Ett viktigt mål är att skapa de facto-standarder inom digitalisering och automation, bland annat kring interoperabilitet.

– Det finns ett stort behov av gemensamma standarder. I dag sitter man på tusentals olika ställen och skriver standarder som var och en behöver, men som alla är olika. Arrowhead Tools är ett av få initiativ i sammanhanget, som dessutom kan hantera industrins krav på området. Tekniskt sett har vi förmodligen den mest avancerade approach som finns globalt, säger Jerker Delsing.

Den totala projektbudgeten är 91 miljoner euro, nära 950 miljoner kronor, där de medverkande företagen själva står för hälften av budgeten.

Källa: Luleå tekniska universitet

15 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng