Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bättre hälsa med blockkedjor

man-pa-mountainbike-i-dolomiterna.jpg

Med blockkedjeteknik kan individen ta allt större kontroll över sin hälsa. Nu bygger Carechain värdefull kunskap som över tid gör vården mer demokratisk.

– Blockkedjors betydelse för tillit och transaktioner kan jämföras med internets betydelse för information. Nu står vi inför ett gigantiskt skifte inom vården där individens möjlighet att enkelt och säkert samla och lagra big respektive long hälsodata om till exempel hjärtrytm och blodtryck, innebär helt nya möjligheter för prediktiv hälsa och för själva vårdmötet när det än äger rum, säger Stefan Farestam på blockkedjebolaget Carechain som startade för knappt ett år sedan och utvecklar lösningar för vård och hälsa.

Läs mer: Smartness ger trygghet åt äldre

Läs mer: Voister förklarar blockkedjor

En blockkedja kan beskrivas som en verifierbar logg av spårbara transaktioner och tekniken är lika värdefull för vården som den är för finanssektorn och digitala valutor. Men nu kan den krypterade kedjan omfatta en vårdtagares vaccinationer, samtal med läkare och egeninsamlad hälsodata.

– För oss är utmaningen att det drivs för lite innovation kring hälsodata idag. Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer. Det gör vi dels som kommersiell verksamhet, men vi driver också ett utvecklingskonsortium med partners som RISE och Stockholms universitet.

Smarta kontrakt

Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer.

Stefan Farestam , blockkedjebolaget Carechain

FN-initiativet ID2020 ska erbjuda en miljard människor möjligheten att identifiera sig och bygger på blockkedjeteknik. Stefan Farestam menar att id-begreppet är grunden för många vårdlösningar och därför ett viktigt utvecklingsområde för Carechain.

– Blockkedjor för den här typen av smarta digitala kontrakt mellan individer och organisationer förenklar och innebär bland annat betydligt mindre pappersarbete när situationen styr användningen, till exempel när en förälder ska identifiera sitt barn.

GDPR utmanar

Carechain bygger just nu en samtyckeshanteringslösning som utvärderas i samarbete med healthtechbolaget Aifloo, som tagit fram ett uppkopplat armband för äldre som vårdas hemma. Aifloos system förstår rörelser och beteendemönster och larmar till exempel vid fall eller förändrade matvanor. Med Carechains samtyckeslösning godkänner användaren bland annat vilka anhöriga eller vårdinsatser som ska larmas – och vice versa – när något händer. Lösningen är inte i skarp drift för en avgörande fråga återstår.

– Med EU:s nya dataskyddsregler ökar bland annat kraven på godkännande för att dela vårdinformation. Tillsammans med Aifloo driver vi frågan om denna samtyckeslösning är juridiskt hållbar och kan godkännas av bland annat Datainspektionen ur ett GDPR-perspektiv. Det ger oss värdefull kunskap inför kommande utvecklingsprojekt.

Digital valfrihet

Den juridiska utvärderingen är bara ett av flera exempel på hur Carechain ”pratar, testar och bygger kunskap” som Stefan Farestam sammanfattar verksamhetens första år. Han är övertygad om att ett smartare förhållningssätt till hälsodata är avgörande för vårdens utveckling.

– Den traditionella vården har byggts upp under lång tid och i små steg. Nu visar digitala vårdlösningar som Kry och Min Doktor hur demokratisk vård kan bedrivas och vad det betyder, både för patientens valfrihet och för användningen av resurser som läkare i hela landet. Den utveckling vi ser nu måste ske och sedan är det en fråga om vilken tid det tar. Jag är övertygad om att det vi gör är en investering i framtiden.

28 februari 2018 Uppdaterad 13 september 2019 Reporter anne hammarskjöld it i vården Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

VR tar skolan till hemmasittare

4 maj 2021 digit

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Leverans Blockchain

Pandemieffekt för blockkedja

20 apr 2021 digit

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Ett Gummihjärta Och Ett Stetoskop

Region Stockholm stoppar Kry

10 mar 2021 digit

Det blir ingen försäljning av 1177 Vårdguiden till Kry. Enligt Region Stockholm kan en sådan affär skada förtroendet för tjänsten. 

Konsert 960640

Covidpass med blockkedja

4 mar 2021 säkerhet

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.