Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre hälsa med blockkedjor

Med blockkedjeteknik kan individen ta allt större kontroll över sin hälsa. Nu bygger Carechain värdefull kunskap som över tid gör vården mer demokratisk.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 februari 2018 it i vården

man-pa-mountainbike-i-dolomiterna.jpg

– Blockkedjors betydelse för tillit och transaktioner kan jämföras med internets betydelse för information. Nu står vi inför ett gigantiskt skifte inom vården där individens möjlighet att enkelt och säkert samla och lagra big respektive long hälsodata om till exempel hjärtrytm och blodtryck, innebär helt nya möjligheter för prediktiv hälsa och för själva vårdmötet när det än äger rum, säger Stefan Farestam på blockkedjebolaget Carechain som startade för knappt ett år sedan och utvecklar lösningar för vård och hälsa.

Läs mer: Smartness ger trygghet åt äldre

Läs mer: Voister förklarar blockkedjor

En blockkedja kan beskrivas som en verifierbar logg av spårbara transaktioner och tekniken är lika värdefull för vården som den är för finanssektorn och digitala valutor. Men nu kan den krypterade kedjan omfatta en vårdtagares vaccinationer, samtal med läkare och egeninsamlad hälsodata.

– För oss är utmaningen att det drivs för lite innovation kring hälsodata idag. Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer. Det gör vi dels som kommersiell verksamhet, men vi driver också ett utvecklingskonsortium med partners som RISE och Stockholms universitet.

Smarta kontrakt

Vi använder en öppen plattform för att utveckla mjukvarulösningar som över tid gagnar såväl vårdgivare som individer.

Stefan Farestam , blockkedjebolaget Carechain

FN-initiativet ID2020 ska erbjuda en miljard människor möjligheten att identifiera sig och bygger på blockkedjeteknik. Stefan Farestam menar att id-begreppet är grunden för många vårdlösningar och därför ett viktigt utvecklingsområde för Carechain.

– Blockkedjor för den här typen av smarta digitala kontrakt mellan individer och organisationer förenklar och innebär bland annat betydligt mindre pappersarbete när situationen styr användningen, till exempel när en förälder ska identifiera sitt barn.

GDPR utmanar

Carechain bygger just nu en samtyckeshanteringslösning som utvärderas i samarbete med healthtechbolaget Aifloo, som tagit fram ett uppkopplat armband för äldre som vårdas hemma. Aifloos system förstår rörelser och beteendemönster och larmar till exempel vid fall eller förändrade matvanor. Med Carechains samtyckeslösning godkänner användaren bland annat vilka anhöriga eller vårdinsatser som ska larmas – och vice versa – när något händer. Lösningen är inte i skarp drift för en avgörande fråga återstår.

– Med EU:s nya dataskyddsregler ökar bland annat kraven på godkännande för att dela vårdinformation. Tillsammans med Aifloo driver vi frågan om denna samtyckeslösning är juridiskt hållbar och kan godkännas av bland annat Datainspektionen ur ett GDPR-perspektiv. Det ger oss värdefull kunskap inför kommande utvecklingsprojekt.

Digital valfrihet

Den juridiska utvärderingen är bara ett av flera exempel på hur Carechain ”pratar, testar och bygger kunskap” som Stefan Farestam sammanfattar verksamhetens första år. Han är övertygad om att ett smartare förhållningssätt till hälsodata är avgörande för vårdens utveckling.

– Den traditionella vården har byggts upp under lång tid och i små steg. Nu visar digitala vårdlösningar som Kry och Min Doktor hur demokratisk vård kan bedrivas och vad det betyder, både för patientens valfrihet och för användningen av resurser som läkare i hela landet. Den utveckling vi ser nu måste ske och sedan är det en fråga om vilken tid det tar. Jag är övertygad om att det vi gör är en investering i framtiden.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

Blockchain_960x640.jpg

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

nasdaq_960x640.jpg
video

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

blockWEBB.jpg

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.

kol-projektet-960640.jpg

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

katter-myser-i-ruggvader.jpg (1)

Säljer el med blockkedja

27 aug 2018 digit

Nu testar Uppsala blockkedjor för försäljning av el mellan hushåll. EU-projektet NEMoGrid gör det möjligt för privatpersoner att prova öppen elhandel med målet att i samma system lösa lokala och globala utmaningar. 

kraftledning snö.jpg

Drönare hittar elfel

1 dec 2017 digit

Blockkedjor som har hela historiken på alla flygplansdelar och drönare som upptäcker brott i kraftledningar. Ny teknik kan effektivisera många av dagens problem. Det menar Bas de Vos på IFS Labs.