Framgång för hälsoteknik

en gul och en orange kettleball.jpg

När det sexåriga forskningsprojektet ESS-H börjar närma sig sitt slut finns en rad spännande resultat att visa upp inom området inbyggda sensorsystem som ska kunna följa människors hälsotillstånd. Hälsoteknikprojektet har drivits av forskare vid Mälardalens högskola, MDH.

– ESS-H är en forskningsprofil inom hälsoteknik som vi har byggt upp genom sex år. Vi har utvecklat en viktig forskningsmiljö med över tjugo forskare vid MDH samt flera företagsdoktorander. Dessutom har vi utvecklat teknik som till exempel ska kunna upptäcka brösttumörer och stroke med hjälp av mikrovågor, en mobilapplikation som både kan mäta och uppmuntra till fysisk aktivitet för ett hälsosammare liv och teknik för att upptäcka om förare är trötta eller okoncentrerade, säger Maria Lindén, professor i hälsoteknik och projektledare för ESS-H, i ett pressmeddelande.

– Vi jobbar väldigt tillämpat med forskningen inom hälsoteknik och vårt viktigaste mål är att utföra forskning i samverkan med kommun, landsting och företag för att vår forskning ska vara till nytta för samhället. Det är vårt teamwork som gjort det möjligt att få fram bra resultat. I ESS-H samverkar vi med ett tiotal företag. Samverkan med företag gör att forskningen lättare kan nå marknaden och slutanvändarna.

Övervakning och mänsklig vävnad

En forskningsprofil är en långsiktig strategisk satsning som innebär att forskare jobbar i nära samverkan med näringslivet. Det betyder ett ömsesidigt kunskaps- och kompetensutbyte mellan representanter från företagen och forskarna.

Samverkan med företag gör att forskningen lättare kan nå marknaden och slutanvändarna.

maria lindén, professor i hälsoteknik och projektledare för ESS-H

Här är några av forskningsprofilens underprojekt:

System för prevention och monitorering av kroniskt sjuka
Här utvecklas monitoreringssystem som kombinerar flera sensorer och kan följa deras värden över tiden, trendmonitorering. Exempel på viktig information utgörs av EKG, vikt, rörelseparametrar, och andning. Vissa parametrar följs i realtid, medan andra mäts mer sällan.

Mikrovågssystem för att avbilda mänsklig vävnad
Här utvecklas ett system som ska kunna detektera brösttumörer och användas för att hitta en stroke. Forskningsarbetet fokuseras på att specialdesigna antenner och att utveckla beräkningsalgoritmer kring mikrovågornas väg genom vävnaden.

Rörelseanalys och fallprevention
Ytterligare ett viktigt område handlar om olika former av rörelseanalys. Rörelse kan mätas med accelerometrar och gyron, men även utrustning som vi redan idag bär med oss, till exempel en smartphone.

Fallsensorer används i stor utsträckning idag i vården, men om vi kan dra det ett steg till och förutspå förhöjd risk för fall finns det mycket att vinna såväl mänskligt som ekonomiskt. Enligt MSB är samhällets kostnader för fallolyckor nära 25 miljarder årligen. Det är mer än för till exempel vägtrafikolyckor. 

Bred finansiering

ESS-H finansieras av KK-stiftelsen med 36 miljoner kronor. De medverkande företagen satsar 30 miljoner kronor och MDH bidrar med 18 miljoner kronor. Totalt utgör detta en satsning på 84 miljoner kronor.

 

8 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng