Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre hälsa med blockkedjor

Med blockkedjeteknik kan individen ta allt större kontroll över sin hälsa. Nu bygger Carechain värdefull kunskap som över tid gör vården mer demokratisk.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 februari 2018 it i vården

man-pa-mountainbike-i-dolomiterna.jpg

– Blockkedjors betydelse för tillit och transaktioner kan jämföras med internets betydelse för information. Nu står vi inför ett gigantiskt skifte inom vården där individens möjlighet att enkelt och säkert samla och lagra big respektive long hälsodata om till exempel hjärtrytm och blodtryck, innebär helt nya möjligheter för prediktiv hälsa och för själva vårdmötet när det än äger rum, säger Stefan Farestam på blockkedjebolaget Carechain som startade för knappt ett år sedan och utvecklar lösningar för vård och hälsa.

Läs mer: Smartness ger trygghet åt äldre

Läs mer: Voister förklarar blockkedjor

En blockkedja kan beskrivas som en verifierbar logg av spårbara transaktioner och tekniken är lika värdefull för vården som den är för finanssektorn och digitala valutor. Men nu kan den krypterade kedjan omfatta en vårdtagares vaccinationer, samtal med läkare och egeninsamlad hälsodata.

– För oss är utmaningen att det drivs för lite innovation kring hälsodata idag. Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer. Det gör vi dels som kommersiell verksamhet, men vi driver också ett utvecklingskonsortium med partners som RISE och Stockholms universitet.

Smarta kontrakt

Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer.

Stefan Farestam , blockkedjebolaget Carechain

FN-initiativet ID2020 ska erbjuda en miljard människor möjligheten att identifiera sig och bygger på blockkedjeteknik. Stefan Farestam menar att id-begreppet är grunden för många vårdlösningar och därför ett viktigt utvecklingsområde för Carechain.

– Blockkedjor för den här typen av smarta digitala kontrakt mellan individer och organisationer förenklar och innebär bland annat betydligt mindre pappersarbete när situationen styr användningen, till exempel när en förälder ska identifiera sitt barn.

GDPR utmanar

Carechain bygger just nu en samtyckeshanteringslösning som utvärderas i samarbete med healthtechbolaget Aifloo, som tagit fram ett uppkopplat armband för äldre som vårdas hemma. Aifloos system förstår rörelser och beteendemönster och larmar till exempel vid fall eller förändrade matvanor. Med Carechains samtyckeslösning godkänner användaren bland annat vilka anhöriga eller vårdinsatser som ska larmas – och vice versa – när något händer. Lösningen är inte i skarp drift för en avgörande fråga återstår.

– Med EU:s nya dataskyddsregler ökar bland annat kraven på godkännande för att dela vårdinformation. Tillsammans med Aifloo driver vi frågan om denna samtyckeslösning är juridiskt hållbar och kan godkännas av bland annat Datainspektionen ur ett GDPR-perspektiv. Det ger oss värdefull kunskap inför kommande utvecklingsprojekt.

Digital valfrihet

Den juridiska utvärderingen är bara ett av flera exempel på hur Carechain ”pratar, testar och bygger kunskap” som Stefan Farestam sammanfattar verksamhetens första år. Han är övertygad om att ett smartare förhållningssätt till hälsodata är avgörande för vårdens utveckling.

– Den traditionella vården har byggts upp under lång tid och i små steg. Nu visar digitala vårdlösningar som Kry och Min Doktor hur demokratisk vård kan bedrivas och vad det betyder, både för patientens valfrihet och för användningen av resurser som läkare i hela landet. Den utveckling vi ser nu måste ske och sedan är det en fråga om vilken tid det tar. Jag är övertygad om att det vi gör är en investering i framtiden.

Rekommenderad läsning

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Blockchain_960x640.jpg Blockchain_960x640.jpg Blockchain_960x640.jpg

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg deklaration_960x640.jpg

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

5 jun 2017 ledarskap

lantmateriet.jpg lantmateriet.jpg lantmateriet.jpg video

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

Voister förklarar

Blockkedjor

4 sep 2017 Voister förklarar

Blockchain-960x640.jpg Blockchain-960x640.jpg Blockchain-960x640.jpg video

Många experter menar att de innebär en lika stor revolution för samhället som internet självt. Andra vill använda dem för att påskynda och säkerställa transaktioner. Blockkedjor är en av de hetaste trenderna just nu, och Voister förklarar varför.

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

blockWEBB.jpg blockWEBB.jpg blockWEBB.jpg

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.

Drönare hittar elfel

1 dec 2017 digit

kraftledning snö.jpg kraftledning snö.jpg kraftledning snö.jpg

Blockkedjor som har hela historiken på alla flygplansdelar och drönare som upptäcker brott i kraftledningar. Ny teknik kan effektivisera många av dagens problem. Det menar Bas de Vos på IFS Labs.